Eşsiz Sanatçının,eşsiz Eseri; Adem'in Yaratılışı

Eşsiz Sanatçının,eşsiz Eseri; Adem'in Yaratılışı
  • 0
    0
    0
    0
  • Fresk,Incil'in yaratılış bölümünde Tanrının ilk insan Adem'e hayat vermesini betimler.Tanrı ve Adem'in ellerini içeren detay freskin en ünlü kısmıdır.

    Soldaki parça yeryüzünde "Cennet Bahçesi" (Garden of Eden) 'ni temsil eder.Peyzaj tasvirlerini incelikle işlemekten kaçınan Michelangelo ,burayı basit yeşil renkli bir zemin ve mavi tonlarındaki dağlarla betimlemiştir.

    Michelangelo Tanrıyı betimleyen ilk ressamlardan biridir.Tanrının uzun kır saçları ve sakalları vardır.Bu onun daha görkemli görünmesini sağlar.Yuzundeki derin çizgiler ise bilgeliği temsil eder.Yüz ifadesi Sistine Kilisesindeki diğer tanrı figürlerine nazaran daha yumusaktir.

    Michelangelo'nun Tanrıyı hayal ederken Antik Yunan tanrısı Zeus'tan etkilendiği düşünülmektedir.Zeus da uzun,kır  sakalıdır ve saçları enseye kadar inmektedir,gucunu ve görkemini anlatmak icin kaslari abartılı gelişmiş betimlenir.

    Adem'in duruşu Tanrınınkinden farklıdır. Kutsal ruh, bedenine geçmediği için bitkindir.Hareketleri yavaşlamış gibidir.Tanrının henüz yarattığı Adem'in güçsüz (neredeyse cansız) bedeni kendini zorlukla destekler biçimde uzanır ve hayat bulmayı bekler.

    Adem'in eli henüz yaşam enerjisini almadığı için daha bitkin ve güçsüz bir duruşla tasvir edilmiştir.Tanrının eli ise daha gergindir.Güçlü ve kararlı bir duruşu vardır.

    Peyzajda basit hatlar kullanan Michelangelo,Adem'i betimlerken son derece özenli çalışmış ve insan vucudunu tüm anatomik özellikleriyle yansıtmıştır.

    Freskin tartışmalı noktalarından biri ;Tanrının sol kolunun altında yer alan figürdür.
    Diğer melek figürlerine göre daha zarif ve kadınsı hatlara sahip bu figürün Tanrının yaratıp, henüz dünyaya gondermedigi Havva olduğu iddia ediliyor.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.