Bir Grup İki Kraliçe: Volvox

Bir Grup İki Kraliçe: Volvox
  • 6
    0
    0
    0
  • Volvox

        Volvox grubu, 1988 yılında Şebnem Ferah tarafından kurulan bir rock müzik grubudur. Şebnem Ferah'ın solo müzik kariyeri her ne kadar 90'lı yılların sonunda başlamış olsa da daha öncesinde de müzikle iç içe bir hayat sürdürmüştür. Grup, Şebnem Ferah, Duygu Karpuz, Ebru Bank, Gül Ağırca, Buket Doran ve 1992 yılında gruba dahil olan Özlem Tekin'den oluşmuştur. Şebnem Ferah grubun vokali ve aynı zamanda gitaristiydi. Duygu Karpuz gitar, Ebru Bank bas gitar, Gül Ağırca bateri, Özlem Tekinse hem back vokal hem de klavye çalıyordu. Ebru Bank'ın gruptan ayrılması sonrası Buket Doran gruba dahil olmuştur. 

     

       Grup kurulduktan kısa bir süre sonra, bazı kapalı mekanlarda konser çalışmalarına başlamıştır. Bir süreliğine tamamen kadınlardan oluşan bir grup olmasından dolayı, önyargı ve tepki toplayan grup, çok uzun sürmeden bu düşünceleri yıkmıştır. 1988 - 1994 yılları arasına fazlasıyla konser sığdıran bu grup, 1994 yılında Özlem Tekin'in ayrılmasıyla dağılmıştır. Bu süreç içerisinde albüm çalışmaları düşünen grup, bazı sebeplerden dolayı bunu gerçekleştirememiş ve sonrasında grup üyeleri arasından Şebnem Ferah ve Özlem Tekin ayrı yollarda kariyerlerine devam etmişlerdir. 

     

    Özlem Tekin

        1994 yılında Volvox grubunun dağılmasının ardından Özlem Tekin solo kariyeri için ilk adımını atarak 15 Aralık 1995 tarihinde "Kime Ne" adlı stüdyo albümünü piyasaya sürmüştür. Bu albümle çok büyük bir sükse yakalayan Özlem Tekin, o yıl düzenlenen Kral TV Müzik Ödüllerinde en iyi çıkış yapan sanatçı ödülünü almıştır. "Aşk Her Şeyi Affeder mi?" , "Yar Bana Varmadı" ve "Duvaksız Gelin" gibi efsane şarkılar bulunan albüm, Özlem Tekin'in en iyi albümleri arasında yer almaktadır. 

        Daha sonrasında:

     - Öz (1998)

     - Laubali (1999)

     - Tek Başıma (2002)

     - 109876543210 (2005)

     - Bana Bi'şey Olmaz (2010)

    - Kargalar (2013)

    albümlerini çıkarmış ve başarılarına devam etmiştir. Özellikle "Tek Başıma" adlı albümde yer alan "Dağları Deldim" isimli şarkısı, herkes tarafından bilinen, efsane şarkılardan birisi haline gelmiştir.

     

    Şebnem Ferah

    1994 yılında grubun dağılmasının ardından Şebnem Ferah, 15 Kasım 1996 yılında çıkarttığı "Kadın" albümüyle solo kariyerine başlamıştır. Kadın albümü halen Türkçe Rock müzik kategorisinde yer alan en iyi albümler arasındadır. Albümün çıkış parçası olan "Vazgeçtim Dünyadan", uzun süre boyunca listelerde bir numara olarak boy göstermiş, video klibiyse Kral TV Müzik Ödülünü almıştır. Daha sonrasında 1999, 2003 ve 2005 tarihlerinde Rock müzik kategorisinde en iyi kadın müzik ödüllerinin de sahibi olmuştur. Aynı albüm içerisinde "Bu Aşk Fazla Sana" , "Deli Kızım Uyan" , "Yağmurlar" , "Fırtına" gibi şahane şarkılar bulunmaktadır.

    Daha sonrasında:

    - Artık Kısa Cümleler Kuruyorum (1999)

    - Perdeler (2001)

    - Kelimeler Yetse (2003)

    - Can Kırıkları (2005)

    - Benim Adım Orman (2009)

    - Od (2013)

    - Parmak İzi (2018)

    albümerini piyasaya sürmüştür. Aynı zamanda 10 Mart 2007 tarihinde İstanbul Bostancı Gösteri Merkezinde, Senfoni Orkestrası ortaklığıyla gerçekleştirmiş olduğu konser, Türkiye'nin en çok satan konser DVD ve CD'si ünvanını taşımaktadır. Bu konserin ardından, Perdeler albümünde bulunan "Sil Baştan" adlı şarkısı, büyük bir patlama yaşamıştır. 

     

    Volvox Konser Kayıtları:


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.