Andrey Tarkovski Ve Sineması

Andrey Tarkovski Ve Sineması
  • 1
    0
    0
    1
  • Andrey Arsenyeviç Tarkovski  4 Nisan 1932 tarihinde Sovyetler Birliğinde Zavrazhye'de doğmuştur. Marina adında ablası vardır. Ünlü bir şair olan Arseniy Tarkovski'nin oğludur. Tarkovski sinema eğitimini Moskova'da Devlet Sinema Okulu'nda almıştır. VGIK Sovyet Film okuluna girmeden önce müzik ve Arapça eğitimi almıştır. Tarkovski filmleri otobiyografik özellikleriyle büyük zenginlik içermektedir. Bunda babasının şair olması ve 7 yaşından beri müzik eğitimi almış olması büyük önem arz etmektedir. 1951'de Doğu Dilleri Enstitüsü'ne kaydolduysa da geçirdiği bir hastalık nedeniyle bu bölümü tamamlayamamıştır. 1964 yılında ise Moskovadaki All-Uninon State Sinematografi Enstitüsü'ne kaydolmuş ve burada 6 yıl boyunca sinema eğitimi almıştır. Tarkovsky 1958 yılında ilk yönetmenlik denemesi olan "Kontsentrat" (The Concentrate) adlı kısa filmi çekmiştir. Bu dönemde enstitüde her öğrenciye yetecek ekipman olmadığı için öğrenciler çalışmalarını iki ya da üç kişilik gruplar olarak yürütüyorlarmış. Bu nedenle de Andrey Tarkovski sınıf arkadaşı Vasily Shukskin ile beraber bir Ernest Hemingway uyarlaması olan Ubiitsy (The Killers) adlı filmi çekmiştir. 

    Tarkovski uluslararası sinema arenasında ilk uzun metrajlı yapımı olan Ivanovo Detstvo (İvan'ın Çocukluğu) ile dikkatleri üzerine çekmiş ve Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü'nü kazanmıştır. İkinci filmi Andrei Rublyov 1971'e kadar Sovyet yetkililerce yasaklanmış olarak kalmıştır. Cannes Film Festivali dahilinde ödül almaması için kasıtlı bir şekilde festivalin son günü sabah saat 04:00'de gösterilmesine rağmen bir ödül kazanmayı başarmıştır. 1975 yılında çekmiş olduğu otobiyografi filmi olan Zerkalo (Ayna) tekrar resmi engellere takılmış ve yasaklanan bir film olarak görülmüştür. Bir sonraki filmi Stalker (İz Sürücü) Tarkovsky sinemasının belirgin özelliklerinden olan ağır ve uzun planların, özenli kompozisyonların, derin anlamlar içeren diyalogların en iyi şekilde kullanıldığı bu filmi takip eden ve resmi makamların izni ile İtalya'da çekilen Nostalghia (Nostalji) Andrey Tarkovski'nin özlemini dışa vurduğu ve sürgünde çevirdiği ilk filmi olmuştur. Son filmi Offret (Kurban) çekimlerini İsveç'te Ingmar Berman'ın ekibiyle birlikte tamamlamış ve aynı sene Cannes Film Festivali'nde tam dört ödül alarak festivale damgasını vurmuştur. 

    Andrey Tarkovski sinema diline bakıldığı zaman; Sinemanın şairi olarak anılmış ve kendinden sonraki kuşaklarda derin etkiler yaratmıştır. Tarkovski'nin sineması uzaydan düşmüş gibi garip, hep yanı başımızdaymış gibi tanıdık bir bölgedir. Sinemayı çok dilli bir anlatıma dönüştürmüştür. Filmlerinde şiir, edebiyat, resim ve derin bir felsefe vardır. Tarkovski filmlerinde aynı zamanda otobiyografik özelliklerin de bulunduğu görülmektedir. Filmlerinde derdini kendi hayat tecrübeleri ve birikimiyle sanatını kullanarak yansıtmaktadır.

    Dilerseniz birlikte Andrey Tarkovski'nin bir filmini inceleyelim.

    ZERKALO

    Tarkovsky'nin en otobiyografik içerikli filmidir. Kendi hayatını bir aynadan seyrederiz. Filmde şiirsel bir atmosfer oluşturulmuştur. Çocukluk dönemine fazlaca yer verilmiştir. Burada rüyalarda çocukluğa duyulan özlemin ya da kopmaların yansımasını görmekteyiz. Rüyalardan yola çıkarak bir aile hayatının çöküşünü izlemekteyiz. Sinema ve şiirin iç içe geçmiş olduğu bir çok görüntü ile karşılaşmaktayız. Filmde rüya sahnelerinde genel olarak Tarkovskiy'nin şair babasının şiirleri geçmektedir. Şiir sadece görsel olarak değil kelimelerle de filmde yer edinmektedir. Rüyalarda ayna metaforu bir hakikati görme arzusu üzerine kurulmuştur.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.