Siz de kandınız değil mi?
Clickbait ya da Türkçe karşılığı tık tuzağı olan farklı bir manipülasyon tekniğidir. Sosyal medya kanallarında, web sitelerinde okuyucuyu kendi istedikleri sayfalara yönlendirmek amacıyla kullanılan başlıklardır.
İnternet aktif olarak hayatımıza gireli kaç yıl oldu? 10 veya 15 yıl olsun. Bulunduğumuz zaman içerisinde irademize ve düşüncemize bu kadar sansasyonel gelen bir teknoloji devri olmadı.
İnternetin hayatlarımıza bu kadar hızlı hükmetmesi sizce normal mi? İçeriğe başlamadan önce size kısaca internet yayıncılığından bahsetmek istiyoruz. İnternet yayıncılığı, web üzerinden içerik üreterek gelir elde edebileceğiniz bir iş modelidir. Sermaye gerektirmez ayrıca internet yayıncısı olmak için bir bilgisayarınız ve internetiniz olması yeterlidir. İnternet haberciliği, 2000'li yılların ortalarından 2010'lu yılların başlarına kadar işleyen bir süreçte parça parça internete taşındılar.
Clickbait'de ana hedefi içeriği olduğundan farklı göstermek ve bu sayede ziyaretçiyi web sitesine ulaştırmaktır. Bu tık tuzağı'nı kullanan web sitelerinin asıl amacı; siteye daha fazla ziyaretçi trafiği oluşturmak, okuyucuyu daha uzun bir süre web sitesinde tutmak ve bu sayede reklamlardan para kazanmaktır.
- Clickbait yönteminin dezavantajları nelerdir?
Bu yöntem kullanıcı deneyim ve etkileşim açısından büyük bir tehlike oluşturur. Bir kere Clickbait yöntemiyle web sitenize giriş yapan ziyaretçiler sitenizi tanıyıp, daha sonraki paylaşımlarınızı es geçebilirler. Kullanıcılar kandırılmış oldukları gerekçesiyle sizin hakkınızda karalama kampanyaları başlatabilir. Clickbait yönteminin artık internette çok sık kullanılıyor olması nedeniyle kullanıcılar otomatik olarak başlıklarınızın tık tuzağı için hazırlanmış olduğunu algılayıp sizi es geçebilirler. Markanız veya sitenizin sosyal medya üzerindeki güvenilirliği azalır. Özellikle bu yöntemi kullanan haber sitelerinin düzenli takipçi kitlesi oldukça düşüktür. - Clickbait yönteminin avantajları nelerdir? İnsanları kandırarak fazladan gelir elde etme güdüsü veya nam-ı diğer Clickbait ile Clickbait’sizlik arasında ince bir nokta vardır. Buna “Ana başlığı çekici hale getirin” diyoruz. Clickbait tekniğini kullanmanıza gerek kalmadan da ilgi çekici başlıklar ve içerikler oluşturarak sitenize daha fazla kullanıcıyı çekebilirsiniz. Üstelik bu yöntemi kullandığınızda elde edeceğiniz birçok avantaj vardır; -Daha çok reklam tıklaması, -Daha fazla sayfa görüntülenmesi, -Sosyal paylaşım durumunuzun artması, -Marka bilinirliği, güvenilirliğinin ve popülerliğinizin yükselmesi, -Kullanıcıların markanızı etkili kabul etmesi. Örneklendirme yaparsak; Şok Şok Şok - Olay Olay Olay *Genellikle haber sitelerinin dikkat çekmek amaçlı manşetlerde kullandığı bir ifadedir. Haber ise fazla derecede önemsizdir. Sosyal mecralarda durmadan karşımıza çıkan kandırmaca başlıklardır bunlar. Haberin devamına gelecek olursak şu şekildedir; ''Ünlü futbolcu tohum ekti.'' Tohum eken bir futbolcunun gereğinden fazla abartılarak, dikkatleri üzerine çekmesine yol açan haber başlığına clickbait denir. :) Bir başka içerik paylaşım platformu olan Youtube, büyük derecede clickbait kullanılan bir alan. Youtuber'lar daha çok ziyaretçi kitlesine ulaşabilmek içi bu aldatmaca yolunu seçer. Daha çok abone gelsin, daha çok tık alsın, daha çok, daha çook, daha çoook... Bu kandırmacanın sonu yok. Umarız paylaşım hoşunuza gitmiştir. Esen kalın güzel Wannart okuyucuları. Kaynak: 1
Yorum Bırakın