Bu yazımızdaki çizgi roman önerimiz usta yazar Jeff Loeb'in yazdığı ve usta çizer Jim Lee'nin çizdiği Batman: Hush. Öncelikle bu çizgi romanın sanatı kesinlikle şaşırtıcı. Detaylara ve renklere çok dikkat edilmiş. 2002'de yayımlanan bu çizgi roman, retro-çizgi roman tarzından modern çizgilere geçmek için gözle görülür bir çaba sarf etmiş. Bunun da ötesinde, hareket göstergesine dikkat edilmesi de Nightwing ve Catwoman gibi daha çevik karakterlerden bazılarını hayata geçirmiş. Müthiş kapak sanatı ve geçiş renkleri gerçekten de bu çizgi romanı kolay ve eğlenceli bir okumaya dönüştürmüş.
Hikaye çok sayıda aksiyon dolu sahneyle başlıyor ve sonuna kadar aksiyon neredeyse hiç dinmiyor. Çizgi romanın başında Killer Croc'un peşinde olan Batman'in onu adalete teslim etmek için elinden geleni yaptığını görüyoruz. Savaşın sonuna doğru beklenmedik bir sürprizle Catwoman ve Batman yarışı okuyoruz ki bu yarış oldukça kısa ömürlü. Ardından beklenmedik bir olayda Batman, bir haydut yığını içine düşüyor ve neredeyse ölüyor. Huntress ve Oracle sayesinde kurtulan Batman hemen malikanesine götülüyor ve Alfred'in marifetli kollarına bırakılıyor. Fakat Batman'deki hasar oldukça kötü olduğundan Alfred yetersiz kalıyor. Tam bu noktada hikayeye eski bir dost katılıyor: Thomas Elliot. Çizgi romanın burasında belki de hikayeyi özetleyen bir söz, gizemi arttırıyor: "Arkadaşsız kimse, yaşamayı seçmez."
Thomas Elliot, Batman'in hayatını kurtardıktan sonra öğreniyoruz ki Batman'in büyük hasar görmesinde başrol olan kişi, yüzü sargılar içinde olan gizemli Hush. Bu adam gizemini koruyadursun diğer yandan Batman'in neredeyse tüm düşmanları yağmur gibi Batman'in üstüne yağıyor. Fakat Batman'i öldürmek için değil. Düşmanları, Batman'in psikolojine saldırıyor; onu küçük düşürmeyi, sevdiği kişilere zarar vermeyi ve değerlerini kaybetmesini amaçlıyor. Hikaye buradan sonra oldukça gizemli ilerliyor. Hikayenin geri kalan kısmını anlatmayacağım fakat heyecanlanmanız için hikayeye Superman, Joker, Poison Ivy, Scarecrow, Harley Quinn gibi karakterlerin girdiğini söyleyebilirim.
Hikayede tek beğenmediğim olay Hush karakterinin gizemi oldu. Yaklaşık 300 sayfa süren bu eserde zaten birkaç kez bu karakteri görüyoruz, gördüğümüzde de bize oldukça kolay ipucular vererek karakterin gizemini kaybettiriyor. Gizemin kötü yansıtılmasının yanında karakter de pek iyi yazılmamış. Motivasyonu, görünüşünün nedeni vs. iyi yansıtılmıyor. Kötü karakterin asıl olay olduğu bir hikayede maalesef kötü karakter en zayıf öğe oluyor.
Çizimlere gelirsek bu konuda söyleyeceğim pek bir şey yok. Çizer Jim Lee olduktan sonra bize bir şey söylemek yakışmaz. Aksiyon sahnelerinin akıcılığı, Bruce Wayne'in geçmişe gittiği bölümlerdeki renkler inanılmaz güzellikte.
Çeviri konusunda da bir sıkıntı görmedim. JBC yayıncılık, bu konuda iyi bir iş başarmış. Bu eseri iyi bir editörlük ve çeviriyle bizlere ulaştırdıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz.
Özetlemek gerekirse; Batman: Hush, okuması oldukça keyifli, görselliği inanılmaz bir şekilde güzel olan, içinde birçok tanıdık yüz bulunduran fakat sonuyla beni tatmin edemeyen başarılı bir çizgi roman. Yakın bir zamanda animasyonu da çıkacak bu hikayeyi okumanızı tavsiye ederim.
Yorum Bırakın