Gerçek bir olaya dayalı ilk roman olma özelliği taşıyan
In Cold Blood (Soğukkanlılıkla) kitabının yazılış süreci;
Gerald Clarke'ın kitabından,
Dan Futterman'ın senaryosu ve
Bennett Miller'ın yönetmenliğinde izleyiciyle buluşuyor.
Philip Seymour Hoffman, Clifton Collins Jr., Catherine Keener ve
Mark Pellegrino'nun oyuncu kadrosunda bulunduğu film,
Truman Capote rolünde izlediğimiz Philip Hoffman'a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandırmayı başardı.

Holcomb/Kansas'ta katledilen
Clutter ailesiyle ilgili haber yapmak üzere yakın arkadaşı
Nelle Harper Lee ile Holcomb'a giden Truman Capote, faillerin yakalanması ile bu olayın bir gazete haberinden fazlası olduğuna karar verir ve olayın romanını yazmak için çalışmaya başlar. Faillerle birebir görüşür ve bu görüşmeler sırasında
Perry Smith ile bir bağ kurar. Bu olay sonrası kendi içinde bir savaşa giren Truman, hem kitabını bitirmeye çalışır hem de kendisiyle ve geçmişiyle yüzleşmeye başlar.

Kitaba konu olan olayı anlatmak gerekirse, Holcomb/Kansas'ta Clutter ailesinin dört ferdi öldürülmüştür. Kasabanın varlıklı ve tanınan ailelerinden olan Clutter'ların bir soygun sırasında katlediği düşünülmektedir. Fakat olayda birkaç dolar dışında hiçbir şey çalınmamıştır. Haliyle bu durum olayı ilginçleştirmiş ve bir anda ülke gündemine taşımıştır. Olayın üstünden birkaç ay geçtikten sonra failler yakalanmış ve yargılanmaya başlanmıştır. Ünlü yazar Truman Capote, olayın romanını yazarken incelemeleri sırasında enteresan olaylara rastlamıştır. Boğazı kesilen Herbert Clutter dışında, ailenin fertleri yataklarında pompalı tüfekle vurularak öldürülmüş fakat hepsinin üzeri örtülmüş ve başlarının altına yastık konulmuş durumdadır. Ailenin büyük kızı ise olay sırasında üniversite eğitimi için başka şehirde olduğundan kurtulmuştur.
Tabii tek enteresan durum bu değildir. Truman Capote, bir cani olan
Perry Smith ile aynı zorluklardan geçtiğini ve Smith ile bir farklılıkları olmadığını düşünmüştür. Perry Smith'in zekâsından ve düşüncelerinden etkilenmiştir.
Gerçeğe dayalı ilk roman olma özelliğini taşıyan bu olay, Truman Capote'nin tamamlayabildiği son eser olmuştur. Bu olay sonrası Truman Capote psikolojik olarak bir yıkım yaşamış ve bir daha eskisi gibi olamamıştır. Romanın yazılış süreci boyunca yanında olan çocukluk arkadaşı Nelle Harper Lee ise aynı zamanda
To Kill A Mockingbird (Bülbülü Öldürmek) kitabının yazarıdır.
Clutter Ailesi; Kenyon Clutter,Berverly Clutter, Eveanna Clutter, Herbert Clutter
Bonnie Clutter, Nancy Clutter
Filmin değerlendirilmesine dönecek olursak, bir bütün olarak başarılı olduğunu söylemek gerekir. Dönem filmi olmasını göz önüne alırsak mekanlar ve kıyafet seçimleri oldukça başarılı. Filmin o gergin ve sizi içine çekip meraklandıran havası ise ayrıca başarılı olduğu bir nokta. Truman Capote ile birlikte seyirci de aynı konuda birleşiyor. Para için yapılmadıysa bu vahşet neden yapıldı?
Oyunculuklar ise bu bütünlüğün en önemli parçalarından. Özellikle Philip Seymour Hoffman ve Clifton Collins Jr.'ın muazzam oyunculukları ön plana çıkıyor. Bununla birlikte Nelle Harper Lee rolüyle Cahterine Keener'ın, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne aday gösterildiğini belirtelim.
Yönetmenin, Truman Capote'nin yaşadığı bunalımı, filmin odak noktasına koyması filmi güzelleştiren noktalardan birisi.
Richard 'Dick' Hickock, Truman Capote, Perry Smith Jr.
Filmden ve olaydan geriye, Truman Capote'nin, Perry Smith ile ilgili söylediği şu söz kalmıştır:
“İkimiz aynı evde aynı şartlarda büyümüşüz fakat ben ön kapıdan çıkarken Perry aynı anda arka kapıdan çıkmış.”
Yorumlar (0)
Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum Bırakın