Android 11: Bilinmesi Gereken Yenilikler

Android 11: Bilinmesi Gereken Yenilikler
  • 1
    0
    0
    1
  • Günümüzde akıllı cep telefonu sektörünün işletim sistemi bazında en önemli isimlerinden birisinin Android olduğu su götürmez bir gerçek. Android 11 güncellmesini gelmesiyle birlikte telefon modelleri buna uygun olan insanlar yavaş yavaş Android sürümlerini güncellemeye başladılar bile. Eğer siz de Andorid 11’e sahip olabilen şanslı kişilerden birisiyseniz emrinize amade olan ve henüz keşfetmemiş olabileceğiniz birçok yeni özelliğiniz olduğunu belirtmekte fayda var. Gelin bilinmesi gereken özellikler nelermiş hep beraber bakalım.

    Bildirim Sınıflandırması

    Günümüz akıllı telefonlarının bir laneti: Bildirimler. Oynadığımız oyunlardan tutun haber sitelerine kadar neredeyse her uygulama telefonlarımıza bildirim bırakıyor. Bu denli bir bildirim yoğunluğunun yarattığı kargaşa, bazen önemli mesajları kaçırmamız sebep olabiliyor. Andorid, yeni sürümüyle bu soruna bir çözüm getirmiş ve bildirim kısmını ‘’Mesajlar ve Bildirimler’’ olarak ikiye bölmüş. Böylece WhatsApp, Facebook Messenger veya Twitter aracılığıyla gelen mesajlar uygulama bildirimlerinden ayrı birikecek. Kullanıcı, normal bildirimler kısmını sağa ve sola kaydırarak bildirim pencereleri arasında geçiş yapabilecek.

    Mesaj Önceliği

    Hepimiz önemli bir mesaj beklerken akrabalarımızın veya arkadaşlarımızın saatlerce sohbet ettiği gruplarda bulunmuşuzdur. Böyle durumlarda hem telefonu sessize alamıyorken hem de saniye başı gelen bildirim sesinden rahatsız oluruz. Android 11 ile gelecek yenilik ile bildirimler arasında öncelik sıralaması yapabileceğiz. Sınırlandırabileceğimiz 3 sınıf olacak. Önemli, Normal ve Sessiz. Eğer grup veya kişi ‘’Önemli’ sınıfındaysa telefonun sessiz olup olmamasına bakmaksızın bildirimi her zaman en üstte yer alacak. Normal kısmı hiçbir değişiklik olmadan normal bir bildirim gibi hareket ediyorken ‘’Sessiz’’ özelliği ise bildirimi en son göreceğiniz hatta hiç görmeyeceğiniz şekilde sıralayacak. Böylece telefonunuz kilit ekranını açtığınızda bildirimleri önem sırasına göre görebileceksiniz.

     

    Mesaj Baloncuğu

    Cep telefonunuzla ilgilenirken mesaj geldiği zaman ne yapıyorsunuz? Bildirimi yukarı mı kaydırıyorsunuz yoksa mesajlara girip cevap mı veriyorsunuz? Artık seçim yapmak zorunda değilsiniz çünkü yeni güncelleme ile sohbet baloncuğu özelliğini destekleyen uygulamalarda mesaja girmeden aynı Facebook Messenger’da olduğu gibi cevap verebileceksiniz. Bir sohbet balonu oluşacak ve siz telefonda ne yapıyorsunuz yapın çok pratik bir şekilde mesajlarınızı cevaplandırabileceksiniz.

    Ekran Videosu Kaydetme

    Android kullanıcılarının nerdeyse en çok ihtiyaçları olan özellik sonunda Android 11 ile kullanıcılara sunuldu. Bu özelliği detaylandırmaya gerek yok. Denetim panelini açıp ‘’ekran kaydı’’ tuşuna basmanız yeterli.

    Bildirim Geçmişi

    Yanlışlıkla gelen önemli bir bildirimi hiç sola kaydırdınız mı? Andorid 11 ile artık korkmanıza gerek yok çünkü Andorid size 2. Şansı tanıyacak. Andorid 11 ile bildirim geçmişi sekmesine giderek telefonunuza gelen ama sildiğiniz bütün bildirimleri görebileceksiniz.

    Siyah Tema

    Hepimizim delisi olduğu siyah tema artık Andorid’de. Apple’dan farklı daha fazla seçenek sunan Android, kullanıcılarını estetik zevkine göre şekil alacak.

    Özelleştirilebilir Güç Düğmesi

    Kullanıcılar artık telefonlarının güç düğmesini dilediği gibi özelleştirebilecekler. Yani Andorid 11’e sahip telefonların güç düğmeleri telefonu kapatıp açmak dışında kullanıcının istediği özelliklere de bürünecek. Örnek olarak güç düğmesini kullanarak yeni sayfa açabilirsiniz. Google bu özelliğin akıllı ev eşyalarında ciddi şekilde yararlı olacağını iddia ediyor. 

    Andorid 11 ile telefonlarımıza eklenen ve bilinmesi gereken özellikler bu şekilde. Eğer siz de telefonunuzu güncellediyseniz bu özellikleri denemenizi tavsiye ediyoruz.

    Kaynak

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.