Tanıyıp Dinlemeniz Gereken 3 Blues Kralı

Tanıyıp Dinlemeniz Gereken 3 Blues Kralı
  • 0
    0
    0
    0
  • 1- Albert King

    Gerçek adı Albert Nelson, sahne adıyla bildiğimiz Albert King 25 Nisan 1925 tarihinde Indianola, Mississippi'de doğdu. İlk gitarını bir puro kutusundan, bir çalı parçasından ve bir süpürge telinden yaptı.

    Solak olmasına rağmen gitarı tersine çevirip çalmayı kendi kendine öğrendi. 

     

    Fotoğrafta gitarı ters durumda çalıyor

    Aslında çaldığı sololar çok basittir, Jimi Hendrix'in "Blues basit çalınır ama zor hissedilir" sözünün tam karşılığıdır. Kendini diğer blues gitaristlerinden ayıran belki de en farklı özelliği çaldığı Gibson Flying V model gitarıdır.

    15 adet stüdyo albümü yapmıştır. Ses getiren albümü, ilk albümü olan Born Under a Bad Sign'dir. Kendi dönemi ve daha sonraki dönem gitaristlerini çok etkilemiştir ama en çok etkilediği gitarist Stevie Ray Vaughan'dır. Eric Clapton, "Strange Brew" şarkısı ve Disraeli Gears albümü için yaptığı çalışmalarda Albert King'ten esinlendiğini ifade etmiştir.

     
    2- Freddie King

    Gerçek adı Frederick Christian olan şarkıcı, esasen Freddy King olarak kayda geçirildi ve lakabı "Texas Cannonball" idi. Eylül 1934'te doğdu. Kral sadece altı yaşındayken annesi Ella Mae ve amcası tarafından gitar öğrenmeye başladı.

    Daha çok rock blues tarzda çalıyordu. Parmağına taktığı metal picks, çaldığı Gibson hollow-body gitarından sert ses çıkarıyordu. Gitarını sahnede her zaman tek omzuna takardı. 

    Gitar tek omuzda ve parmağında metal penasıyla

    Freddie  "Have You Ever Loved A Woman" ve "Hide Away" teklileriyle kendini duyurmuştur. King'in toplamda yirmi yıllık bir kayıt kariyeri vardı ve 1960'ların başında Federal Records için hitleriyle etkili bir gitarist oldu. Amerikalı müzisyenler Stevie Ray Vaughan ve Jimmie Vaughan, Freddie King'ten esinlendi. King'in etkisi, Birleşik Krallık'ta Eric Clapton, Peter Green, ve Chicken Shack gibi müzisyenlerde de görüldü.


     

    3- B.B. King

    "The Thrill Is Gone" ile kalbimize taht kurmuş Riley B. King veya B. B. King, 16 Eylül 1925 tarihinde doğdu.1940'ların sonunda ve 1950'lerin başında, King Beale Caddesi'ndeki blues sahnesinin bir parçasıydı . "Beale Street benim için her şeyin başladığı yerdi" dedi King. Beale Streeters olarak bilinen bir grupta Bobby Bland, Johnny Ace ve Earl Forest ile sahne aldı.

    Sahnede şarkı söylerken hiç gitar çalmazdı, kendisi şöyle açıklamıştır "when i sing, i play in my mind; the minute i stop singing, i start to sing by playing lucille". Lucille dediği gitarlarının ismidir. Genellikle Gibson ES-345-355 model siyah gitarını kullanırdı. "Lucille" şarkısında gitarlarıyla olan bağını anlatır.

    Sahne kariyeri dolu ve yoğun geçmiştir. Yılda ortalama 250 performansa imza atıyordu, sadece 1956'da 342 şovda yer aldı. 

    Rolling Stone dergisinde yayınlanan bir listeye göre dünyanın en iyi 3. gitaristidir. Diğer krallar gibi dönemindeki bütün gitaristleri etkilemiştir.

    "The Thrill Is Gone" ve "Three O'Clock Blues" parçalarını kesinlikle ve kesinlikle dinlemelisiniz.

     

    Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.