Çubuk Animasyon ile Tanışma
İnternette ve sosyal medyada mizah yapan ve insanları eğlendirmeye yönelik birçok içerik mevcut ancak Çubuk Animasyon son zamanlarda gördüğüm en kaliteli içeriklerden birine sahip, mizah dergilerinde de çizerlik yapan bu ekip dergilerin eskisi gibi rağbet görmemesinden dolayı kendilerine sosyal medyada bir alan yaratmışlar. Karikatürlerini 2D animasyon ile canlandırarak bizi çizdikleri karikatürlerin içine atıyorlar. Dilerseniz şimdi ''Çubuk Animasyon'' ekibi ile yaptığımız röportaja geçelim. Merhaba, eğer isterseniz öncelikle sizleri bir tanıyalım kimsiniz, neler yapmaktasınız? 2011 yılından bu yana Leman, Penguen, Harakiri gibi dergilerde beraber çalışmış 3 arkadaşız. Beraber çalışmadığımız dönemlerde de zaten bir aradaydık. Şu an ise, Mert Dolapçıoğlu (21) sinema televizyon öğrencisi, Uykusuz Dergisi'nde çizer, Emir Sağlam (27) grafik tasarım işinde, Güven Bilge (33) sayfa tasarım grafik tasarım ve illüstrasyon işleriyle uğraşıyor. Çubuk Animasyon fikri ilk kimin aklına geldi? Aslında hep bir arada iş yapmak istiyorduk. Dergilerde çalışırken fanzin çıkarmışlığız bile var. Hatta "çubuk" ismi Mert'in Emir'e dergide otururken fanzini için isim söylemesini isteyip Emir'in önündeki krakerden hareketle "çubuk" demesiyle oluştu. Daha sonra fanzin için Instagram hesabı açtık. "Karikatürü ve çizgi-romanı internete uyarlayabilir miyiz?" diye düşündük. Yaptığımız animasyon ve sohbeti Youtube'a koyduk. Yani özetle beraber iş yaptık. Herkes kendi çizdiğini mi animasyon haline getiriyor yoksa çizilenler birinde mi toplanıyor, daha doğrusu iş bölümünüz nasıl? Günlük hayattaki işlerimizden dolayı iş bölümüne karar verirken esprinin içeriğine ve o an kimin müsait olduğuna bakıyoruz. Kolektif iş yapmak zaten alışkın olduğumuz bir şey.


Bu iki soruya bir arada cevap vermek istedik. Dergilerin şu anda içerisinde bulunduğu duruma iki açıdan bakabiliriz. İlki medyanın yer değiştirmesi. İnsanların boş vakitlerini telefonda değerlendirmeleri para ve reklamın sanal mecraya kayması kaçınılmaz olarak her tür üretimin sanal mecra için yapılmasını doğurdu. İkincisi dergilerin buna reaksiyonu. İlgi sanal ortama kayınca, yeni neslin çizer olmayı tercih etmemeleriyle (ki dergiler için en önemli lokomotifti) dergiler gençler için cazibesini kaybetti. Fakat bu duruma daha şık daha farklı formatlarda yayınlarla cevap vermek yerine, internetteki biçimleri dergilere taşıdılar. Ama bu bizce hatalıydı çünkü internet iceriği bedava fakat dergi almak için para veriliyor. Bizim çubukla yaptığımız da işte başta söylediğimiz gibi internet boyutuna, ritmine ve zamanlamasına uygun olduğunu düşündüğümüz bir ifade tarzı. Mizah dergilerinin bugünkü durumunda bir sansür etkisi olduğunu düşünmüyoruz.
Bize gösterdiğiniz ilgi ve özenle seçilmiş güzel sorularınız için çok teşekkür ederiz.
İlginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederiz, umuyoruz ki “Çubuk Animasyon” ekibi pek çok kaliteli işlere imza atacak ve eğer Wannart ekibi olarak bu adımınızda bir katkımız olursa ne mutlu bize.
Yorum Bırakın