Sosyal İkilem: Netflix Belgeseli

Sosyal İkilem: Netflix Belgeseli
  • 0
    0
    0
    0
  • Sosyal medya, neredeyse bütün insanlığın ortak bağımlılığı haline geldi. Birkaç yıl önce hayatımıza giren sosyal medya mecraları, uygulamaları neredeyse vazgeçemediğimiz şeylere dönüştü. Hatta artık öyle bir noktadayız ki, bazılarımız yalnızca sosyal medyada fark edilmek için yaşıyor. Sosyal medya trendlerine göre hayatlarını şekillendiriyorlar. Sosyal medyada popüler olan yerlere gidip, popüler olan kıyafetleri giyiyor ve dikkat çekmek için popüler akımlara ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bir yandan iletişimi daha kolay hale getiren sosyal medya mecraları, bir yandan da hayatlarımıza kanalize olup aslında pek çok şeyi yeniden şekillendirdi. Netflix’in tüm dünyada izlenme rekorları kıran yeni belgeseli “The Social Dilemma ( Sosyal İkilem )” ise aslında tam da bu konuya değiniyor. İzleyenlerin her saniyesinde aydınlanma yaşadığı Sosyal İkilem belgeseli konusunu sizler için yazdım.

    Keyifli okumalar !

    Sosyal medya, gündelik hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Zamanımızın çoğunu sosyal medyada geçiriyor, trendlere ayak uydurmaya çalışıyoruz. Hatta bazen sosyal medyada kendimizi aslında olduğumuzdan daha farklı gösterme eğilimindeyiz...

    Teknoloji ve internet çağıyla birlikte hayatımıza dahil olan sosyal medyanın haberleşme ve haberdar olma açısından her ne kadar faydası olsa da aslında sosyal medyanın tehlikeli bir tarafı da bulunuyor.

    Netflix’in tüm dünyada popüler olan Sosyal İkilem belgeseli de tam olarak bu konuyu ele alıyor. Yönetmenliğini Jeff Orlowski’nin üstlendiği belgesel yaklaşık 90 dakika sürüyor.

    Belgeselde Twitter, Youtube, Facebook, Instagram ve Google gibi büyük sosyal medya devlerinde eskiden çalışmış insanlarla yapılan bir dizi röportaj yer alıyor. Bu isimler ise bizlere sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisinden bahsediyor...

    Belgeselde, Skyler Gisondo, Kara Hayward ve Vincent Kartheiser gibi isimler yer alıyor.

    Sosyal İkilem belgeselinin konusuna gelecek olursak; belgesel sosyal medyanın insanlar üzerinde yarattığı ya da yaratabileceği olumsuz etkiyi merkezine alarak, izleyicinin sosyal medyaya olan bakış açısını değiştiriyor.

    Belgeselde sosyal medya platformlarının insanları nasıl “kukla”ya dönüştürdükleri ve bağımlı hale getirdiğinden, önümüze çıkan reklamların algoritmasına kadar pek çok detay yer alıyor. Üstelik bunlar sosyal medya platformlarında üst düzey pozisyonlarda çalışan kişiler tarafından anlatılıyor;

    Belgeselde; sosyal medyanın insanları aslında belirli normlara uymak zorunda bırakarak nasıl tek tipleştirdiği, önümüze çıkan reklamların nasıl belirlendiği, kullanılan algoritmalar ve kullanıcıya gönderilen bildirimler ve daha birçok merak uyandırıcı konuya dair yanıtlar bulunuyor. Belgeselin en tuhaf kısmı da tüm bunları ilk ağızdan, önceden sosyal medya platformlarında çalışan kişilerden duymak.

    Sosyal İkilem (The Social Dilemma)’i merak edenler için şuraya bir fragman bırakalım;

    Sosyal İkilem (The Social Dilemma) Fragmanı

    İyi seyirler... :)

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.