Hayat Dersi Niteliğinde 25 Film

Hayat Dersi Niteliğinde 25 Film
  • 22
    0
    0
    3
  • Hayat Dersi Niteliğinde 25 Film

    25. The Butterfly Effect (2004)

    "Bir bakıyorsun; hayatta yapamam dediğin şeyin başrolündesin."

    IMDb Puanı: 7,6

    Yönetmen: Eric Bress, J. Mackye Gruber

    Başroller: Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters

    Konu: Üniversite öğrencisi Evan Treborn baş ağrısından o kadar acı çekiyor ki sık sık bayılıyor. Bilinçsiz haldeyken Evan, çocukluğundaki zor anlara zamanda geri gidebiliyor. Babası tarafından taciz edilen Kayleigh gibi arkadaşları için geçmişi de değiştirebilir. Ancak geçmişi değiştirmek, bugünü büyük ölçüde değiştirebilir ve Evan, kendisini hapishanede kilitli olduğu bir yer de dahil olmak üzere kabus gibi alternatif gerçekliklerin içinde bulur.

     

    24. Theory of Everything (2014)

    "- Neden Tanrı’ya inanmadığını söylemedin.
    + Bir fizikçi hesaplamalarının doğaüstü bir yaratıcı tarafından bozulmasına izin veremez.
    - Tanrı yerine fizikçiyle konuşmak gerek sanırım."

    IMDb Puanı: 7,7

    Yönetmen: James Marsh

    Başroller: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

    Konu: 1960'larda, Cambridge Üniversitesi öğrencisi ve geleceğin fizikçisi Stephen Hawking, meslektaşı Jane Wilde'a aşık olur. 21 yaşında Hawking, motor nöron hastalığı olduğunu öğrenir. Buna rağmen yanında Jane ile doktoruna göre çok az kaldığı iddialı bir zaman çalışmasına başlar. O ve Jane korkunç zorluklara meydan okurlar ve tıp ve bilim alanlarında yeni bir çığır açarak her ikisinin de hayal edebileceğinden daha fazlasını başarırlar.

     

    23. The Fault in Our Stars (2014)

    "Sen benim yerde bulduğum gökyüzümsün."

    IMDb Puanı: 7,7

    Yönetmen: Josh Boone

    Başroller: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff

    Konu: 16 yaşındaki kanser hastası Hazel Grace Lancaster, kanser destek grubundan benzer şekilde etkilenen Gus Waters ile tanışır ve ona aşık olur. Hazel, Gus'ın onu gerçekten anladığını düşünür. İkisi de aynı keskin zekayı ve kitap sevgisini paylaşır özellikle yazar Peter Van Houten. Gus münzevi yazarla tanışma davetini aldığında, o ve Hazel kısa yaşamlarının macerasına atılır.

     

    22. Midnight in Paris (2011)

    "Sanatçının görevi umutsuzluğa düşmek değil, bilakis varlığın boşluğunun panzehirini bulmaktır."

    IMDb Puanı: 7,7

    Yönetmen: Woody Allen

    Başroller: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates

    Konu: Gil Pender senarist ve gelecek vadeden bir romancıdır. Nişanlısı ile Paris'te tatil yapmakta, şehri tek başına gezmeye başlamıştır. Böyle bir gecenin geç saatlerinde yapılan bir gezide Gil, onu Caz Çağı'nın sanat ve edebiyat simgelerinden bazılarıyla bir gece boyunca, görünüşe göre zamanda geriye doğru sürükleyen bir grup tuhaf eğlenceyle karşılaşır. Gil geçmişin bu kültürel kahramanlarıyla ne kadar çok zaman geçirirse, şimdiki zamandan o kadar memnun olmaz.

     

    21. Crash (2004)

    "Gerçek bir şehirde yürüdüğünü düşün, geçerken insanlara sürtünürsün. Birileri sana çarpar durur. Los Angeles’ta ise sana kimse dokunmaz. Bu dokunuşları öylesine özlüyoruz ki sırf bir şeyler hissetmek için birbirimize bindiriyoruz."

    IMDb Puanı: 7,7

    Yönetmen: Paul Haggis

    Başroller: Don Cheadle, Sandra Bullock, Thandie Newton

    Konu: Yazar-yönetmen Paul Haggis, 11 Eylül'ün ardından Los Angeles'ta ırk, sınıf, aile ve cinsiyetle ilgili birkaç bağlantılı hikayeyi iç içe geçiriyor. Karakterler arasında bir bölge savcısı ve ön yargılı eşi, polis dedektifleri Graham ve Ria, mağdur olmuş bir Orta Doğu mağaza sahibi ve zengin bir Afrikalı-Amerikalı çift bulunmaktadır. Howard, ırkçı bir trafik polisi tarafından küçük düşürülür.

     

    20. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

    "Bir ev; bir sokak, bir şehir ya da tuğla ve harç gibi yapay şeyler değildir. Ev, insanın ailesinin olduğu yerdir..."

    IMDb Puanı: 7,8

    Yönetmen: Mark Herman

    Başroller: Asa Butterfield, David Thewlis, Rupert Friend

    Konu: II.Dünya Savaşı sırasında, 8 yaşındaki Bruno ve ailesi, babasının yeni komutan olduğu toplama kampının yakınında ikamet etmek için Berlin'den ayrılır. Mutsuz ve yalnız bir gün evinin arkasında dolaşır ve Yahudi bir çocuk olan Shmuel'i bulur. Kampın dikenli telleri onları ayırsa da, çocuklar çevrelerinin gerçek doğasından habersiz, yasak bir arkadaşlığa başlarlar.

     

    19. The Pursuit of Happyness (2006)

    "Kimsenin sana bir şey yapamayacağını söylemesine izin verme, benim bile. Bir hayalin varsa peşini bırakmamalısın. İnsanlar, kendilerinin yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söylerler. Bir şeyi istiyorsan peşini bırakma; git ve al."

    IMDb Puanı: 8,0

    Yönetmen: Gabriele Muccino

    Başroller: Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith

    Konu: Hayat, bekar baba Chris Gardner için zorlu bir mücadeledir. Dairelerinden çıkartılan Chris ve küçük oğlu kendilerini gidecek hiçbir yeri olmayan yalnız bir aile olarak bulurlar. Chris sonunda prestijli bir aracı kurumda stajyer olarak işe girse de, pozisyon para ödememektedir. İkili barınaklarda yaşamalı ve birçok zorluğa katlanmalıdır. Ancak Chris, kendisi ve oğlu için daha iyi bir yaşam yaratmaya çalışırken çaresizliğe teslim olmayı reddeder.

     

    18. Her (2013)

    "Herkesin belirli bir miktar enerjisi vardır. Yapmak zorunda olduğun şeyle, sevdiğin şeyleri yapmayı ayırmak, hangisinin öncelikli olduğunu bulman çok önemli."

    IMDb Puanı: 8,0

    Yönetmen: Spike Jonze

    Başroller: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

    Konu: Duyarlı ve duygulu bir adam, başkaları için kişisel mektuplar yazarak geçimini sağlar. Evliliği bittikten sonra kalbi kırılan Theodore, kendi başına sezgisel ve benzersiz bir varlığa dönüştüğü bildirilen yeni bir işletim sisteminden etkilenir. Programı başlatır ve parlak sesiyle hassas bir kişiliğe sahip olan Samantha ile tanışır. Başlangıçta arkadaş olsalar da, ilişki kısa sürede aşka dönüşür.

     

    17. Into the Wild (2007)

    "Çoğu insan onları mutsuz eden koşullarda yaşıyor ve gene de bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Çünkü güvenli, rahat, rutin bir hayata koşullanmış durumdalar."

    IMDb Puanı: 8,1

    Yönetmen: Sean Penn

    Başroller: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener

    Konu: Zengin ebeveynlerin oğlu Christopher McCandless, Emory Üniversitesi'nden en iyi öğrenci ve sporcu olarak mezun olur. Bununla birlikte, prestijli ve karlı bir kariyere başlamak yerine, birikimlerini hayır kurumlarına vermeyi, mallarından kurtulmayı ve Alaska'nın vahşi doğasına doğru bir yolculuğa çıkmayı seçer.

     

    16. 12 Years a Slave (2013)

    "Hayatta kalmak istiyorsan, mümkün olduğunca az konuş ve yap. Kimseye kim olduğunu, okuma yazma bildiğini sakın söyleme. Ölü bir zenci olmak istemiyorsan tabii."

    IMDb Puanı: 8,1

    Yönetmen: Steve McQueen

    Başroller: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender

    Konu: İç Savaş'tan önceki yıllarda New York'un kuzeyinde özgür bir siyahi olan Solomon Northup kaçırılır ve güneyde köle olarak satılır. Kötü niyetli bir mal sahibinin zulmüne maruz kalan Solomon, sürekli olarak hayatta kalmak ve haysiyetinin bir kısmını korumak için mücadele ederken, bir başkasından da beklenmedik bir iyilik bulur. Daha sonra cesaret kırıcı çilenin 12. yılında, Kanadalı bir kölelik karşıtıyla karşılaşması Solomon'ın hayatını sonsuza dek değiştirir.

     

    15. Hachi: A Dog's Tale (2009)

    "Sevdiğin birini asla unutmamalısın."

    IMDb Puanı: 8,1

    Yönetmen: Lasse Hallström

    Başroller: Richard Gere, Joan Allen, Cary-Hiroyuki Tagawa

    Konu: Bir üniversite profesörü, bir tren platformunda bulduğu bir köpekle kalıcı bir bağ kurar. Ağlama garantili bu filmde şunu göreceksiniz: "Hayvanları tanıdıkça, insanlığımdan utandım..."

     

    14. Dead Poets Society (1989)

    "Dikkat edilmesi gereken ve cesaretli olunması gereken zaman vardır. Ve mantıklı bir kişi hangisi olduğunu bilir."

    IMDb Puanı: 8,1

    Yönetmen: Peter Weir

    Başroller: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

    Konu: Yeni bir İngilizce öğretmeni olan John Keating, eski gelenekleri ve yüksek standartları ile tanınan tüm erkek çocuklara yönelik bir hazırlık okuluyla tanışır. Ebeveynlerinden ve okuldan muazzam baskılarla karşılaşan öğrencilerine ulaşmak için alışılmışın dışında yöntemler kullanıyor. Keating'in yardımıyla öğrenciler Neil Perry, Todd Anderson ve diğerleri kabuklarından çıkmayı, hayallerinin peşinden gitmeyi ve günü yakalamayı öğrenirler.

     

    13. Truman Show (1998)

    "Bizler dünyanın gerçeklerini, bize sunulduğu kadarıyla kabulleniriz. Olay aslında bundan ibaret."

    IMDb Puanı: 8,1

    Yönetmen: Peter Weir

    Başroller: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

    Konu: Bunu bilmiyor ama Truman Burbank'ın hayatındaki her şey devasa bir televizyon setinin parçası. Yönetici yapımcı Christof, Truman'ın gizli kameralar tarafından yakalanan her hareketinin canlı yayını olan "The Truman Show" u yönetiyor. Cristof, Truman'ın zihnini kontrol etmeye çalışır, hatta gerçek aşkı Sylvia'yı gösteriden çıkarır ve onun yerine Meryl'i koyar. Truman yavaş yavaş gerçeği keşfederken, buna göre hareket edip etmeyeceğine karar vermelidir.

     

    12. Requiem for a Dream (2000)

    "Seni seviyorum Harry, kendimi insan gibi hissettiriyorsun. Sanki ben, benim, ve güzelim."

    IMDb Puanı: 8,3

    Yönetmen: Darren Aronofsky

    Başroller: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly

    Konu: Bağlanmak, sevilmek ve sevildiğini hissetmek isteyen insanların içsel manzarasını hayal gücüyle anımsatan film, görkemli bir şekilde bulunan ve trajik bir şekilde kaybolan bir mutluluğu anlatıyor. Requiem for a Dream, yalnız, dul Sara Goldfarb ile tatlı ama amaçsız oğlu Harry arasındaki ilişkiyle bağlantılı paralel hikayeler ile anlatıyor. Bir TV yarışma programında görünme umuduyla yaşayan Sara, ulusal bir izleyici kitlesi için kendisini güzelleştirmek için tehlikeli bir diyet rejimine başlar.

     

    11. Good Will Hunting (1997)

    "Mükemmel değilsin. Seni şüpheden kurtarayım tanıştığın o kız da mükemmel değil. Asıl soru birbiriniz için mükemmel olup olmadığınız. Önemli olan bu. Dünyadaki her şeyi bilebilirsin ama bunu öğrenmenin tek yolu denemektir."

    IMDb Puanı: 8,3

    Yönetmen: Gus Van Sant

    Başroller: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck

    Konu: Will Hunting, dahi düzeyinde bir IQ'ya sahip ancak MIT'de kapıcı olarak çalışmayı seçiyor. Yüksek lisans düzeyinde zor bir matematik problemini çözdüğünde, yetenekleri, yanlış yola sapmış gençlerin potansiyeline ulaşmasına yardım etmeye karar veren Profesör Gerald Lambeau tarafından keşfedilir. Will bir polis memuruna saldırdığı için tutuklandığında, Profesör Lambeau, terapist Sean Maguire'den tedavi görürse, ona hoşgörü göstermek için bir anlaşma yapar.

     

    10. The Pianist (2002)

    "Sanki çok ömrümüz varmış gibi beklemeyi öğretiyor bize hayat."

    IMDb Puanı: 8,5

    Yönetmen: Roman Polanski

    Başroller: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay

    Konu: Polonyalı Yahudi radyo istasyonu piyanisti Wladyslaw Szpilman, İkinci Dünya Savaşı başladığında Varşova'nın değiştiğini görür. Szpilman zorla Varşova Gettosu'na girer, ancak daha sonra Reinhard Operasyonu sırasında ailesinden ayrılır. Bu zamandan toplama kampı tutukluları serbest bırakılıncaya kadar Szpilman, Varşova harabeleri arasında çeşitli yerlerde saklanır.

     

    9. American History X (1998)

    "Hayat sürekli kızgın yaşanmayacak kadar kısa."

    IMDb Puanı: 8,5

    Yönetmen: Tony Kaye

    Başroller: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo

    Konu: Şiddet ve ırkçılıkla dolu bir hayat yaşayan neo nazi Derek Vinyard, arabasını çalmaya çalışan iki siyah genci öldürdükten sonra hapse girer. Derek, serbest bırakılmasının ardından yollarını değiştirmeye yemin eder; Derek'i putlaştıran küçük kardeşi Danny'nin onun izinden gitmesini engellemeyi umar. Derinden kendi ön yargılarıyla mücadele ederken ve annelerinin daha da hastalanmasını izlerken, Derek, ailesinin bir ömür boyu sürecek nefretin üstesinden gelip gelemeyeceğini merak eder.

     

    8. The Intouchables (2011)

    "Sen birini kaybetmenin ne demek olduğunu bilmiyorsun. Çünkü birini kaybetmek için, onu kendinden daha çok sevmen gerekir."

    IMDb Puanı: 8,5

    Yönetmen: Olivier Nakache, Éric Toledano

    Başroller: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny

    Konu: Zengin ama tekerlekli sandalyede yaşayan Philippe(François Cluzet) ile hapisten yeni salıverilen bakıcısı arasında beklenmedik bir arkadaşlık gelişir.

     

    7. La vita è bella (1997)

    "Ay çiçeğini düşün.. Güneşe doğru eğilir. Fazla eğilmiş bir ay çiçeği ölmüş demektir. Servis yaparken şunu aklından çıkarma ki, sen bir köle değilsin. Hizmet büyük bir sanattır, tanrı en büyük hizmetkardır. İnsanlara hizmet verir ama insanların kölesi değildir, bunu aklından çıkarma."

    IMDb Puanı: 8,6

    Yönetmen: Roberto Benigni

    Başroller: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini

    Konu: Kibar bir Yahudi-İtalyan garson Guido Orefice, güzel bir öğretmen olan Dora ile tanışır ve onu cazibesi ve mizahıyla kazanır. Sonunda evlenirler ve Giosue adında bir oğulları olur. Ancak Guido ve Giosue, Dora'dan ayrılarak bir toplama kampına götürüldüklerinde mutlulukları son bulur. Oğlunu çevresinin dehşetinden korumaya kararlı olan Guido, Giosue'yi kampta geçirdikleri zamanın sadece bir oyun olduğuna ikna eder.

     

    6. The Green Mile (1999)

    "Bu dünyada öyle şeyler oluyor ki, Tanrı'nın neden izin verdiğini merak ediyorum."

    IMDb Puanı: 8,6

    Yönetmen: Frank Darabont

    Başroller: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse

    Konu: Paul Edgecomb, John Coffey gibi, bir çift genç kız kardeşi vahşice öldürmekten suçlu bulunan kocaman siyah bir adamla hiç karşılaşmamıştı. Coffey herhangi birini öldürecek büyüklük ve güce sahipti ama hiç öyle bir tavrı yoktu. Basit, saf doğası ve karanlıktan ölümcül korkusunun ötesinde, Coffey olağanüstü, doğaüstü bir yeteneğe sahip görünüyordu. Paul, Coffey'nin iki kızı öldürmekten gerçekten suçlu olup olmadığını sorgulamaya başladı.

     

    5. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

    "Siz deli olduğunuzu mu sanıyorsunuz?. Değilsiniz..! Sokaklarda dolaşan insanlardan daha deli değilsiniz."

    IMDb Puanı: 8,7

    Yönetmen: Milos Forman

    Başroller: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman

    Konu: Randle Patrick McMurphy değerlendirme için bir hapishane çiftliğinden bir akıl hastanesine transfer edildiğinde, daha az kısıtlayıcı bir ortam olacağını düşünür. Ancak hemşire Ratched psikiyatri koğuşunu katı kurallarla yönetir ve hastalarını taciz, ilaç tedavisi ve elektrokonvülsif terapi seansları ile korkutur. McMurphy ile Ratched arasındaki irade savaşı kısa süre sonra koğuştaki tüm hastaları etkiler.

     

    4. Forrest Gump (1994)

    "Annem hep şöyle derdi: ”Hayata devam edebilmek için geçmişi arkada bırakmak gerekir.” Benim koşmam da bununla ilgiliydi sanırım. 3 yıl, 2 ay, 14 gün ve 16 saat koştum."

    IMDb Puanı: 8,8

    Yönetmen: Robert Zemeckis

    Başroller: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise

    Konu: Düşük zekalı Forrest Gump kendisini hiçbir zaman dezavantajlı olarak görmedi ve annesi sayesinde kısıtlı bir yaşam dışında her şeyi yönetiyor. İster bir kolej futbol yıldızı olarak sahada hakim olun, ister Vietnam'da savaşın ya da bir karides teknesine kaptanlık yapın, Forrest çocuksu iyimserliğiyle insanlara ilham veriyor. Ancak Forrest'ın en çok ilgilendiği kişi, kurtarması en zor kişi olabilir. Çocukluk aşkı, tatlı ama sıkıntılı Jenny.

     

    3. Schindler's List (1993)

    "Yalanlarımız ortaya çıkmadıkça, hepimiz dürüstüz."

    IMDb Puanı: 8,9

    Yönetmen: Steven Spielberg

    Başroller: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley

    Konu: İş adamı Oskar Schindler, 1939'da Krakow'a gelir ve yeni başlayan II.Dünya Savaşı'ndan servetini kazanmaya hazırlanır. Menfaatleri için nazi partisine katılmakla birlikte, fabrikasında Yahudi işçilerle birlikte çalışır. SS, Krakow gettosundaki Yahudileri imha etmeye başladığında, Schindler fabrikasını çalışır durumda tutmak için işçilerinin korunmasını sağlar. Ancak kısa süre sonra bunu yaparken masum hayatları da kurtardığını fark eder.

     

    2. 12 Angry Men (1957)

    "Bir hiç olmak çok üzücüdür beyler. İnsanlar hep aranmak ister, dinlenmek ister, hayatta bir kez de olsa önemli olmak ister."

    IMDb Puanı: 9,0

    Yönetmen: Sidney Lumet

    Başroller: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

    Konu: Genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır. 12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar. Bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 1 jüri üyesi suçsuz olduğunu söyler. Diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir. Sadece bir odada geçen ve diyaloglar üzerine kurulmuş bu film, klasikler arasına girmeyi başarmıştır.

     

    1. The Shawshank Redemption (1994)

    "Unutma Red umut iyi bir şeydir. Belki de en iyisi ve iyi şeyler asla ölmez."

    IMDb Puanı: 9,3

    Yönetmen: Frank Darabont

    Başroller: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

    Konu: Andy Dufresne, karısı ve sevgilisini öldürmekten arka arkaya iki ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Ancak suçları onun işlemediğini sadece Andy biliyor. Oradayken Red ile arkadaşlık kurar, 19 yıl içinde hapishane hayatının acımasızlığını yaşar...

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.