Yedi Ölümcül Günah Ve Sinema

Yedi Ölümcül Günah Ve Sinema
  • 5
    0
    0
    0
  • Çoğumuzun Se7en filminden aşina olduğu ve kökleri Hristiyanlığın kutsal kitabı olan İncil’e dayanan Yedi ölümcül günah (Seven deadly sins) öğretisi, orta çağdan hatta iç savaş döneminden bu yana İngiliz edebiyatında Canterbury Tales, Dr. Faustus veya Paradise Lost gibi eserlerde de çokça kullanılmıştır. 

     

    Se7en filminde olduğu gibi, bu yedi ölümcül günah gurur (Pride), açgözlülük (Greed), şehvet (Lust), kıskançlık (Envy), oburluk (Gluttony), öfke (Wrath) ve tembellik (Sloth) olarak adlandırılır ve Hristiyanlığın en ölümcül günahlarını temsil eder. 

    Canterbury Tales İllüstrasyon

    Antik dönem yazarların ve şairlerin dışında günümüz sinemasında da kullanılan bu dini figür, zamanın gazabına uğrayıp değişime uğradığı su götürmez bir gerçek. Bu sebeple bu yazımda sizlere sinema ve dizi yapımlarındaki karakterler arasında yukarıda bahsettiğim yedi ölümcül günah inanışına hizmet eden karakterden örnekler vereceğim. Bu listenin bariz karakterlerin biraz dışına çıkarak yapıldığını ve oldukça kişisel bir liste olduğunu unutmayın. Eğer aklınızda daha iyi uyacak karakterler olursa yorum yaparak belirtmeyi unutmayın. O zaman gelin en günahkâr karakterler kimlermiş, hep birlikte öğrenelim! 

     

    Açgözlülük – Wolf of Wall Street – Jordan Belfort 

    Bitmek bilmeyen güç ve para isteği ile Jordan Belfort bu tanıma neredeyse birebir uyan karakterlerden birisi. Gerek aşk hayatında gerek iş hayatında gözü her zaman en yüksekte olan Belfort, film boyunca elindeki güzelliklerle yetinmeyip daha fazlası için uğraşıyor. Bu açgözlü tavrı sayesinde listemize girmeye hak kazanıyor. 

    Kıskançlık – Social Network – Mark Zuckerberg 

    Facebook’un kuruluşunu anlatan filmde kurucu Mark Zuckerberg, film boyunca gerek söyledikleri gerekse tavrı sayesinde listemizin ‘’kıskançlık’’ kategorisine girmeye hak kazanıyor. Erica Albright onu terk ettikten sonra bloğunda onu kötülemesi, en yakın arkadaşı ve Facebook’un kuruluşundaki en büyük destekçisi Eduardo, Phoenix kulübüne girdiği için şirketteki hisse oranını azaltması hatta sırf eski kız arkadaşının mutluğunu kıskanıp gözüne girmek için Facebook’a takıntılı hale gelmesi Mark’ı bu kategoriye uygun hale getiriyor. Gerçek hayatta nasıldır bilinmez fakat filmde Mark Zuckerberg tam bir kıskançlık abidesi. 

    Öfke – John Wick 

    Biraz bariz olmakla birlikte öfke sorunları ile bilinen karakter John Wick bu kategori için biçilmiş kaftan. Kalem ile öldürdüğü adamlar, tek başına girdiği kavgalar da bu konuda kanıt niteliği taşıyor. Her ne kadar davasında haklı olsa da öfkeli bir karakter olduğu kesin. 

    Gurur – Lucifer 

    Dizi boyunca kendini beğenmiş tavırları ile bilinen karakter Lucifer, Gurur konusunda tam bir günahkâr. İncil’de de Lucifer’ın kendisine atfedilmiş olan bu günahın dizi de de var olması çok normal olmakla birlikte bu kategoride yer almaya hak kazanmasını sağlıyor. Fakat yine de inkâr etmenin bir faydası yok. Lucifer’i çok seviyoruz. 

    Şehvet – Reqiem for a Dream – Harry, Sara Goldfarb, Marion Silver ve Tyrone C. Love 

    Şehvet denince akla gelen ilk filmin bu olmaması onu bu kategoriye hizmet etmekten alıkoymuyor. Film boyunca karakterlerin uyuşturucu ile olan etkileşimleri, etkisi altındayken aldıkları zevk ve mahrum kaldıkları zaman düştükleri durum onların uyuşturucuya ne denli şehvet dolu olduklarını gösterir nitelikte. Bu sebeple Requiem for a Dream, bu kategoride yerini alıyor. 

    Oburluk – Guardians of the Galaxy – Ego the Living Planet 

    İlk bakışta ne alaka diyor olabilirsiniz fakat oburluk denildiği zaman neden sadece yemek düşünülsün ki? Ego’nun oburluğu yemek veya içecekten ziyade gezegenlere hitap ediyor. En büyük arzusu tüm gezegenleri ele geçirip evrenin kendisi olmayı amaçlayan bir yaratığın oburluk düzeyi oldukça fazla olmalı. Birkaç gezegen alıp hayatına devam edebilecekken o tüm evreni istiyor. Bu da bir nevi ne kadar obur olduğunu gösteriyor. 

    Tembellik – Avangers: End Game - Şişman Thor 

    Biliyorum, daha tonlarca karakter varken neden bu diyorsunuz. Ama düşünüldüğü zaman bir tanrının oturup tüm gün yemek yiyip oyun oynaması tembellik değil mi? Tekrar ediyorum bunu yapan bir tanrı! Sıradan bir insan muhtemelen paçayı sıyırabilirdi fakat bir tanrı olması onu oldukça tembel hale getiriyor ve kategorimize girmeye hak kazanıyor. En azından yattığı yerden kalkmayı eninde sonunda başarıyor ve tembelliğinden kurtuluyor.  

     

    Bu yazımda sizlere yedi ölümcül günah öğretisine göre bu günahlarla bağdaştırabileceğimiz karakterlerden bahsettim. Dediğim gibi bu liste kişisel bir liste olup her türlü yoruma açıktır. Yorum yapmaktan çekinmeyin! 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.