Marieta Adaları’Nda Bulunan “Saklı Plaj”

Marieta Adaları’Nda Bulunan “Saklı Plaj”
  • 2
    0
    0
    1
  • Gözlerden uzak bir ada düşünün şimdi. Hayalinizdeki adanın yeşillik içinde olduğunu tahmin etmek zor olmasa da ufak bir yönlendirme yapmak istiyorum. Hayal ettiğiniz bu yeşilliğin ortasında kocaman delik olduğunu düşleyin. Bu delik ya da obruk, bulunduğu adanın etrafında olduğu gibi bir kumsala sahip. Adanın içinde bir delik…

    Kendi kumsalı olan bir obruk…

    Saklı Plaj (Hidden Beach), Meksika’nın Marieta Adaları’ndaki cennet parçasına hoş geldiniz.

    Saklı Plaj’ın öyküsü başlıyor :

    Meksika Galapago, Beach of Love (Aşkın Kumsalı), Playa Del Amor (Aşk Kumsalı) isimleriyle de bilinen Saklı Plaj, adının hakkını veriyor. Çünkü bu pitoresk görüntü çok uzun yıllar boyunca haberimiz olmadan varlığını sürdürdü.

    Saklı Plaj, Meksika’nın Puerto Vallarta şehrinin batısında yer alıyor.

    Volkanik faaliyetler sonrası oluştuğu belirtilen bu obruk, ayrıca Meksika ordusunun 1900’lü yıllarda başlattığı bomba denemeleri sonrası gördüğümüz şeklini almış. Yaklaşık 60 yıllık bomba denemelerinin ardından bölgenin faunasında (direy) da ciddi sorunlar meydana gelmiş haliyle. Neyse ki ada, bu askeri eylemlere karşı çıkan aktivistlerin protestoları sonrası huzur bulma şansını yakalamış.

    Saklı Plaj, rağbet görse de turist akınına uğramıyor çünkü…

    Bölge, son yıllarda ün kazandı. İnternette dolaşıma giren fotoğraflarla adının duyulması, adanın ve ada içindeki gizli cennet tablosunun popüler olmasına zemin hazırladı.

    Ancak Meksikalı yetkililer bölgeyi imara açmak, talan etmek ya da orada kocaman bir mevsimlik saray yapmak yerine işi sıkı tutmaya karar vermiş ve sadece izin alabilenlerin adanın güzelliğini deneyimlemesine olanak tanımış. İşte bu sayede biz insan kaynaklı olası zararların önüne set çekilebilmiş.

    Adaya turist akının olmamasının bir başka sebebi ise ulaşım sorunu.

    Gizemli plaja gidebilmenin iki yolu var

    Bu plaja ulaşmak oldukça zor. İlk seçenek adanın altında yer alan bir su altı tüneli. Su seviyesinden yaklaşık 1.5 metre yüksekliği olan tünelden yüzmek için gelgit seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Diğer bir yöntem ise helikopterle sağlanabilecek ulaşım. Yetkililerin izin verdiği tur şirketlerinin bu hizmeti de sunduğu belirtiliyor.

    Adaya ulaşmak, bu gizli kumsaldaki deneyimi yaşamak görüldüğü gibi pek kolay değil. Güzel olan hiçbir şeyin kolay ulaşılabilir olmadığı gibi.

    Saklı Plaj her mevsim ziyaretçilerini karşılamaya hazır ama…

    Adaya dair bilgiler sunan rehberlere göre yılın her döneminde ziyaret edilebilecek bir bölge burası. Ancak kış aylarında suyun daha berrak olması nedeniyle bölgenin bu mevsimde ziyaret edilmesinin önerildiğini söylememiz gerekiyor.

    1960’lı yıllardaki protestolar

    Ortada bulunan isim Jacques-Yves Cousteau’nun ta kendisi

    Adada yerleşim yok. Turizme açılmış bir bölge olsa dahi bu zenginliğin insan elinde heba olması en azından şimdilik engellenmiş durumda.

    Uzun yıllar gizini sürdürmüş olan ada, 1900’lü yılların başında yetkililerin dikkatini çekmiş. Sonrasında başlayan askeri eylem ve tatbikatların bölgenin faunasında (direy) ciddi bozulmalara yol açtığını tahmin etmek zor değil. On yıllarca süren bu silah denemeleri ve tatbikatlar 1960’lı yıllarda duyarlı bir kitlenin oluşmasını sağlamış.

    Eski bir deniz subayı olan ve okyanus uzmanı sıfatıyla da tanınan Fransız Jacques-Yves Cousteau’nun başını çektiği kitle, olayı protesto ederek dönemin yetkililerini köşeye sıkıştırmış. Konunun “dallanıp budaklanması”ndan hoşlanmayan yetkililer ise geri adım atarak bölgedeki tüm askeri faaliyetlere bir son vermiş. Sözün özü, doğa, bu protestoların amacına ulaşması sayesinde tahrip olmaktan kurtulmuş.

    Saklı Plaj 2005’ten bu yana Parque Nacional Islas Marietas olarak biliniyor.

    Askeri faaliyetlerin sona ermesinden sonra yetkililer şapkalarını önlerine koyup düşünmeye başlamış olacaklar ki, 40 yıldan fazla bir süre sonra da olsa bölgeye değer verdiklerini göstermeye ve bunu lehte kullanmaya karar vermiş.

    2005 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi içinde bulunan bu doğal güzellik, hükümetin adım atmasını zorunlu kılmış. Turizmden üç beş kuruş kazanma ayrıcalığıyla bölgenin de ismi ‘Parque Nacional Islas Marietas’ olarak değiştirilmiş.

    Bu güzelim plaja yolunuz düşer mi bilinmez (ki düşerse eşsiz bir deneyim yaşayacağınız açık) ama cennetten çiçek toplayabileceğinizi unutmayın.

    Son olarak verilmesi gereken bir bilgi verelim ve bölgenin koruma altına alınmasıyla olumlu yönde değişiklik gösteren faunada 100’den fazla canlı türünün yaşadığının tespit edildiğini notlarımıza ekleyelim.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.