Fight Club'tan Hayatı Sorgulatan Aforizmalar

Fight Club'tan Hayatı Sorgulatan Aforizmalar
  • 0
    0
    0
    0
  • Yeraltı Edebiyatı denilince akla gelen ilk isimlerden biri yazar Chuck Palahniuk. Chuck Palahniuk denilince de akla tabii ki Fight Club (Dövüş Kulübü) geliyor. Palahniuk'un Fight Club isimli eserinin bu kadar popüler olmasının en büyük sebeplerinden biri, filmin sinemaya uyarlama kısmında yönetmen David Fincher'ın bulunması. Gerilim ve gizem türü filmlerde parmakla gösterilen yönetmen, döneme damgasını vurmuş ve Brad Pitt ile Edward Norton iş birliğiyle uzun süre konuşulan bir filme imza atmıştı. Fight Club filmi, oyunculuklarıyla ve filmin yüzeysel olarak etrafında şekillendiği kişilik bölünmesi konusuyla çok beğenilmişti. Oysa ki Fight Club, psikolojik bozukluğu konu alan bir gerilim filminden çok daha fazlası. Kurulu düzene karşı çıkan, sistemi sorgulayan, şiddet, cinsellik gibi tabuları en açık ve çarpıcı haliyle izleyiciye veren bir film. Bunları yaparken Tyler Durden'ın ağzından dökülen cümlelerle tekrar tekrar düşüncelere dalmanıza sebep oluyor. İşte hem filmden hem de kitaptan hayatı sorgulatan aforizmalar.

    "Eğer ne istediğini bilmezsen, bir bakarsın istemediğin bir sürü şeyin olmuş."

    "Mobilya satın alırsınız, kendinize dersiniz ki bu hayatım boyunca ihtiyaç duyacağım son kanepe. Kanepeyi alırsınız ve sonraki birkaç yıl boyunca hangi işiniz ters giderse gitsin, en azından kanepe sorununu çözmüş olduğunuzu bilirsiniz. Sonra hayallerinizdeki yatak. Perdeler. Halılar. Sonra o güzel yuvanızda kısılıp kalırsınız. Bir zamanlar sahip olduğunuz şeyler artık sizin sahibiniz olur." "Fiziksel güçle ve mülkiyetle olan bağlarımı niçin koparıyorum? diye fısıldadı Tyler. Çünkü ancak kendimi mahvederek ruhumun gerçek gücünü keşfedebilirim."

    "Hangisi daha kötü, cehennem mi, hiçlik mi?"

    "Dayanışma gruplarını işte bu yüzden seviyordum. İnsanlar ölmekte olduğunuzu sanırlarsa, bütün dikkatlerini size veriyorlardı. Bu gün sizi son kez görüyor olmaları gibi bir ihtimal varsa, sizi gerçekten görüyorlardı. Bütün dikkatleri sizde oluyordu. İnsanlar kendi konuşma sıralarını beklemek yerine sizi dinliyorlardı." "Marla'nın felsefesi ölmeye her an hazır oluşuydu, Marla'nın hayatındaki trajedi ise ölmüyor oluşuydu."

    "Merhaba dedim, ben politik bir protesto kapsamında korkunç bir insanlık suçu işledim. Amacım, hizmet endüstrisindeki işçilerin maruz kaldığı sömürüyü protesto etmek."

    "Sonra, ipleri tutmakta birbirlerine güvenerek, her gün hayatlarının saat be saat ellerinden kaydığını hissettikleri bu ofislerde, hızlı bir ölümü göze alarak kendilerini aşağı bırakmış, ipin ucunda salınarak, binanın tuğla cephesi boyunca aşağı inmişlerdi." "Benim babam hiç üniversiteye gitmemiş olduğundan, benim üniversiteye gitmem çok önemliydi. Üniversite bitince şehirler arası telefonda ona dedim ki, şimdi ne olacak? Babamın bir fikri yoktu. Bir iş bulup yirmi iki yaşına girdiğimde, gene şehirler arası telefonda ona sordum: Şimdi ne olacak? Babamın bir fikri yoktu; olmadığı için de dedi ki, evlen. Otuz yaşında bir oğlan çocuğuyum ve bir başka kadının aradığım cevap olduğundan hiç emin değilim."

    "Belki de kendini geliştirmek aranan cevap değildir."

    "Dövüş kulübünün memurlar ve kuryeler için yaptığını Kargaşa projesi medeniyet için yapacaktı. Dünyayı daha iyi bir yere çevirebilmek için medeniyeti altüst edecekti." "Güçlü kadın ve erkeklerin oluşturduğu bir sınıf var ve bunlar hayatlarını bir şeye feda etmek istiyorlar. Reklamlar insanları gerek duymadıkları arabaların ve kıyafetlerin peşinden koşturuyor. Kaç kuşaktır insanlar nefret ettikleri işlerde çalışıyorlar, neden? Gerçekte ihtiyaç duymadıkları şeyleri satın alabilmek için."

    "Ancak her şeyini kaybettikten sonra canının istediğini yapmakta özgür olursun."

    "Başka insanların zarar görüp görmemesi Tyler'ın umurunda eğildi. Amaç, tarihi yönlendirme gücüne sahip olduklarını projedeki herkese öğretmekti. Bizler, her birimiz, dünyanın gidişatına yön verebiliriz." "Ezmeye çalıştığın bu insanlar, senin muhtaç olduğun herkestir. Biz senin çamaşırını yıkayan, yemeğini pişiren ve önüne getiren insanlarız. Senin yatağını biz yapıyoruz. Uykudayken seni biz koruyoruz. Ambulansları biz kullanıyoruz. Telefonlarını biz bağlıyoruz. Bizler aşçıyız, taksi şoförüyüz ve senin hakkında her şeyi biliyoruz. Sigorta bildirimlerini, kredi kartı ödemelerini biz takip ediyoruz. Hayatının her alanını biz denetliyoruz."

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.