Deha İle Delilik Arasında Bir Hayat, Piotr Pavlenski!

Deha İle Delilik Arasında Bir Hayat, Piotr Pavlenski!
  • 4
    0
    0
    4
  • Deha ile delilik arasında bir hayat.....

    Kendisini 21. yüzyılın çılgını olarak tanımlamak galiba ona en çok yaraşacak sıfat. Bu sıfatın ardına Rus çağdaş sanatçı ve siyasi aktivist demek doğru olur. Pyotr Pavlensky, 1984'te Saint Petersburg'ta doğmuş ve toplumun sesi olmaya çalışırken  tartışmaya bir hayli açık performanslar segileyen bir sanatçı. Ondan kuru kuruya bahsetmek olmaz bu yüzden target="_blank" rel="noopener"> Russy Riot'un Hangerz şarkısıyla söze başlamak istiyorum. 

    Pussy Riot, Moskova merkezli protest ve feminist bir Rus punk-rock grubu ve grubun üye sayısı 20-33 arasında çeşitlilik gösteriyor. Moskova’daki Kurtarıcı İsa Katedrali’nde verdikleri izinsiz konser nedeniyle( Aynı zamanda konserde Meryem Ana bizi Putin'den kurtar isimli şarkılarını söylüyorlar.)2012'de tutuklanmalarından sonra, Pyotr, bu gruba destek amaçlı Dikiş(stitch)isimli ilk performansını gerçekleştiriyor. Performansın ismi sade ve masum görünse de pratikte pek öyle olmuyor:) Pavlensky ,Kazan Katedrali önünde iğne ve iplikle ağzını dikerek, ifade özgürlüğüne ilişkin kısıtlamalara pankartı ve dikişli ağzıyla dikkat çekmeyi hedefliyor.

    Piotr Pavlenski #CPQM1 – Allons-y, Alonso !

    Bir sene sonra, Saint Petersburg Yasama Meclisi önünde, çıplak vücuduyla dikenli tellerden oluşan bir kozaya sarılıyor ve bu performansında da baskıcı hükumet politikalarına ve devletin hukuk sistemine dikkat çekmeye çalışıyor. Bu performansına Carsass yani ölü, leş ismini veriyor.Yine aynı sene, Moskova'da en çok ses getiren performanlarından biri olan Fixation yani Sabitleme'yi Kızıl Meydan'a testistlerini çivileyerek yapıyor ve bu gösterisinde ilgisizlik ve siyasi kayıtsızlığı gözler önüne serdiğini söylüyor.

    "Fixation" de Piotr Pavlenski en novembre 2013. L'artiste s'est cloué la peau des testicules sur le pavé de la place Rouge, à Moscou. (MAXIM ZMEYEV / REUTERS)

    2 kere psikolojik değerlendirmeye gönderilen Pyotr'un aklı gayet yerinde çıkıyor ve daha sonra 2014'te bu yaşadığı delilik damgasından sinirlenmiş olacak ki, psikaytrinin siyasi istismarını göstermek için vücudunu bir araç olarak kullanıyor. Kulak memesinin bir kısmını, şef bıçağıyla kesiyor. 
    2015'te yine Moskova'da FSB yani Rusya'nın Federal Güvenlik Hizmet Binasının girişini ateşe veriyor. Hemen sonrasında 7 ay hapiste yatıyor daha sonra para cezasına çarptırılıyor. 

    D'«opposant» à Poutine à «agent russe» : l'étrange évolution du traitement médiatique de Pavlensky

    Bir St.Petersburg yerlisi olan Pyotr, 2017'de Fransa'ya siyasi mülteci olarak kaçıyor ve Fransa'dan sığınma talebinde bulunuyor. 
    Ancak çok geçmeden, aynı sene içinde Fransa Merkez Binasını ateşe veriyor. 1 yıl hapiste kaldıktan sonra 3 senelik sakin bir dönem geçiriyor. 

    Pavlenski a-t-il mis le feu à son asile politique en France? - Sputnik  France

    Ancak 2020'nin gelişiyle, kozasının tekrar kırıyor ve büyük yankı uyandıran bir performans gerçekleştiriyor,Fransız otoritelerini sinirlendirmeyi başarıyor. Sızdırılmış Paris belediye başkan adayı Benjamin Griveaux'nun müstechen ve cinsel görüntülerini kendi internet sitesinde yayınlıyor. Bu da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Paris belediye seçimleri için aday gösterdiği Griveaux'nun seçim yarışından çekilmesine yol açıyor.Pavlensky, Griveaux'nun kendisini örnek aile babası olarak tanıtmasına rağmen, gerçekte kamuoyunda sergilediği kişiliğin uyuşmadığını, hipokritliğini halka göstermek amacıyla görüntüleri sızdırdığını söylüyor. Daha da ileriye giderek, bu görüntülerin yeni siyasi porno web sayfasına ilk katkısı olduğunu söylüyor.
     Bu performanstan sonra sevenlerini ve otoriteleri düşündürecek ve irkecek bir açıklama yapıyor:
    -Bizim bu medyaya, bu tarz kaynaklara ihtiyacımız var. Çünkü şu an sistem karışık, çünkü sistem bize:''Tamam, aday seçmenlerine yalan söyleyebilir ve hipokrit davranabilir.''diyor. Ve sonra bu tarz bi olay sarı yelekliler ve grev harektleriyle devam ediyor. Bu demokratik mi, değil mi ?'


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.