Ölüm Getiren Koy ''morto''

Ölüm Getiren Koy ''morto''
  • 6
    0
    0
    0
  • Morto Koyu, Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadasında bulunan; tarihiyle, doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin görmeden dönmediği en güzel koylardan biridir. Güzelliğinin aksine isminin Fransızcada ''ölüm'' demek olması aslında Çanakkale Savaşlarının ne denli çetin ve zor geçtiğine ışık tutmaktadır.

     

    Neden Morto?

    Morto Koyu, İngilizlerin stratejik olarak gördüğü 5 noktadan biriymiş. Hatta buraya ''S Plajı'' kodunu vermişler. İngilizlerin amacı burayı alıp Türk birliklerini tehdit etmek, kendilerini güvence altına almakmış. İngilizler buraya çıkartma yapmışlar ve çıkartmalarından sonra da burayı Fransızlara vermişler. Fakat Türk birlikleri yoğun çatışmalar sonucu İngiliz gemisi Goliath'ı ve 600'e yakın Fransız askerini suyun derinliklerine göndermiş. Goliath'ın batırılması İngilterede büyük olay yaratmış. Öyle ki kabine toplantısının yarıda kesilmesine, Winston Churchill başta olmak üzere pek çok istifaya zemin hazırlamıştır. Öte yandan Fransızlar da çok büyük kayıplar vermiştir. Askerlerinin büyük bir kısmı burada öldüğü ve bu koyun sahiline gömüldüğü için bu koya ''Morto'' yani ''ölüm'' koyu ismini vermişler. Bunda büyük etkisi olan Muavenet-i Milliye torpido botunun başarısı göz ardı edilemez.

    Ayrıca bu bölgede savaştan yıllar sonra bir Türk denizaltısının koyda kalan mayınlar yüzünden battığı iddia edilir. 

    Günümüzde Morto Koyu

    Çanakkale Şehitler Abidesi'ne çok yakın bu koyda kamp kurabilir ve doğanın güzeliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda koyun kuzeyindeki Fransız Savaş Mezarlığı'nı ziyaret edebilirsiniz.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.