Neden Bağımsız Oyunlar?

Neden Bağımsız Oyunlar?
  • 0
    0
    0
    0
  • Oyun sektöründe son dönemlerde artan bağımsız yapımlara ilginin eminim hepimiz farkındayızdır. Özellikle de Steam'de bağımsız oyunların ön plana çıkmış olması biz tüm oyuncuların da dikkatini oraya vermesine sebep oldu diyebiliriz. Peki gerçekten neden böyle oldu? Yıllardır AAA oyunlar daha iyi grafik daha iyi oynanış sunmaya çalışırken hatta bunu ortalama üstünde firmaların iyi bir şekilde yapıyor olmasına rağmen neden ilgi bağımsızlara kaydı? Bu konu isterseniz gelin birkaç başlık altında inceleyip bunun sebebini anlamaya çalışalım.

    "Anlatacak Hikayemiz Var"

    Bağımsız oyunlara dalıp da "oha ya ne de güzel senaryo, keşke böyle senaryoları AAA oyunlarda da görsek" demeyen yoktur diye tahmin ediyorum. Bunun en büyük sebeplerinden birisi büyük firmaların artık ticaret yapıyor olması. Burada aklımıza şu gelebilir: "E adamlar zaten adı üstünde şirket tabiki de ticaret yapacaklar." Bu tabiki de doğru bir yaklaşım ama tam olarak bağımsız oyunlarla AAA oyunlar arasındaki ilk fark da burada başlıyor. Bağımsız oyun yapımcıları çoğunlukla birkaç kişiden oluşan bir ekibe sahip oluyorlar ve bunlar bir ofis veya iş yeri gibi bir yerde bu oyunları yapan insanlar değiller. Demek istediğim şu; birkaç insanın aklına bir hikaye veya bir senaryo gelip bunu "hadi şöyle bir oyun mu yapsak?" diyerekten çalışmaya başlamaları. Büyük firmaların tutan oyunları cilalayıp tekrar önümüze sunmalarından bıkmış oyuncular olarak bu tarz yapımlara daha çok ihtiyacımız var.

    Farklı Mekanikler İstiyoruz?

    Hikayesi güzel olan oyunlar istediğimizden dolayı bağımsızlara yöneliyoruz dedik. Peki hikayesi ortalama olup ama yine bizi çok çeken, kendine hayran bırakan bazı bağımsızların özellikleri neler? Undertale için hikayesi ortalama diyemesek de oynayan çoğu kişinin hikayesi için oynamadığını biliyoruz. Neyine aşık oldu insanlar Undertale'ın? Gerçekten neyini bu kadar sevdik? Bu oyunu ilk duyup "istersen düşmanları ikna edebiliyorsun veya kaçabiliyorsun" cümlesi bile ne kadar farklı birşeyle karşılaşacağımızın bir ipucuydu. Biz oyuncular olarak farklı oynanış stillerini sevdiğimizi çok rahat söyleyebiliyoruz. Son yıllarda büyük firmaların ticari kararları yüzünden her yıl aynı oyunu yarı ev kirası ücretlerle oynamak yerine daha yaratıcı daha ilham verici fikirlerin oyunlarını oynamaktan zevk alıyoruz. Belki çoğunuzun "ya bu ne böyle atari oyunu görseli gibi" deyip burun kıvırdığınız bağımsız oyunlara göz atınca, oyun demenin ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Bitirmeden birkaç bağımsız oyun tavsiyesi vermek iyi olacaktır. Eğer yukarda okuduklarınız hoşunuza gittiyse ve siz de "Neden Bağımsız?" sorusuna kendiniz yanıt vermek istiyorsanız şunlara bir bakın derim: -Braid -To The Moon -Undertale -Inside -Darkest Dungeon -This War of Mine -Hellblade Senua's Sacrifice

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.