Miyazaki Filmleri Üzerine Teoriler

Miyazaki Filmleri Üzerine Teoriler
  • 1
    0
    0
    0
  • Hayao Miyazaki, anime kültürünü tüm dünyaya yaymayı başarmış yönetmen. Miyazaki'nin hayran kitlesi arttıkça filmleri üzerine üretilen teoriler de aynı oranda artmakta. Bu teorilerin bazıları ise oldukça sarsıcı. İşte bu teorilerden bazılarını sizler için inceledik.

    Spirited Away (Ruhların Kaçışı) fuhuş sektörüne bir bakış mı? 

    İlk teorimiz Miyazaki'nin belki de en ünlü filmi Spirited Away üzerine. Bildiğiniz üzere bu hikayede ana karakterimiz Chihiro ailesini kurtarmak için ruhlar dünyasına adım atar ve bir banyo evinde çalışmaya başlar. Teoriye göre burasının aslında Edo döneminde, çalışanların cinsel istekleri de yerine getirdiği bir Sento olduğu üzerine. Bu da No Face olarak bilinen, maskeli gölge şeklindeki karaktere çok farklı bir anlam yüklüyor. No Face sürekli Chihiro'nun peşinden gidiyor ve ona maddi tekliflerde bulunuyor. Bu teoriye göre No Face'in isteği aslında Chihiro'nun masumiyeti oluyor. Bu teoriyi bilerek filmi tekrar izlediğinizde hiçbir şey aynı kalmıyor.

    My Neighbor Totoro (Komşum Totoro) aslında ölüm meleği mi?

    Bu film üzerine olan teori Japonya'da gerçekleşmiş olan Sayama vakaasına dayanıyor. 1 Mayıs 1963'te gerçekleşen bu olayda 16 yaşındaki bir kız kayboluyor ve ablası bir fidye mektubu alıyor. Abla polisle işbirliği yaparak buluşma noktasına gidiyor. Ancak suçlu durumdan şüphelenerek olay yerini terk ediyor. Birkaç gün sonra ise genç kızın ölü bedeni bulunuyor. Olayın üzüntüsüne dayanamayan abla ise intihar ediyor. Teoriye göre Mei ve Satsuki ölen kardeşleri temsil ediyor. Totoro ilk olarak Mei ile karşılaşıyor. Ardından kardeşine ulaşamayan Satsuki, Totoro'dan yardım istiyor. Totoro onu kedi otobüsüne bindirerek kardeşiyle buluşturuyor.

    Tüm Miyazaki filmleri aynı evrende mi geçiyor?

    Bu teoriye göre tüm Miyazaki filmleri aynı evrenin farklı zamanlarında geçiyor. Teorinin çıkış noktası ise filmler arasındaki ortak ya da benzer ayrıntılar. Örneğin My Neighbor Totoro'daki siyah minik ruhlar Spirited Away'de de gözüküyor. Kiki's Delivery Service (Küçük Cadı Kiki)'teki fırıncı çift Ponyo ve Sosuke'nin büyümüş haline benziyor. Castle in the Sky'(Gökteki Kale)'daki Pazu'nun daha küçük yaştaki hali Howl's Moving Castle (Uçan Kale)'de gözüküyor. Bunlar gibi birçok benzerlik hayranların tüm filmlerin aynı evrende geçtiğine inanmasına neden oluyor. Bizim bildiğimiz sarsıcı teoriler bunlar. Bildiğiniz ya da ürettiğiniz başka teorileri bizlerle paylaşmaktan çekinmeyiniz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.