Mimari Ve Sanatta Öncü Akım: Bauhaus

Mimari Ve Sanatta Öncü Akım: Bauhaus
  • 15
    0
    6
    3
  • Mimar Walter Gropius tarafından 1919 yılında Weimar'da kurulan "Bauhaus Okulu" aslında 1850'lerden bu yana etkisini gösteren bir anlayışı temsil ediyordu. Bauhaus Okulu çok kısa ömürlü olmasına rağmen bünyesinde birçok mimar, sanatçı, ve tasarımcı yetiştirmiş, sanatta özgür bakış açısına sahip olmayı onlara aşılamıştır. 14 yıl faaliyet gösteren ve Bauhaus Sanat Akımına temsilcilik yapan bu okul, Hitler döneminde kapatılmıştır.

     Bauhaus Sanat Akımı, Avrupa'da yürürlükte olan ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda modernleşmeyi esas alan bir akımdır. Temelinde sanat ve zanaatı birleştirme prensibi olan bu akım, getirdiği yeni bakış açısıyla sanat ile seri üretimin birlikte var olabileceğini göstermeyi hedefler. Sanayileşmeyle birlikte artan üretim hızına estetiği ve güzelliği de ekleyerek hepsini tek bir yerde toplar. Mimar Gropius'a göre mimari yapılar işlevselliği ve yalınlığıyla ön plana çıkmalıdır. Yani yapılar hem toplumsal ihtiyaçları karşılayabilmeli hem de çevreye uyumlu olmalıdır. Bu da tam olarak Bauhaus Sanat Akımı'nın bize vermek istediği şeydir.

    Mimarinin modernleşmesine büyük katkısı olan bu akım, hem iç mekan dekorasyonlarında hem de dış cephe tasarımlarında minimalizmi ön plana çıkarmış böylece soyut detaylardan ziyade daha fonksiyonel ve estetik yapılarla aslında günümüz modern mimarisinin de temellerini atmıştır. Buna ek olarak, Bauhaus Sanat Akımı geometrik ve net hatları olan sanat eserlerinin ve yapılarının da temsilcisi olmuştur.

    Bauhaus kendi içine her alandan sanatçı ve zanaatkârı dahil etmiştir. Çünkü bu meslek kollarının tek bir amacı vardır: o da tasarımdır. 1919'da yayınlanan "Bauhaus Manifestosu" ise şöyle der: 

    "…Mimarlar, heykeltraşlar, ressamlar, hepimiz yeniden zanaatlara dönmeliyiz! Sanat bir "meslek" değildir. Zanaatkârlarla sanatçı arasında özünde fark yoktur. Sanatçı coşkulu bir zanaatkârdır…"

    Mimaride özgürlüğü ve özgünlüğü savunan bu akım, günümüzde de hala etkisi sürdürmekle birlikte tasarımda da çığır açmıştır.. En basit haliyle okuduğunuz Bauhaus Sanat Akımı'na bir de başka gözden bakın!

     

     

     


    Yorumlar (6)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.