Stockholm Gezi Rehberi

Stockholm Gezi Rehberi
  • 0
    0
    0
    0
  • Havalimanından şehir merkezine nasıl ulaşılır?

    Stockholm'de birden fazla havalimanı bulunuyor. Ancak Türkiye'den uçuşlar genellikle Arlanda Havalimanı'ndan gerçekleşiyor. Arlanda Havalimanı ise şehre tam 40 km uzaklıkta! Bu sebeple şehir merkezine gitmek biraz vakit alabiliyor. Eğer "benim vaktim yok, hızlıca şehir merkezine geleyim" derseniz sadece 20 dakikada merkeze ulaşan bir Arlanda Express mevcut. Lakin, tahmin edeceğiniz üzere kendisi cüzdanda para bırakmıyor. Benim tavsiyem Flygbussarna otobüslerini kullanmanız. Merkez terminale varması yaklaşık 45-50 dakika alıyor ama Arlanda Express'e göre çok daha ucuz.

    Ulaşım için bir diğer tavsiyem de SL Travel Card almanız. Bu kart sayesinde tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. 3 gün için 270 SEK gibi bir ücreti var tabii ki. Eğer bir sürü müze gezeceğim ve toplu taşıma araçlarını kullanacağım diyorsanız, Stockholm Card'ı da bir incelemenizi tavsiye ederim.

    Nereleri gezmek gerekir?

    Gamla Stan
    Gamla Stan, Stockholm'ün turistik açıdan en ilgi çeken bölgesi diyebiliriz. Bu bölge Stockholm'ün eski yapısını korumuş durumda. Dolayısıyla mimari açıdan oldukça tatmin edici. Önünde herkesin "selfie" çektirdiği bitişik evler de burada. Bir de Stockholm'ün en dar sokağı "Mårten Trotzigs Gränd". Gece saatlerinde ziyaret ettiğinizde mükemmel fotoğraflar çıkarabiliyor bu sokaktan. Gamla Stan'ı gece ziyaret etmek için diğer bir sebepte burada bolca restaurant ve bar bulunması. Ama turistik olduğundan biraz tuzlu olabiliyor yemekler.
    Djurgarden
    Stockholm'ün en güzel yanlarından biri gezilmesi gereken müzelerin birçoğunun bir ada üzerinde yer alıyor olması. Bu adanın adı da Djurgarden. Adada gezebileceğiniz yerler ise şöyle:
    • Skansen Müzesi:  Dev gibi yaşam parkı olan müzede hem İsveç'teki geçmiş yaşamı hem de ülkede bulunan hayvanları görmek mümkün. Burası klasik hayvanat bahçelerinden biraz farklı. Hayvanlar doğa içindeki büyük alanlarda yaşıyorlar. Doğada özgür olmak gibi olmasa da minnacık kafeslere tıkılmıyorlar. Ziyaretçiler yukarıdaki ve uzaktaki bir alandan  hayvanları gözlemleyebiliyorlar.
    • Gröna Lund: Stockholm'ün ünlü eğlence parkı. İçinde bolca roller-coaster bulunuyor. Ancak yalnızca Mayıs ve Eylül ayları arasında açık oluyor.
    • Nordiska Museet: Bu müzeye girerken beklentiniz zaten kuzey ülkelerini anlatan eşyalar olmasın. Her türlü sanatı içinde barındıran bir müze kendisi. Gitmeden aktif sergileri incelemek ve ona göre gezmek faydalı olabilir.
    • ABBA the Museum: İsveçli ünlü grup ABBA'ya adanmış bu müzenin kendisi de grup kadar renkli.
    • Vasamuseet: Bu müzede 1628'de batmış ve 333 sene sonra denizin dibinden toplanarak bir araya getirilmiş bir gemi bulunuyor. Müzeye girdiğiniz anda kendinizi küçücük hissediyorsunuz. Çünkü gemi gerçekten kocaman!
    Norrmalm
    Stockholm'ün bu bölgesi şehrin modern yanını gözler önüne seriyor. Alışveriş yapmak ve ardından lüks bir restaurantta yemek yemek isteyenleri şehrin bu kısmına davet ediyorum.
    Södermalm
    Bahsedeceğim son bölge gece hayatının merkezi, Södermalm. Özellikle SoFo bölgesinde birbirinden havalı kafelere, İsveç modasını yansıtan gençlere rastlamanız mümkün. Bu bölgeyi Stockholm'ün Cihangir'i gibi düşünebilirsiniz. Eğer şehrin yerlileriyle tanışmak, onlarla sohbet eşliğinde Fika (İsveç'teki kahve içme geleneği) gerçekleşitmek istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bir de unutmadan, ünlü Fotografiska müzesi de burada.
    Bonus: Metro durakları
    Stockholm'ün metro durakları adeta birer sanat galerisi. Bu yüzdendir ki şehrin metro sistemine dünyanın en uzun sanat galerisi diyorlar. Her metro durağının kendi tarzı, kendi havası mevcut. En gezilesi duraklar şunlar: Kungsträdgården, Solna Centrum, T-Centralen ve Rådhuset T-bana. 

    Stockholm ile ilgili küçük notlar:

    • Tüm kuzey ülkeleri gibi Stockholm de pahalı bir şehir. Bir Norveç, bir Danimarka pahalılığı olmasa da cüzdanınızda bir hafiflik hissettiriyor.
    • Stockholm derece olarak çok düşük sıcaklıklarda olmadığında bile çok üşütebiliyor.  Stockholm'ün rüzgarı baya kuvvetli ve insanın içine işliyor. Bavul hazırlarken bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
    • Eğer kışın ziyaret ediyorsanız tahmin edeceğiniz gibi güneş ortalıklarda pek olmuyor. Saat 3 gibi havanın kararmaya başladığını görebilirsiniz. Tabii yazın durum tam tersi.
    • İsveç'te insanların ingilizcesi çok iyi. Dolayısıyla iletişim konusunda çok zorluk çekmiyorsunuz.
    Stockholm ilgili benden şimdilik bu kadar. Kim bilir belki yakında bir Stockholm yemek rehberi de gelir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.