Japonların Uzun Yaşam Sırları

Japonların Uzun Yaşam Sırları
  • 9
    0
    1
    3
  •  
    Japonya’da şu an 100 yaşın üzerinde 69,785 insan olduğunu biliyor muydunuz? Ortalamaya bakıldığında ise kadınlar 86, erkekler ise 79 yaşına kadar yaşıyorlar. Peki Japonya’yı diğer ülkelerden ayıran bu özellikler neler gelin birlikte bakalım.
     
    SAĞLIKLI BESLENME
     
    Tabii ki herkesin uzun yaşamak deyince aklına ilk gelen şey sağlıklı bir beslenme düzeni. Japonların beslenme düzeni omega 3 yönünden zengin balık, pirinç, tahıl,tofu, soya, miso, yosun ve sebzelerden oluşuyor.


     
    Japonya’da çoğu insanın laktoza intoleransı olduğu için süt ve süt ürünleri tüketimleri de diğer ülkelere nazaran oldukça düşük. Balığı her zaman kırmızı ete tercih ettikleri de bilinmekte. Ayrıca şu sıralar oldukça popüler olan matcha gibi yeşil çay türevleri Japonya’da yetiştiği için halk da bunları sıkça tüketiyor. Japonlar antioksidan deposu olan bu çayları çoğu zaman kahveye tercih ediyor.

     
    Porsiyon Kontrolü
    Belki de biz ve pek çok ülkeden farklı yaptıkları en önemli husus gerçekten öğünlerini çok ama çok küçük porsiyonlarda oluşturmaları. Küçük tabaklarda yenilen yemekler aşırı yemenin de önüne geçerek kalp krizi gibi hastalıkları da önlemiş oluyor.
     
    BOLCA HAREKET
    Japonya ile ilgili herhangi bir video,film vb. bir şey izlediğinizde dikkatinizi etrafta koşturan takım elbiseli adamlar ya da her yere bisikletle giden insanlar çekmiş olabilir. Japonya’da arabalar daha lüks görülüyor ve insanların çoğu işe,okula ya toplu taşıma ile ya da yürüyerek gidiyor. Bu kadar çok hareket etmek de sağlıklı yaşamın ayrılmaz bir parçası.
     
    SOSYALLEŞMEK
    Japonya iş kültüründe her iş çıkışı genelde tüm çalışanlar bir yerlere gidip yemek yer,içki içer kısacası birlikte eğlenceli zaman geçirirler. Sosyalleşmenin psikolojik sağlığa ne kadar önemli etkisinin olduğu da bilinen bir gerçek. Bu şekilde kafalarını boşaltıp stres atmak için de zamanları oluyor diyebiliriz.

    IKIGAI
    Belki de herkesin görmekten bıktığı bu kelime ve ‘’hygge’’ gibi bu kelimenin benzeri tabirler aslında Japonya gibi toplumların yaşamlarının temelini oluşturuyor diyebiliriz. Bu yaşam felsefesi ile birlikte yediklerinin,yaptıklarının farkında olan insanlar hayattan da keyif almayı biliyor. İşkolik olan Japonlar emekli olduktan sonra bile değişik işlerle kendilerini meşgul tutmayı bilip, hayatlarının son anına kadar zevkle yaşamayı sürdürüyorlar.

    KAYNAKLAR

    1

    2

    GÖRSELLER

    1

    2

    3


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.