Haruki Murakami'nin Büyülü Gerçekçi Dünyası

Haruki Murakami'nin Büyülü Gerçekçi Dünyası
  • 6
    0
    0
    2
  • Haruki Murakami Kimdir?

      

     Haruki Murakami(村上春樹) 1949 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Ebeveynlerinin ikisi de edebiyat öğretmeni oldukları için hayatının başlarından beri kitaplarla iç içeydi. Çocukluğundan itibaren, diğer bir Japon yazar Kobo Abe gibi Batı kültüründen oldukça etkilendi. Özellikle Kafka hayranı olan Murakami; Flaubert, Kurt Vonnegut gibi Batılı yazarları da sık sık okur ve onlardan ilham alırdı. Hatta bu Batı etkileri ileride onu diğer Japon yazarlardan ayıracaktı.

     Waseda Üniversitesi'nde drama eğitimi aldıktan sonra üniversitede tanışmış olduğu eşiyle bir caz barı açmaya karar verdiler. Her kitabında mutlaka birkaç caz şarkısı önermesini de buna bağlayabiliriz. Murakami çoğu yazarın aksine gençliğinin ilk yıllarından itibaren yazarlık yapmaya başlamamış, hatta bu fikir onun aklına 1979 yılına kadar gelmemiştir. Bir beyzbol maçı seyrederken kendisine gelen ilhamla eve döndüğünde bir roman yazabileceğini düşünmüştür. Bunun sonucunda da ilk romanı Rüzgarın Şarkısını Dinle bizlerle buluşmuştur.

    İMKANSIZIN ŞARKISI (1987)

    Orijinal ismi Norwegian Wood olan bu eser, kahramanımızın Beatles'ın Norwegian Wood adlı şarkısını duyup Tokyo'da geçirdiği üniversite yıllarını hatırlamasıyla başlar. 1968'li yıllarda geçtiği için de dönemin toplumsal atmosferini bünyesinde bulunduran bir aşk hikayesini bize sunuyor. Meraklıları için bu kitabın 2010 yılındaki aynı isimli filmini de öneririm.

             

    SAHİLDE KAFKA (2002)

    Kitabın 2005 yılında yapılan İngilizce çevirisiyle birlikte bu eser New York Times tarafından 2005 yılının en iyi 10 romanı arasında seçilmiştir. Roman, baş kahramanımız Kafka Tamura'nın 15 yaşına girmesinin ardından evden kaçmasıyla başlar. Murakami'nin büyülü dünya ve gerçek dünyayı harmanladığı klasik üslubunun ilk örneklerini görebileceğiniz bir eserdir.

    1Q84 (2009)

    Yazarın belki de en çok ses getiren eseri olan bu kitap, ilk başta üç cilt olarak yayımlanmıştır. Bu kitabı tasvir edenlerin ağzından ''fantastik,kült'' ifadelerini sıkça duyabilirsiniz. Diğer Murakami eserlerinde olduğu gibi bu eserde de toplumun yozlaşması, insanların yalnızlaşması ve bu yalnız insanların gündelik hayatları bize tamamen büyülü bir bakış açısıyla aktarılıyor. İsminden de anlayacağınız üzere ''1Q84'' Orwell'in 1984 romanına bir gönderme içeriyor.

    ROMANLARIN TÜRKÇEYE ÇEVRİLMESİ

    Murakami'nin kitapları yavaş yavaş da olsa ülkemizde okur bulmaya başladı. İlk başlarda Japoncadan direkt çeviren kimse olmadığı için çoğu romanı Fransızca ya da İngilizce gibi dillerden bir daha çevrilerek yayınlanıyordu. Bu da tabii ki çeşitli anlam kayıplarına hatta yazarın üslubunun direkt değişmesine sebep oluyordu. Neyse ki şu an Hüseyin Can Erkin ve Ali Volkan Erdemir gibi isimler sayesinde bu eserleri orijinal dilinden dilimize aktarılmış olarak okuyabiliyoruz. Yazarın 1988'de çıkan kitabı ''Dans Dans Dans'' Temmuz 2020'de dilimize kazandırıldı, meraklılarının okumasını tavsiye ediyorum.

    GÖRSELLER 

    Ana görsel

    Murakami portresi

    1

    2

    3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.