Moda Ve Daha Nicesi

Moda Ve Daha Nicesi
  • 3
    0
    0
    3
  • İnsanların en önemli gereksinimlerinden birisi giyimdir . Tarih öncesinden itibaren insanlar iklim şartlarına yaşadıkları çevreye göre kendilerini korumak amacıyla giyimi bulmuşlardır.

    En başlarında bu doğal malzemeler ( deri , ağaç kabukları , yaprak , sazlıklardaki bitkiler , ağaç tohumları , gibi ) giyim tarzlarını oluşturmuşlardır. Tarihi çağlar ilerledikçe giyim ve kuşamda değişikliklere ve gelişmelere uğramıştır . Bunlar iplikten ipekten yünden ve metal tellerden ( şövalye ) dokunan kumaşlarla giyim değişikliğe uğramıştır.

    Ayrıca insanlar giyimi zenginleştiren broşlar , taçlar , düğmeler , kemerler , saatler , gözlükler , ayakkabılar , süs bantları , tokalar ile kıyafetlerini zenginleştirmişlerdir .

    Giyim çok geniş bir yelpaze ile yayılmıştır ; çocuk giysileri , kadın giysileri , erkek giysileri , günlük giysiler , özel günler için ( nişan kına düğün vb. ) . Dünya üzerinde giyim ülkelere göre değişim gösterir.

    Günümüzdeki teknoloji aletleri ile bu konuyla ilgili ülkelerin giyim özellikleri izleyip öğrenir ve bu konu hakkında bilgi sahibi oluruz .Bu sayede bizler gidip  görmeden oturduğumuz yerden ilgi duyduğumuz her tür kıyafete ulaşabiliriz . Giyim daha sonraları moda ( moduslatince ) olarak sınırlanmayacak şekilde ifade edilmiştir . Moda tek bir kişi tarafından değil moda üretimine dahil olan çoğunluk tarafından yaratılır . Bu nedenle moda ortaklaşa yapılan bir etkinliktir .

    Bir kıyafetin moda kabul edilmesi için büyük bir topluluğa  yayılması gerekir ve sonrasında bu topluluk tarafından onaylanması gerekir . İşte bu aşamada medyanın  iletişim araçları kullanılarak  görsel  olarak tanıtımlar yapılır. Böylece meşhur markaların defilelerini takip edebiliriz.

    Modacı olarak mesleğimizi yapıyorsak kendi ülkemizde modaya yön vererek uygun kıyafetler hazırlayabiliriz . Hatta bu hazırladığımız kıyafetlerden yaptığımız defileler ile medya aracılığı ile dünyaya tanıtabiliriz ki bu şekilde dünyaca ünlü kişiliklere kraliçeler , prensesler , devlet adamları ,dünyaca ünlü kişilikleri giydiren Benimde  bildiğim milli gururlarımız vardır . Bunların bir kısmı Atıl KUTOĞLU , Arzu KAPROL , Barbaros ŞANSAL , Rıfat ÖZBEK , Yıldırım MAYRUK , Faruk SARAÇ gibi ünlü modacılarımızdır .

    Ayrıca kıyafet seçerken medyaya başvururuz . Medya bu konuda bize çok yardım eder çünkü oturduğumuz yerden bilgisayar veya cep telefonu aracılığı ile çeşitli sitelere girdiğimizde karşımıza bambaşka bir dünya açılır . Binlerce ürün , binlerce renk , binlerce desen , şeklin ve kombinasyon ve de yorum işte en önemli şey de burada başlıyor .

    Bazen arkadaş tavsiyesi ile bazen acaba bu bana yakışır mı düşüncesiyle bazen de bu ürünü kullananlar ne kadar memnun diye merak ettiğimizde medya bize büyük bir kolaylık sağlar ve fikir alışverişinde bulunuruz.

    Bundan on yıl öncesine kadar defileler ve moda dergileri giyim alışverişinde bize yardımcı olurken artık her şey cep telefonunda bilgisayarda elimizin altında büyük bir pazar olarak elimizin altında duruyor .

    Medya sayesinde zevklerimiz hızla değişiyor ama bu bir yandan bize bazı sıkıntılarda getiriyor . Gerçekten o ürünü almalı mıyım ? yada ihtiyacım var mı ? Bazen internetten gördüğünüz bir çanta yada herhangi bir kıyafet vazgeçilmeziniz oluyor ve iki üç gün içinde almalıyım çok moda diye düşünüyorsunuz ama alınca o eski hevesiniz kalıyor mu ? Bir hafta kullanıp hevesiniz geçiyor ve yerini bile bilmediğiniz bir köşede dolabınızda unutulmaya mahkum kalıyor. 

    İnternetteki bu yeni moda eğilimleri bize ne kadar cazip gelse de , onlara bakmaktan kendimizi alamasak bile kısa bir süre sonra yenisini alıyoruz ve elimizdeki ürün cazibesini birden kaybediyor.

    Zevklerimiz giyinişimiz olaylara bakış açımızı ve alışverişimiz günlük yaşantımızı başımıza gelen olaylardan daha çok etkiliyor.

    Mesela bundan 3 ay öncesinde maske hayatımızda bu kadar önemli değildi ama maske pandemiden korunmak için çok gerekli ve takmak yasal zorunluluk olduğu gibi maskede bizim yaşantımızda çanta gibi bir gereklilik oldu ve maske modellerini de  kıyafetlerimizeuyarladılar. İnsanlarımızın bilinçlenmesi açısından bence maskelerin kıyafete uyumundan çok, daha sağlıklı olan cerrahi maskeleri tercih ederim. İlk önceliğimizi maskede sağlıklı olmasına vermeliyiz. 

    Olumlu ve olumsuz özelliklerine rağmen medya hayatımızda vazgeçilmez bir gerçektir .Giyim ve kuşamda tercihlerimizi yaparken elbette ki hoşumuza giden model ve renklerin yanında ilk önceliğimiz rahatlık , hijyen , kullanışlılık (ergonomi ) ve de en önemlisi ekonomi olmalıdır . Gözlerimizi kapatıp bir ürünü alırken acaba buna gerçekten ihtiyacım var mı ? diye iki defa düşünmenizi ve de bütçenize uygun mu daha uygunu var mı diye düşünmenizi tavsiye ederim .

    Medyanın giyim kuşam üzerindeki renkli ve cazibeli etkilerine kapılmadan önce bir kez daha olumlu ve olumsuz özelliklerini gözden geçirip en mantıklı kararları almamız dileği ile .Unutmayın ki ‘‘Şıklık, üzerinizdeki kıyafetten çok, bir kişilik meselesidir.’’ Jean Paul Gaultier


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.