Arthur Schopenhauer'a Göre Mutlu Olmanın Kuralları

Arthur Schopenhauer'a Göre Mutlu Olmanın Kuralları
  • 20
    0
    0
    1
  • İnsan hayatının neredeyse tamamında iyi hissetmek için uğraşır. Fakat bunun için buzdağının görünen kısmına aldanacaktır. Çünkü dünya üzerinde insanoğlu en ilkel güdüleriyle varlığını sürdürür. Savaşlar, hırslar, kıskançlık, arzu ve şiddet...

    Duygularının esiri olan insanoğlu için tüm bu kaosun içerisinde mutlu olmak da bir illüzyona dönüşmüştür. Kalbindeki sesi duyamayacak kadar kalabalıklar arasındayken, gerçekten ne istediğini ve bunun için nelerin gerektiğini bulmak, epey zor.

    "Doğa şöyle konuşur: Birey bir hiçtir, hiçten de daha azdır. Her gün milyonlarcasını oyun ve eğlence için yok ediyorum; kaderlerini şansa, çocuklarımın içinde en havai ve serkeş olanına terk ediyorum, o da onlara zevk için taciz ve eziyet etmektedir. Üretici gücümden hiçbir kayba uğramaksızın onlardan her gün milyonlarcasını üretmekteyim; birbiri ardına duvara yansıttığı güneşin suretlerinin sayısıyla bir aynanın gücü ne kadar tükenirse benim gücüm de ancak o kadar tükenir. Tikel hiçbir şeydir."

    -Arthur Schopenhauer

    Arthur Schopenhauer’ da işte mutlu olma arzusunun ve bu arzunun nasıl gerçekleştirileceği hakkında insanın kalbine fikir veren bazı öneriler kaydetmiştir. Schopenhauer aslında, çağın insanının gördüğü gözlerle hayata bakan düşünürlerdendir, diyebiliriz.. Onun mutluluk kuralları, bize buzdağının görünmeyen kısmında olanı biten aşikar hale getirecektir. Doğadaki kaosa rağmen, özümüzde durum hiç de karmaşık değil ancak öze dönmek insan için oldukça pesimist bir yolculuk.

    Bu yolculuk hakkında da Schopenhauer, okuyanlara minik bir ipucu vermiş:

    Filozofun öne sürdüğü ‘’hayatın nihâi amacı mutluluktur’’ fikrine karşı onun, hayatın mutluluk gibi bir amacının olamayacağı, bunun en büyük yanılgılarımızdan biri olduğu düşüncesidir. (Salihoğlu, 2019)

    "Mutlu Olma Sanatı" eseriyle, mutluluğa kesin ve net kurallar sıralayan filozofun maddelerinden ilham alarak, gündelik hayatımızdan uzun vadede yaşayış biçimimizi biraz sorgulayalım. O da eserinin başında 45 mutlu olma kuralına geçmeden evvel, bunun bir sorgulama işi olduğunu ve denemek gerektiğini vurgular. Sözlerine deneyelim, diye başlar. Onun bu tavrı, felsefede "mutlu olmanın karamsarlığı" sözleri ile tanımlanır.

    Hadi bi' deneyelim

    • Çağın insanının en büyük kaygısı, bir diğerinden üstün olma/gelme

    Schopenhauer’a göre kıskançlık duyguların en korkuncudur. Bunu hissetmek sürekli bir tatminsizliğe sebep olur. “Hiçbir şey kıskançlık kadar uzlaşmasız ve acımasız değildir. Yine de kıskançlık uyandırmak için durmaksızın çaba harcarız.”

    • Acı da mutluluğun kaynağı olabilir

    "İnsan yapabileceklerini isteyerek yapmalı ve çekmesi gereken acıyı isteyerek çekmelidir."

    • Devamlı çalışmak ve üretmek

    "Faal olmak, bir şeyler yapmak, hatta bir şey öğrenmek bile insanın mutluluğu için gereklidir."

    • Kalabalıklar yalnızca anı kurtarır

    “Fakat hiçbir şey insanın dikkat çekmeyecek şekilde davranması ve başkalarıyla pek az, kendisiyle bol bol konuşması kadar fayda sağlamaz”

    • Öfke ve nefret hissiniz, dışarıya egonuzun çırpınışı olarak görünüyor

    "Öfke ya da nefreti kelimelerle ya da tavırlarla göstermek yararsızdır, tehlikelidir, akıllıca değildir, gülünçtür, bayağıdır."

    • Madde ile mana arasındaki çizgiye dikkat

    "İnsan istemeyi aklından geçirmediği malların yokluğunu kesinlikle hissetmez, bunlar olmaksızın da tümüyle memnundur; öte yandan yüz kat daha fazlasına sahip bir başkası, istediği şey onda olmadığı için kendini mutsuz hisseder. Herkes, ulaşabilmesi muhtemel şeylerin ufkuna sahiptir!"

    • Vazgeçmeyi bilmek

    “Dünya üzerindeki fiziki yolumuzun yüzey değil de her zaman sadece düz bir çizgi olmasından ötürü, Bir Şey’i tutup ona sahip olmak istediğimizde hayattaki sayısız başka şeyden feragat ederek bunların sağından solundan geçip gitmek zorunda kalırız.”

    • Tutkuların esiri olmak

    “Ölçüsüz sevinç de çok şiddetli acı da sadece aynı kişide bulunabilir.”

     

    Kaynak:

    Kulak, Aynur. "Mutlu Olma Sanatı". 2019.

    Salihoğlu, Efe."Bir Başka Filozof: Arthur Schopenhauer". 2019.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.