Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?
  • 1
    0
    0
    0
  • Öğrenci Pasaportu kısacası 25 yaş altı tüm öğrencilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaporttur. Özellik olarak diğer bordo pasaportlardan tek farkı harç ödenmemesi yani daha ucuz olmasıdır. 

    Öğrenci pasaportu için az önce belirttiğimiz gibi 2 şart aranıyor : 1- 25 yaş altında olmak.

                                                                                                          2- Öğrenci olmak.

    25 yaşından kasıt 25 yaşını tam doldurmamış olmak yani 26'dan gün almamış olmaktır. Yani özetle 25. yaş gününüzden itibaren pasaportunuz geçersiz olur ve harç ödemek zorunda kalırsınız.

    Peki neler gerekli?

    1. Nüfus Cüzdanının Aslı
    2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf ( Yanınızda fazladan götürün)
    3. Mevcutsa Eski Pasaportunuz
    4. Öğrenci Belgesi
    5. Pasaport Bedeli Dekontu (180 TL)  ( Bu sizi yanıltmasın. Normal pasaport için hem harç hem defter bedeli ödenir. Öğrenci pasaportunda harç muaf tutulur.)

    Bunları topladıktan sonrası çok kolay. Nerede oturduğunuza bakmadan istediğiniz ilçenin nüfus müdürlüğünden randevu alıyorsunuz. ( https://randevu.nvi.gov.tr/ ) (Pandemi döneminde olduğumuz için HES kodunuzu da unutmayın.) İnternet üzerinden randevu alırken ''Öğrenci Pasaportu'' seçeneği olmuyor. Siz ''Bordo Pasaport'' olarak randevu işleminizi yapıyorsunuz. Nüfus Müdürlüğü'ne gidince görevliye öğrenci pasaportu için başvurduğunuzu söylüyorsunuz.

    Tüm bu işlemlerden sonra size beklemek kalıyor. İstanbul'da yaşamama rağmen ertesi güne randevu bulmuştum ve başvurumdan sonra 3. gün pasaportum elimdeydi. Genel olarak en geç 1 hafta 10 gün içinde geliyor.

    Öğrenci pasaportu defter bedeli günümüzde 180 Türk Lirası. Normal bordo pasaportu almak istediğimizde bu bedele ek minimum 227 TL (6 aylık),  maksimum 1085 TL (10 yıllık ) harç ödemek zorundaydık. Öğrenci pasaportuyla işte bu harçtan muaf olmuş olduk. 

    Sağlıklı günlerde gezmeniz dileğimle...

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.