Azeri Müziği Severler İçin 10 Muhteşem Parça

Azeri Müziği Severler İçin 10 Muhteşem Parça
  • 0
    0
    0
    0
  • Azerbaycan kültürü, Türk milletleri arasında bize en yakın olanı desek yanılmış olmayız. Kardeş ülke ile müzik kültürümüz de iç içe. Nice türkü ve şarkılar hep bir ağızdan söylenmekte. Gerek konuşma dilindeki, gerek zevklerdeki ortak yönler olsun her anlamda birbirimizin aynısıyız Azeri kardeşlerimiz ile. Bizi takip eden ve destek veren tüm Azerilere kucak dolu sevgilerimizi sunuyoruz. Sizler için bu sıcacık, samimi mi samimi insanların müziklerinden karma bir liste hazırladık. Her biri birbirinden güzel ve dokunaklı. Kısa bilgiler ile haydi kulaklarımızın pasını silmeye! Keyifli dakikalar geçirmeniz dileğiyle iyi dinlemeler.
    • Alim Qasimov, Azeri müziğinin Neşet Ertaş'ı diyebiliriz. Dinlerken yer yer yanık kokusu duyabilirsiniz ciğerlerinizden. Qasimov, dünyanın önde gelen muğam yorumcularından. 1999 yılında Uluslararası Müzik Konseyi tarafından UNESCO Müzik Ödülüne layık görülmüştür. Kızı Fargana Qasimov ile düetleri de enfestir. Sizler için en beğenilen parçalarından Eziz Dostum Menden Küsüp İncidi'yi seçtik.
    • Nermine Memmedova'nın her parçası eşsiz güzellikte olsa da, Sinan Seid ile olan Evlerinin Önü Yonca düeti ile Ay Işığında parçası arasında seçim yapmakta epey zorlandık. Aşağıya Ay Işığında parçasını bırakıyoruz fakat siz bir ara Evlerinin Önü Yonca parçasını da mutlaka dinleyin.
    • Sözleri ve bestesi Polat Bülbüloğlu'na ait Gel Ey Seher parçası Azeri müziğinin efsaneleri arasında yer alır. Fatih Erkoç ve Şebnem Ferah ile ayrı ayrı düet olarak da piyasaya sunmuştur. İlginçtir aynı müzik, aynı sözler her birinde yüreğinizi tekrar tekrar titretir. Büyüleyici etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıya yalnızca kendisinin yorumladığı ilk ve orjinal halini bırakıyoruz.
    • Türkçe pek çok yorumu da bulunan Şiire Gazele parçası aslen Azeri türküsüdür. Sözleri Eliağa Vahid'e ve bestesi Elibaba Məmmədov'a aittir. Yorumlamalar arasında seçim yapmakta oldukça zorlansak da Azerice yorumu paylaşmanın iyi olacağını düşünüyor ve aşağıya Sabir Mirzeyev'in ağıt versiyonlu yorumunu bırakıyoruz.
    • Azeri müzik kültürünün yegane sanatçılarından Şövket Elekberova'dan Fuzuli beyitlerine gelen eşsiz yorum listemizin 5. sırasında yer alıyor olsa da sıralama amaçlı olmadığını belirtmek istiyor, sanatçıyı rahmet ve sevgi ile anıyoruz.
    • Azerin ile eşleşmiş Çırpınırdın Karadeniz parçası listemizin 6. sırasında.
    • Türk, Azeri, Ermeni ve İran müziğinin her birinde de ayrı ayrı yorumlanan fakat altyapısı aynı olan Sarı Gelin'in hangi kültüre ait olduğu halen tartışılıyor. Her yorumu birbirinden güzel. Ancak Azeri müziği listesi hazırlıyorken, onların ''halk mahnımız'' diye bahsettiği bir türküye yer vermemek olmazdı. Azeri dili ile ifade edelim: Sizler için aşağıya Mehman Tagiyev'in O Ses Türkiye'deki Sarı Gelin ifasını bırakıyoruz.
    • Yıllarca Levent Yüksel'den Zalim olarak dinlediğimiz parçanın orjinal hali,  Azerbaycanlı ünlü pop sanatçısı Brilliant Dadaşova'nın Bayatılar parçasıdır.
    • ''Meni attın ay gız ay gız ataşa Beklemektir eşgin daim peşe
    Atacağdın meni sevdin söyle bes niçin Doldur eşki şerbet kimin ver içim'' sözleri Cihangir Cihangirov'a ait Ay Qız parçası listede yer almasa olmazdı. Chingiz Mustafayev ve Palmas ortak çalışması ile güzelliğine güzellik katmış nadide parça.
    • Ellerini Çekip Benden parçası aslen bir Azeri mahnısıdır. Sözleri Bextiyar Vahabzade'ye, bestesi Shefiqe Axundova'ya aittir. Aşağıya sizler için Rübabe Muradova'nın eski zamanlarda radyodan dinliyormuşsunuz tadı veren plak kaydını bırakıyoruz.
    Bir başka yazıda görüşünceye dek sanat ile hür, sanat ile özgün kalınız.  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.