Dünya Haritasına Sahip Bir Oyun Olsaydı Nasıl Olurdu?

  • 0 0 0 0
Dünya Haritasına Sahip Bir Oyun Olsaydı Nasıl Olurdu?
  • 0
    0
    0
    0
  • Yıllar geçtikçe oyunların geçtiği haritalar büyüyor. Eskiden oyunlar küçük bir evde veya küçük bir kasabada geçebiliyordu. Daha sonra şehirler geldi oyunlara. Ardından işi büyüttüler ve evren yaratmaya başladılar. Koskoca bir evreni oyunlarda gezebiliyorduk. Tabii iş, bu boyutlara kadar gelince insan; "Acaba bir oyun, dünya haritasında geçse nasıl olurdu?" diye düşünüyor. Biz de hayal dünyasının kapılarını sonuna kadar açtık ve bunun nasıl olabileceğine dair kafa yorduk. 2015'te Xenoblade Chronicles X isminde bir oyun çıkmıştı. Sadece Wii U konsoluna özel çıkan bu oyunda araştırmalara göre oyunun haritası, Witcher 3Fallout 4 ve Skyrim'in haritalarının birleşiminden bile daha büyükmüş. Bu oyunun haritası bir şehir veya bir ülke değil. Beş kıtadan oluşan bir gezegen. Oyunda bir süre geçirdikten sonra meka kullanmaya başlıyoruz ve bu koskoca gezegeni, bindiğimiz mekayla uçarak gezebiliyoruz. Düşüncesi bile muhteşem. Bir Wii U sahibiyseniz kesinlikle tavsiye ederim. Xenoblade Chronicles X örneği aslında dünya haritasına sahip bir oyun için taslak olabilir. Dünyadaki yedi kıtayı da gezebildiğimiz bir oyun düşünebildiniz mi? Hayali bile güzel. Okyanuslarda gemi savaşları, kutuplarda hayat mücadelesi, hatta daha da uçuk hayal kuracaksak bir dünya savaşı. İnanılmaz bir deneyim olurdu. Şimdi de detaylara inelim. [caption id="attachment_132942" align="aligncenter" width="1029"] Fan yapımı Xenoblade Chronicles X haritası[/caption]

    Dünya Tasarımı

    Dünya haritasına sahip oyunumuzdaki harita nasıl olacak? Hepimizin bildiği, hep gördüğümüz dünya haritaları gibi mi? Benim hayalimdeki oyunda hayır. Hayalimdeki haritaya örnek olarak Google Earth'ü verebilirim. Uzaktan bakınca sadece karaların ve suların gözüktüğü ama yakınlaştığımızda her şeyi görebildiğimiz bir harita. Tüm dağları, yerleşim yerlerini, düz yerleri görebileceğimiz detaylı bir harita. Oyunda ülke değiştireceğimiz zaman ülkelerin detaylarını görebilmemiz gerek. Peki gerçeğine yakın bir dünya haritası mı olacak? Yani şimdiki haliyle aynı dünya mı? Açıkçası en uçuk hayallerde bile bu oldukça zor. Fakat şehirlerdeki önemli yerleri aynı bırakıp sokakları, yolları, evleri değiştirebiliriz. Günümüzdeki çıkan oyunlarda bile şehir modellemeleri gerçeğine çok yakın. Tabii bizim oyunumuzda tek bir şehir değil dünyadaki tüm şehirler olacak. Haliyle modellemeler gerçeğine tamamen yakın olmayabilir. Dünyadaki özel yerler gerçeğine sadık kalabilir. Bir oyunda Eyfel Kulesi'nepiramitlere, ülkemizdeki özel yerlere gittiğimizi düşünmek bile heyecan verici. Bir de oralarda olaylar yaşadığımızı vs. düşünün. [caption id="attachment_132946" align="aligncenter" width="800"] Assasin's Creed Revelations oyunundaki İstanbul[/caption] Bu kadar büyük haritaya sahip bir oyunda fast travel olmadan olmaz tabii ki. Peki fast travel noktaları nereler olacak? Örneğin Assasin's Creed Odyssey'de büyük yerlerin tepesine çıktığımızda fast travel noktası açmış oluyorduk. Bizim oyunumuzda da böyle olabilir. Öncelikle her kıtanın özel bir fast travel noktası olur, bu nokta da o kıtadaki en güzel yer olabilir. Kıtalardan sonra bir de büyük şehirlerdeki manzarası güzel yerlere fast travel noktası koyulabilir. Manzara önemli. Oyunda ulaşım için her türlü araç kullanabiliriz. Bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için uçak, küçük bir yerden küçük bir yere gitmek için araba veya tren, şehir içinde ulaşım için metro bile kullanabiliriz. Çünkü oyunda yaşayan bir dünya olacak. Evet, maalesef İstanbul trafiği oyunlarda bile peşimizi bırakmayacak... Yaşayan bir dünya olacak demişken bunun da detaylarına inebiliriz. Koca bir açık dünya yapıp içi boş olan oyunlardan olmayacak bizimki. Buna örnek olarak yine geçen sene çıkmış olan Spider-Man oyununu örnek alabiliriz. Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz her türlü insan ile etkileşime geçebiliriz. Trafik kurallarına bile uymamız gereken bu oyunun en büyük artısı gerçekçiliği olacak.

    Peki Ne Olacak Bu Oyunda?

    Dünya haritasını ve modellemeleri yapmak aylar, yıllar aldı. Dünyamız hazır. Peki ne yapacağız bu oyunda? Bir hikaye mi olacak veya simülasyonu mu? Benim hayalimdeki oyunda bir hikaye olacak. İçinde simülasyon da olacak tabii ki. Hikayemizdeki en önemli şey tüm dünyayı kullanabilmek olacak. O kadar dünya modellenmiş tabii ki her yerini kullanmamız gerek. Hikaye; bir dünya tehtidi gibi klişe bir senaryo olabilir çünkü oyunumuzun en öne çıkan tarafı tabii ki kocaman dünya olacak. Veya ülkeler arası politik bir olayda önemli görevi olan bir karakteri oynayabiliriz. Bir olaydan sonra çıkan ve tüm ülkeleri kapsayan bir savaşın içinde olabiliriz. Kocaman bir dünyamız var sonuçta iyi karakterler ile bezenmiş büyük bir olay, hikayemiz olabilir. Lineer çizgide ilerleyen bir hikaye yerine birden başka hikaye de olabilir oyunumuzda. Mesela tarihten olayları oynayabiliriz. Bir oyunda Amerika'yı keşfetmek, büyük savaşlarda oynamak gibi tarihteki önemli olaylarda yer almak harika olurdu. Bir diğer seçenek de dünyanın farklı yerlerindeki karakterleri oynadığımız senaryo. Bu senaryoda dünyanın farklı yerlerindeki karakterler kendi hikayelerini yaşayacak ve en sonunda da bir araya gelip asıl düşmanı yenecek. Sense 8 dizisinden örnek alınabilir, harika bir dizidir. Tabii oyunumuzda o dizideki gibi küçük bir olay değil büyük bir olay olacak. Hikaye konusunda bence müthiş şeyler çıkabilir. Sonuçta kocaman dünya. Uçuk hayallerin sakınılmadığı bu yazıda dünya haritasına sahip bir oyunun nasıl olabileceğine dair kafa yorduk. Böyle bir oyunun yapımı gerçekten de imkansıza yakın. Fakat ilerleyen teknolojide neden olmasın? Umarız bir gün böyle bir oyunu oynama şansını elde edebiliriz. Sizin hayallerinizde böyle bir oyun nasıl olurdu?  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.