Ölüm İle Yaşam Arasında-The Life Of David Gale

Ölüm İle Yaşam Arasında-The Life Of David Gale
  • 5
    0
    1
    1
  • Yıl: 2003 Türü: gerilim, dram, suç Ülkesi: ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya Yönetmeni: Alan Parker Müzik: Jake Parker    Süre: 130 dk Başroller: Kevin Spacey (David Gale), Kate Winslet (Bitsey Bloom), Laura Linney (Constance Harraway) ve Gabriel Mann (Zack Stemmons) İMDb: 7,6

    " target="_blank" rel="noopener">Fragman:

    Felsefe profesörü David Gale, idam cezalarına karşı bir tutum sergilemekte ve bunu savunmaktadır. Gale'in yakın arkadaşı Constance de David'le aynı fikirdedir ve idam karşıtı bir gruba üye olarak çalışmalarını devam ettirir. İkisi de idam cezasının bir çözüm olnadığını ve idam cezası yüzünden masum insanlarında öldürüldüğünü ve ölebileceğini söylemektedirler ama bu fikri savunmaları hiçbir zaman sonuç vermez.

    Gale, üniversitede uğradığı bir iftira üzerine görevden uzaklatırılır. Bunun üzerine arasının zaten açık olduğu karısı da çocuğunu Gale'den alarak boşanma davası açar. David her ne kadar uğradığı iftiradan aklansa da çevresinin, arkadaşlarının ve öğrencilerinin gözünde artık ''tecavüzcü'' sıfatındadır. 

    David filmin başında karşımıza arkadaşı Constance'nin tecavüzcüsü ve katili olarak idamına 3 gün kalmış bir mahkum olarak çıkıyor ve bu son üç günde bir gazeteciyle röportaj yapmak istiyor. Neden bir mahkum ölümüne 72 saat kala bir gazeteciyle görüşmek ister ki? Neden daha önce değil de son 3 gününde... işte bunun cevabını filmin sonunda alacağız. Gale, işinden uzaklaşmasının, toplumun gözünde mimlenmesinin ve oğluna bir türlü ulaşamayışının ardından daha da çöker ve alkol bağımlılığı yeniden tetiklenir. Bu süreçte yine yanında olan, en yakın arkadaşı Constance'dir fakat Constance de engelleyemediği, önüne geçemediği idamlar yüzünden tükenmiş haldedir. (Spoiler) Filmin ortalarına geldiğimizde Constance'ın lösemi hastası olduğunu öğreniyoruz ve bu kafamızı karıştırmaya başlıyor. David gerçekten hasta bir kadına karşı bu suçu işlemiş olabilir mi? (Spoiler sonu)

    David'in Bitsey ile röportaj yapmak istemesinin sebebi ise başından geçen tüm olayları anlatmak ve bunların duyurulmasını sağlamak, yani masumluğunu insanlara göstermek. Bitsey, Gale ile konuşmasını gerçekleştirirken sürekli şüpheyle dinliyor fakat olanları irdelemeye de başlıyor, David'e ne kadar güvenebileceğinden emin değil ve aynı zamanda eğer David masumsa neden konuşmak için son günlerini seçtiğini o da merak ediyor. Kimine göre bu bir katilin adını tarihe kazımak için yaptığı bir haraket olabilecekken David için ne anlamı olduğunu net bir şekilde kavrayamıyoruz. David en başında Bitsey'e şu sözleri söylüyor; "Camın o tarafından buraya bakanlar bir 'kişi' değil, bir 'suç' görürler. Ben David Gale değilim, idamına dört gün kalmış bir katilim ve bir tecavüzcüyüm. Burdasın çünkü hayatımı nasıl yaşadığım ve verdiğim kararlarla olduğu kadar hayatımın nasıl sona erdiğiyle de hatırlanmak istiyorum." David'in burada yaptığı vurgu aslında çok önemli fakat bunun önemini en başında değil filmin sonunda kavrayabiliyoruz.

     

    David'in anlattıklarının üzerine Bitsey'de bir şeyleri araştırmaya başlar ve bir gün kaldıkları motelin kapısı aralanmış içeride de bir kaset bırakılmış olarak bulurlar. Bitsey ve Zack kaseti izlediklerinde cinayetin gerçekleşme anını görürler fakat video görüntüsü kesilmiştir ve tamamını elinde bulunduranın asıl katil olduğunu ve tüm bu yaşananların David'e kurulmuş bir tuzak olduğunu düşünürler ve ertesi günü kaseti Gale'in avukatına götürürler fakat o ve sonrası sahnelerde aklıma takılan bir şey oldu, Gale'in avukatı hiç de David'e yardım etmek ister gibi gözükmüyordu. Hem arkadaşı hem avukatı olan ve gazetecileri de ayarlayan bu adam neden bu kadar umarsız gözüküyordu?

    David, Bitsey ile son görüşme saatinde söylediği sözlerle yüreğimize dokunmayı başarıyor; ''Beni kurtarmak için burada değilsin. Oğlumun babasıyla ilgili anıını kurtrmak için buradasın. Bütün istediğim bu. Bitsey bütün hayatımızı ölümü durdurmaya çalışarak geçiriyoruz. Yemek yiyerek, icat ederek, severek, dua ederek, savaşarak, öldürerek. Ama ölüm hakkında gerçekten ne biliyoruz ki? Sadece hiç kimsenin geri gelmediğini. Ama hayatta öyle bir noktaya geliyor ki, o an zihin bütün arzuları ve tutkuları yeniyor. Alışkanlıklar, hayallerden ağır bsıyor ve kayıplar...belki de ölüm bir armağandır. Bunu düşün. 
    Tek söyleyebileceğim yarın bu saatte ölmüş olacağım. Zamanını biliyorum ama nedenini bilmiyorum. Bulmak için 24 saatin var. Hoşça kal Bitsey.''

    Bitsey, David ile görüşmesinin ardından asıl suçluyu bulmaya, videonun kalanını bulmaya çalışır ama ondan önce videoyu tekrar dikkatlice izler ve bir ayrıntıyı farkeder. Ardından Zack ile videonun tamamını bulmak için filmin başından beri peşlerinde olan, Constance'in yardımcısının evine girmek için bir oyun çevirirler. Dusty (yardımcısı) onların ne yapmaya çalıştıklarının zaten farkındadır fakat kaseti almalarına izin verir.

     

    (Buradan sonrası filmin sonu)
    Bitsey kasette görüyor ki, Constance Dusty'nin de yardımıyla ölümünü kendisi gerçekleştiriyor. Bitsey kasedi izler izlemez idam gerçekleşmeden mahkemeye ulaştırmaya çalışıyor ama maalesef başarılı olamıyor fakat David'in adı temize çıkarılıyor ve masum bir insanın ardı araştırılmadan idama mahkum bırakılması gündeme geliyor fakat hükümetteki kişiler yaşanan bu olayı da ''kendini bilmez'' bir kişinin davranışı olarak yansıtıp, idamı savunmaya devam ediyorlar.

    Gale, filmin başında bir televizyon programına çıkmıştı ve karşısındaki kişi ile tartışmasının ardından, David'den öldürülen masum bir mahkum örneği vermesini istemişti fakat elde kanıtlanmış bir örnek olmadığı için Gale cevap verememişti. Filmin sonunda Gale örneğini çok çarpıcı bir şekilde, inandığı düşünce uğrunda verdi fakat bu olay da yetkililer tarafından önemsenmedi. Bazen bazı önlemleri almak ille de düşünülen olay yaşandığı zaman alınmamalı, ihtimaller göz önünde bulundurularak, nelere yol açacağı hesaba katılarak hareket edilmeli fakat bunlar yapılmadığı gibi acı senaryolar karşısında bile gücü elinde bulunduran kişiler kendi yanlış düşüncelerinden vazgeçmeyip, savunmak için bir kılıf uydurabiliyorlar.

    İdamın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra Bitsey'e ''Özgürlüğün anahtarı'' yazılı bir kaset geliyor Gale'in oğlunun peluş oyuncağı içerisinde. Bitsey videoyu izlediğinde en sonunda Gale'in de olduğunu görüyor. İç burkan, etkisinden çıkamadığımız ve haklı bir üzgünlük bırakan bir son oluyor. Gale'in de dediği gibi belki de ölüm bir armağandır ve anılarımız en değerli varlığımız... 
    (Spoiler sonu)

    Ayrıca filmin geçiş efektleri, kamera açıları ve diyaloglar da özenle işlenmişti. Bir filmi izlerken müziklerinden çok geçiş efektlerine dikkat ediyorum ve bu film gerçekten akıcı ve etkileyici bir şekilde kurgulanmıştı. Filmin sonu beklenmedik sonlardan fakat diğer filmlerden farklı olarak, içinizde bir yerlerde böyle bir son olabileceğini tahmin ediyorsunuz fakat aklınız sürekli 'alışıldık beklenmedik sonlar'ın gelmesini bekliyor ve film bittiğinde üzerinizde bıraktığı etki, haklı bir üzgünlük ve iç burukluğuyla olması gereken sonu kabullenişiniz oluyor.

    David, Constance, Bitsey ve Dusty sizi seviyoruz...

    İyi seyirler diliyorum... :)

    -Ceren Kenar


    Yorumlar (1)
    • O kadar güzel bir filmmiş ki bu yaşıma kadar nasıl rastlamadığıma şaşırdım açıkçası.. underrated diyebileceğimiz örnek filmlerden bir tanesi.. Özellikle son sahnede müzik ve kevin spacey'in tekrardan kameraya baktığı anı herhalde 10 defa seyretmişimdir.. bu yazı da film kadar güzeldi elinize sağlık..

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.