Moda Meraklılarına Kitap Önerileri - İii

Moda Meraklılarına Kitap Önerileri - İii
  • 2
    0
    0
    0
  •  

    Pandeminin umduğumuz gibi sonlara ulaşamadığı, hatta ikinci dalganın da gelmesi ile iyice evlere kapandığımız bu sonbahar günlerinde, moda dünyasından çeşitli isimlerin yazmış olduğu kitaplar arasından en çok hoşumuza giden beş adet eseri sizler için derledik. 

    Eğer ben beş kitap önerisi ile yetinemem diyorsanız, serimizin birinci ve ikinci kısımlarına da göz atabilirsiniz. 

    Keyifli okumalar!

     

     

    1)     The Fashion Book

    Giyim kavramı nasıl oluştu? Moda yüzyıllar boyunca neden değişti ve gelişti? Üç parçalı takım nasıl ortaya çıktı? Fırfır nedir? Etek boyu neden zamanla kısalıp uzadı? Neden güneşin altında elde edilmiş bronz bir ten, eskilerin beyaz ten sevdasının yerini aldı? Bu kitapta, moda uzmanı Colin McDowell, tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtlamak için standart moda anlatılarının ötesindeki konulara değiniyor. 

    Kitap üç ana bölüme ayrılmış bulunmaktadır. Birinci bölüm, çıplak vücudu örten farklı 'derileri' ele almaktadır. Birinci bölümde yer alan alt başlıklar arasında ten rengi, dövmeler, piercingler, kumaşlar, renkler ve desenler bulunmaktadır. İkinci bölümde moda, vücudun farklı bölümlerine göre kategorize edilmiş ve giysi denilince akla gelen unsurlar baştan ayağa tartışılmaktadır. Kategorize edilen bölümler arasında ise baş (örneğin şapkalar, saçlar, peruklar), omuzlar (örneğin muz pedleri, kayışlar), eller (örneğin eldivenler, mücevherler), bacaklar (örneğin etek uzunluğu, pantolonlar, etek şekilleri, çoraplar) bulunmaktadır. Üçüncü bölüm, bu öğelerin nasıl 'moda' yarattığını ve giyinme şeklimiz hakkında farklı görünümlerin ne söylediğini değerlendirmek için bir bütün olarak vücuda geri dönmektedir. Yazar, askeri kıyafet ve üniforma, grunge görünüm de dahil olmak üzere kült stilleri, gotikler ve çeteler gibi konuları işlemekte olup, modayı bu şekilde parçalara ayırarak neden bu şekilde giyindiğimizi ve bunun tarih boyunca nasıl şekillendiğini okuyucularına detaylı bir biçimde anlatmayı hedeflemektedir.

     

     

    2)     Rihanna

    Devasa ciltli "Rihanna" aslında bir otobiyografi olarak yazılmaya başlanmış; ancak kitabın yazım aşaması bitince, ortaya beklenenden çok daha kapsamlı ve şaşalı bir eser ortaya çıkmış. New York Times gazetesinin “büyük, ağır ve parlak” olarak tanımladığı bu kitapta, iki sayfayı kapsayan devasa boyutlardaki görseller, tatil fotoğrafları ve daha çok daha fazlası yer almakta. Kameralar önünde sürdürdüğü yaşamına rağmen, Rihanna'nın hiç görmediğimiz sahne arkası görüntüleri, küçük gruplar için düzenlediği partiler, giydiği son moda elbiseler de yer almakta. Birincil önceliğini, çıkış noktası müziğin aksine modaya veren, yaşadığı ana bağlı olarak gerçekte kim olduğunu tanımlamaya çalışan sanatçının deneyimlerine bir bütün olarak bakmak, kitabın okuyucusuna eşsiz bir serüven yaşatmakta. 

     

     

    3)     The End of Fashion: The Mass Marketing of the Clothing Business Forever

    Kıyafetlerini ancak elitlerin karşılayabildiği Fransız tasarımcıların tanımladığı modanın dönemi sona ermiş bulunmakta. Artık tasarımcılar, yeni çıkaracakları koleksiyon için izlemeleri gereken yolun ipuçlarını sıradan tüketicilerden almakta ve yaratıcılık, yerini pazarlanabilir kumaş parçalarına bırakmakta. Nitekim, bunun kanıtını görmek için GAP'ten başkasına bakmamıza gerek yok. The End of Fashion'da, Wall Street Journal muhabiri Teri Agins, moda endüstrisinin imalattan, perakendeciliğe, lisanslamadan imaj yapımına ve finansmana kadar tüm yönlerini açığa çıkararak, bu çığır açan değişimi zekice araştırıyor. Bu kitapta, Donna Karan'ın finansörlerle olan savaşını, Ralph Lauren ile Tommy Hilfiger arasındaki rekabeti ve Isaac Mizrahi'nin işini sarsan taahhüdü anlatan büyüleyici hikayeler de yer almakta.

     

     

    4)      Louis Vuitton: Catwalk : the Complete Fashion Collections

    1854 yılında lüks bir deri eşya evi olarak kurulan Louis Vuitton, onlarca yıl boyunca dünyanın önde gelen bavul ve aksesuar üreticilerinden biriydi. Ancak marka, 1998'de ilk moda koleksiyonunu piyasaya sürdükten sonra, eşi benzeri görülmemiş bir küresel şöhrete ulaştı ve Richard Prince, Takashi Murakami ve Stephen Sprouse gibi sanatçılarla yaptığı yüksek profilli işbirlikleri ile şöhretine şöhret kattı. Bu kitap, moda evinin tarihçesi ile başlayıp, ardından 1998-2014 ilk kreatif direktörü Marc Jacobs ve koleksiyonları keşfetmeden önce bugün markayı yöneten Nicolas Ghesquière'in kronolojik olarak organize ettiği kısa biyografik profiller ile devam ediyor. Naomi Campbell ve Gisele'den Kate Moss ve Cara Delevingne'e kadar dünyaca ünlü modellerin taşıdığı yüzlerce muhteşem kıyafet, detay, aksesuar, güzellik görünümü ve set tasarımını da görebileceğimiz bu kitap, okuyucu için görsel bir şölen niteliği taşımakta. 

     

     

    5)     THE CONSCIOUS CLOSET: The Revolutionary Guide to Looking Good While Doing Good

    Amacınız ister zahmetsiz bir kapsül gardırop inşa etmek, ister çevreye zarar vermeden trendlere ayak uydurmak, daha iyi kalitedeki ürünleri satın almak, etik markaları bulmak veya yukarıdakilerin hepsini yapmak olsun, The Conscious Closet ihtiyacınız olan bütün bilgileri bulabileceğiniz ve el altından hiç ayırmayacağınız bir kaynak.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.