En Eski Japon Tiyatrosu: Noh (能)

En Eski Japon Tiyatrosu: Noh (能)
  • 6
    0
    0
    3
  • NOH NEDİR?

    Noh ya da no olarak bilinen bu Japon müzikal draması 700 yıldan fazla bir geçmişe dayanmaktadır. Japon halk oyunlarıyla harmanlanır ve bilinen en eski Japon tiyatrosudur. 能 (no) kanjisi ‘’yetenek’’ anlamına gelmektedir. Kan’ami ve oğlu Zeami tarafından geliştirilen bu tür günümüzde hala sergilenmektedir.
     

    Noh tiyatroları çoğunlukla geleneksel edebiyattan alınma destanları işler. Bu destanlarda çoğunlukla doğaüstü bir yaratığın insan formuna girerek bu hikayeleri anlatması işlenir. Noh’ta çok ağır temalar işlendiği için sanatçılar çok yavaş hareket ederler. Bu yeteneğin babadan oğula geçtiğine inandıkları için sahnede sadece erkek oyuncular vardır. Kadın karakterleri sahnelemeleri gerektiğinde ise belki de çoğumuzun aşina olduğu maskelerden faydalanırlar. Bu oyunlar uzun sürdüğünden seyirciyi eğlendirmek adına araya geleneksel komedileri olan Kyogen’i de koyarlar.
     
    Noh maskeleri (能面 nō-men) Japonya’da yetişen bir selvi ağacı olan hinoki’lerden oyularak yapılmaktaydı. Üzerlerindeki boya ise deniz kabuklarının kırılıp tutkalla birleştirilmesiyle oluşturuluyordu. Temelde 60 tip olan bu maskelerden aşağı yukarı 450 tane var olduğu bilinmekte. Bu maskelerin her birinin farklı isimleri ve temsil ettikleri karakterler var. Sadece shite yani baş kahraman beyaz renkli bir maske takardı. Maskeler insanların mimiklerini kapatsa da buna çözüm olarak çoğu maskeye her açıdan bakıldığında değişecek oymalar eklediler. Yani sanatçı kafasını aşağı eğdiğinde farklı, yukarı kaldırdığında farklı bir duyguyu seyircilere aktarma fırsatı yakalıyordu.

    NOH MASKELERİ

    Okina: Bu maskeler genelde orta yaşlı erkekleri temsilen kullanılırdı.

    Onna men: Kadınları temsil etmek için kullanılırdı.

    Kishin: İblis,goblin gibi çeşitli yaratıkları betimlemede kullanılırdı.

    Onryo: Bu maskeler ise kötü ruhları tasvir etmek için kullanılıyordu.

     Bu maskeler hala günümüzde Japonya'da turistler tarafından da oldukça ilgi görmekteler.

    Dipnot: Aranızda anime severler varsa diye eklemek istediğim son şey: Evet Kimetsu no Yaiba'da kullandıkları maskeler bu noh maskelerinin ta kendisi!

    KAYNAKÇA

    1

    2

    3

    4


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.