Erasmus Öğrenci Değişim Programı

Erasmus Öğrenci Değişim Programı
  • 3
    0
    0
    0
  • Erasmus+ (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students, Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı) adını Hümanizm akımının temsilcilerinden Desiderius Erasmus’tan alır. 2007–2013 arasında “Hayat Boyu Öğrenme” programları kapsamında uygulanırken bu başlık altındaki birçok program ile beraber 2014 yılında Erasmus+ adını aldı. Bu nedenle de Erasmus başvuruları kişisel bazda oldukça kolaylaştı.

    Program AB ve AB adayı ülkelerdeki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine hak tanır. Erasmus’un en büyük faydalarından başlıcaları öğrencilerin belli bir süre boyunca yurtdışında yaşamayı deneyimlemesi, farklı kültürlerle tanışıp kaynaşması, gittiği ülkelerde yabancı dillerini geliştirme fırsatları olarak sıralanabilir. Litvanya, Polonya, Slovakya gibi ülkeleri seçen öğrenciler ülkelerdeki ücretsiz dil kurslarından faydalanabilirler. Bununla beraber Erasmus programı özgeçmişinize ekleyebileceğiniz en kaliteli deneyimlerden birisidir.

    Erasmus’a katılabilmek için her şeyden önce üniversitenizin yapacağı yabancı dil sınavına girmeniz gerekiyor. Bu sınavdan alacağınız not ve okul not ortalamanızın yarı yarıya hesabı yapılır ve buna göre sıralamaya girersiniz. Fakat Erasmus’a gitmeye hak kazanmak için bir okul yılını tamamlamış olmanız (hazırlık dahil değil) ve ortalamanızın 2.5’un üzerinde olması gerekmektedir. Bunun dışında kesinlikle TOEFL gibi yeterlilik belgeleriniz kabul görmüyor mutlaka üniversitenizin yapacağı sınava girmelisiniz aksi takdirde başvuru yapamazsınız. Eğer okuduğunuz bölüm programa dahil değilse yine aynı şekilde başvuruda bulunamıyorsunuz.

    Öğrenci seçimini üniversiteniz yapıyor, kabul görmeniz durumunda gerekli evrakları tamamlama süreciniz başlıyor. Erasmus en uzun 12 ve en kısa 3 ay süreyle yapılabiliyor. Kazandıktan sonraki dönem gidebiliyorsunuz ve yurt dışında gittiğiniz okul ve kendi okulunuzun da kabulüyle iki döneme kadar uzatabiliyorsunuz. Kabul edildikten sonra vize işlemlerinizi ve konaklama durumunuzu siz halledeceksiniz. Türkiye size konaklamaya dair bir güvence sağlamıyor fakat bazı ülkeler gelen misafir öğrencilerin konaklamalarıyla ilgilenebiliyor. Devletin size vereceği hibe ise ülkeden ülkeye, stajyer ya da öğrenci olmanıza göre değişiyor. 1–2.grup ülkeleri olan Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan aylık öğrenci hibesi 500€, aylık stajyer hibesi ise 600€. 3.grup ülkelerinde, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’de öğrenci hibesi 300, stajyer hibesi 400€’dur. Türkiye’de aldığınız KYK bursunuz kesilmeyecek ve gittiğiniz üniversiteye de herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Dönem kaybı yaşar mıyım endişesi olanlar için gittiğiniz okulun programıyla kendi okulunuzun programı anlaşmalı bu nedenle endişe yaşamanıza gerek yok. Programa katılan her öğrencinin 30 ECTS kredisi tamamlaması zorunlu. Olur da program boyunca kaldığınız dersler olursa bunları ülkenize döndükten sonra tekrardan alabiliyorsunuz aynı şekilde bölüm başkanlığı izin verirse alttan derslerinizi de Erasmus’ta alabilirsiniz. Öğrenciler staj programına da öğrenci programına da birer defa katılabilirler. Staj ile öğrenimi birleştirmek de mümkündür. Program ile giden öğrenciler dönmeden önce gittikleri üniversiteden kesinlikle katılım sertifikasını ve transkript belgesini almalılar ve bu belgeleri dönünce Dış İlişkiler Ofisi’ne teslim etmelilerdir.

    En çok tercih edilen ülkeler arasında İspanya, Almanya ve Fransa vardır. İspanya’nın bu ülkeler arasında yer almasının nedenlerinden biri Erasmus öğrencilerince en çok tercih edilen University of Valencia, Madrid Üniversitesi ve Sevilla Üniversitesi gibi üniversitelere ev sahipliği yapmasıdır.

    Erasmus’la gidilebilecek ülkelerin genel listesi şu şekilde:

    Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn.

    Koşullu olarak Eramus programına katılan ülkeler ise: Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Rusya.

    Hepinize Erasmus yolculuğunuzda başarılar dileriz!


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.