Gizem Dolu Ölü Deniz Parşömenleri

Gizem Dolu Ölü Deniz Parşömenleri
  • 4
    0
    0
    1
  • Ölü deniz parşömeleri bir kısmı İbranice, bir kısmı artık ölü bir dil olan Americe ile kağıt, deri veya bakır plaklar üzerine kaydedilmiş kırk bin adet el yazması parçasından oluşuyor. Bu parçaların bir araya getirilmesiyle tam beş yüz kitap yeniden oluşturuldu. Ölü deniz parşömenleri, Hristiyanlığın ve Museviliğin bilinen en eski yazılı kaynakları sayılıyorlar.

    1- Parşömenlere ek olarak, Kumran yakınlarında ki mağaralarda yakaşık olarak 200 tekstil kalıntısı bulundu. Araştırmacılar eskizlerin ketenden yapıldığı ve dekorsayon içermediğini söylüyor. 

    2- Parşömenler, antik zamanda fiziksel olarak yıpranmış durumdalar. Bilim insanları yazıtları taradılar ve metnin okunabilmesi için tarama sonuçlarını düzleştirdiler. Bunlar arasında Musevilerin beş kitabı olan Üçlüler kitabının 3. kısmı bulunuyor.

    3- Yağmacılardan önce arkeolojik kalıntıların bulunmasını sağlamak için Judean Çölündeki mağaralarda kazılar yapılıyor.

    4- Geçtiğimiz yıllar boyunca, antika pazarlarında 70'ten fazla yazıt parçası ortaya çıktı. 

    5- Arkeologlar, yağmalanan yazıtları kurtarmak için özel bir bilimin parçası olarak çalışmaya başladılar. Böylelikle 2700 yıllık yazıtın tarih bilimine kazandırılmasına destek oldular.

    6- 2011 yılında insanların parşömenleri görmesini sağlamak adına yüksek çözünürlüklü resimleri bünyesinde barındıran bir veri bankası açıldı. 

    7- Araştırmacılar yaptıkları anlizler sonucunda yazıtlarda kullanılan mürekkeplerin Kumran' da üretildiğini ortaya koydular.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.