Mortal Kombat Tarihine Bir Kapı

Mortal Kombat Tarihine Bir Kapı
  • 0
    0
    0
    0
  • 90'larda oyun piyasasını kasıp kavuran dövüş oyunlarından Street Fighter oyunu kesesini doldururken, Midway üyeleri de o dönemin popüler ünlülerden biri olan Jean Claude Van Damme ile bir dövüş oyunu yapmak ister. Fakat işler yolunda gitmez ve üyelerimizde Çin Mahallesi'nden aldıkları uzak doğu dövüş filmleri ve kitaplarından öğrendikleri efsaneler ile, Shaolin Rahipleri'nden ilham alarak, oyunun hazırlıklarına geçip pastadan pay almayı hedeflerler. Motion capture (Hareket yakalama tekniği) kullanılarak, aktörlerin 300’den fazla hareketi kaydedilip, arka plandan ayrılarak oyuna model olarak aktarılır. Böylece, iki boyutlu oyuna hem gerçekçilik ve farklı bir boyut katılır. İsim bulma konusunda ise baya bir zorlanılır. Yapımcılardan Ed Boon, bir gün ofisine geldiğinde, kim neden yaptı bilinmez ama ofisteki tahtanın üzerinde “combat” kelimesinin "K" ile yazıldığını görür. O an, bu durum, orada bulunan Pinball tasarımcısı Steve Ritchie’nin de dikkatini çeker. İşte bu yanlış yazılan kelime ve Ed Boon’a "Neden oyuna Mortal Kombat ismini vermiyorsun?" denildiğinde, kısa süre içinde, bu kelime tüm ekibin diline dolanır. Böylece de oyunun ismine karar verilir. Tarih 8 Ekim 1992’yi gösterdiğinde, Mortal Kombat, atari salonlarının yolunu tutar. Böylece, dövüş oyunu dünyasında yeni bir çağ başlamıştır. Şimdi sizler için bu çağı bir özetleyelim. [video width="540" height="360" mp4="https://cdn.wannart.com/production/post/2019/04/Mortal-Kombat-Trailer-1993.mp4"][/video]

    Mortal Kombat (1992)

    İlk karakterler; Sub Zero, Scorpion, Liu Kang, Kano, Raiden, Sonya, Johnny Cage, Reptile, Goro ve Shang Tsung olmak üzere 10 tanedir. Bu oyun, Fatality ve Flawless Victory sözleri ile beynimize kazınmıştır. İçerdiği argo kelimeler ve olumsuz davranışlar nedeniyle, oyun dünyasına yaş sınırlaması bu oyun sayesinde başlamıştır. "Test your might" isimli küçük ara oyunu ile de gönlümüze taht kurmuştu. Oyunun son Boss’u ise Shang Tsung olup, tüm karakterlerin şekline bürünebilen bir karakter olarak karşımıza çıkmıştır.

    Mortal Kombat 2 (1993)

    Serinin ikinci oyununa Kung Lao, Kitana, Millena, Jax, Baraka, Kintaro, Shao Khan, gizli karakterler olarak da Noob Saibot, Smoke ve Jade katılmıştır. İlk oyundan ailelerden aldığı olumsuz tepkilerden dolayı "friendship" ve "babality finishleri" gelmiştir. Aparkat atıldığında ki “Toasty” sesi ise hafızalarımızdan çıkmayacak şekilde yer edinmiştir. Bu oyunun son Boss'u ise, Shao Khan’dır. Bu arada, gizli karakterlerden biri olan Noob, Saibot’un yapımcılardan Ed Boon ve John Tobias’ın soyadlarının tersten yazılışıyla oluşturulmuştur.

    Mortal Kombat 3 (1995)

    Bu oyunda, Cyrax, Kabal, Nightwolf, Sektor, Sheeva, Sindel, Stryker ve Motaro seriye yeni eklenen karakterlerdir. Oyuna koşma seçeneği ile çubuğu eklenmiştir ve dövüş başlamadan önce 6 ya da 10 haneli şekilli kodlar ile, bazı gizli karakterleri oynayabilir ve mekânı da seçebilme imkanı sunulmuştur. Özel mekanlarda ise "stage fatality" özelliği gelmiştir. "Fatality", "Babality" ve "Friendship"in yanına birde "Animality Finish"i ile oyun, her geçen gün daha da fazla hayran kitlesine ulaşmıştır. Ultimate ve Trilogy yükseltmeleri ile seriye devam edilmiştir. Oyunun son Boss'u olan Shao Khan’ın yok oluş sahnesi ise, oyunu oynamaya yeterli bir sebep olarak gösterilmiştir.

    Mortal Kombat 4 (1997)

    Fujin, Jarek, Kai, Reiko, Quan Chi, Shinnok, Tanya ve gizli karakter Meat ile hikaye giderek genişlemiştir. Motion Capture teknolojisini geride bırakarak, bilgisayarlar ile oluşturulan 3-D modelleme sistemine geçiş yapılmıştır. Bu oyunla birlikte, karakterlerin kendilerine has silahları, tam anlamıyla oluşmuştur. Her karakteri bitirince, kendilerine ait videolarının ortaya çıkması ise oyunun hikayesine renk katmıştır. Ayrıca, Mortal Kombat Gold ile de, oyuna eski karakterle yükseltmeler getirilmiştir. Son Boss olan Shinnok’un yenilmesi ise oyuna ayrı bir eğlence katmıştır. Bu oyun ise, ne yazık ki atari makinelerinin son Mortal Kombat oyunu olmuştur.

    Mortal Kombat: Deadly Alliance (2002)

    Bo’ Rai Cho, Drahmin, Frost, Hsu Hao, Kenshi, Li Mei, Mavado, Mokap, Moloch, Nitara ve gizli karakteri Blaze, bu oyunla karşımıza çıkmıştır. Bilmeyenler için, Blaze, Mortal Kombat’ın en ünlü mekanı olan The Pit mekanında, arkada dövüşen karakterdir. Uzun bir aradan sonra, seriye yeniden bağlanmışlardır. Bu oyunu özel yapan, dövüşmeye ek olarak, silah ya da dövüş sanatının seçilebilmesidir. Ayrıca, Krypt özelliği ile karakterlerin tasarımlarının, kostümlerinin ve çizimlerinin, oyun puanları ile açılabilir olması da oyunu efsaneleştirmiştir.

    Mortal Kombat: Deception

    Yeni karakterler; Ashrah, Dairou, Darrius, Havik, Hotaru, Kira, Kobra, Onaga, Shujinko'dur. Seriye bu oyunda, etkileşimli mekanlar, ölüm tuzakları ve kombo kırma sistemi gibi bir sürü yenilik gelmiştir. Fakat bu oyun, Fatality sisteminde getirdiği, "Hara-kiri özelliği" ile biraz gözden düşmüştür. Bu oyunun en önemli özelliği ise, serinin ilk çevrim içi oynanabilen oyunu olmasıdır. Ayrıca, önceki oyunlara göre, bu oyununhavası oldukça kararmıştır. Bu oyunla birlikte, Chess Kombat ve Puzzle Kombat isimli mini oyunlar da gelmiştir. Konquest moduyla ise, Shujinko karakteri ile RPG niteliğinde, ilk oyundan daha öncesini anlatan bir ilerlemeli bölüm yaratılmıştır.

    Mortal Kombat: Armageddon (2006)

    Oyuna yeni karakter olarak Taven ve Daegon  eklenmiştir. Konquest modunda ise, Taven’ın kardeşinin, Blaze ile olan mücadelesi konu alınmıştır. Bu oyunda, şimdiye kadar var olan bütün karakter yer almıştır. lakin oyunu güzelleştiren asıl şey ise, kendinize ait bir karakterin oluşturulabilmesi olmuştur. Ayrıca, eklenen Motor Kombat mini oyunu ile de, bir bakımdan Mario Kart gibi yarışma imkanı gelmiştir.  Amerikan oyun dergileri sıralamalarında oldukça yüksek puanlar almış ve yılının en iyi dövüş oyunu seçilmiştir.

    Mortal Kombat Vs Dc Universe (2008)

    Dc karakterleri ve Mortal Kombat dünyası ile harmanlanmış yeni bir oyundur. Midway şirketi, çektiği maddi zorluklar nedeniyle Warner Bross Stüdyoları'ndan yardım almıştır. Böylece de, günümüzdeki NetherRealm Stüdyoları'nın da temelleri atılmıştır.

    Mortal Kombat (2011)

    Oyundaki zaman akışını geriye alarak, hikayeyi en başa saran oyun, 16 bölümden oluşmuştur. Üstelik, her bir ayrı bir karakterle, bu bölümleri geçme şeklinde bir oyun düzeneği oluşturulmuştur. Böylece de, bütün hikayeyi harika bir şekilde anlatıp, klasik olan Mortal Kombat 1-2 ve 3 karakterleri ile sağlam bir hikaye zemini oluşmuştur. X-Ray barı ile maç esnasında kritik anlarda rakibe yüksek hasar verilebilme seçeneği, bu oyunla gelmiştir. DLC karakterler olarak ise; Kenshi, Scarlet, Rain, Freddy Crueger ve playstation’a özel Kratos karakterleri de gelmiştir.

    Mortal Kombat X (2015)

    Bu oyunda, Cassie Cage, D’Vorah, Erron Black, Ferra & Torr, Jacqui Briggs, Kotal Kahn, Kung Jin ve Takeda Takahashi ile hem yeni hem de bazı tanıdık yüzler karşımıza çıkmıştır. (Tanıdık çünkü Cassie Cage, Jacqui Briggs, Kung Jin ve Takeda Mortal Kombat karakterlerinin çocukları ve yeni nesli) Devam niteliğini taşıyan bu oyun, yeni ara yüz motoruyla ve etkileşimli çevresel mekanlarıyla, hikayeyi birleştiren harika bir oyun olarak karşımıza çıkmıştır. Yeni X-Ray hareketleri ile, oyuna yeni bir boyut kazandırmıştır. Yazarın Notu: Online oynarken, kendimizi bir klana ait hissetmemizi sağlaması ise bir ayrı güzeldi.   Bakalım, Mortal Kombat 11'de neler göreceğiz...

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.