Ben Aslında Kimim?

Ben Aslında Kimim?
  • 0
    0
    0
    0
  •  

       Sultan 1. Murad'ın eşi Gülçiçek Hatun

     

    Asıl ismi Marya'ydı. Bir yahudi meleziydi.

    Rum asıllı olan Gülçiçek Hatun'un defnedildiği yer Bursa'dır. Kendi adına türbesi bulunan ilk padişah annesidir. Yıldırım Bayezid'in de annesidir.


       Fatih Sultan Mehmet'in eşi Hatice Hatun

     

    Asıl ismi Kornelya'ydı.Rum asıllıydı.

    Dönemin sadrazamı olan Rum Zağanos Paşanın kızıydı.Daha sonra Fatih, kendi kız kardeşini Zağanos Paşa'yla evlendirmiştir.Böylece paşa, Fatih Sultan Mehmet'in hem kayınpederi hem de eniştesi oldu.


      Sultan 1. Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan

     

    Kendisi bir Polonya yahudisiydi. Sultan Selim ile 14 yaşındayken evlendirildi.

    Orhan, Musa ve Korkut isimli üç oğlunu salgın hastalıktan dolayı kaybetti. Daha sonra Yavuz Sultan Selim'in ani ölümü nedeniyle oğlu Kanuni Sultan Süleyman tahta geçti. İlk defa kendisine oğlu döneminde valide hatun unvanı verildi.Günümüze kadar ulaşan mektuplarından anlaşıldığı kadarıyla devlet yönetiminde de rol oynamıştır. Ölümüyle saraya gelin gelen valide sultanların devri kapanmıştır.


    Sultan 1. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan

     

    Asıl ismi Avrupa'da tanındığı adıyla Roksalan'dı. Leh asıllı bir Yahudi ailenin kızıdır.

    Osmanlı padişahıyla nikahla evlenmiş tek kadındır. Ukrayna sınırları içinde Tatarlar tarafından 1520'de kaçırılmış daha sonra Kırım'dan da Osmanlı sarayına getirilmiştir. Oğlu 2. Selim tahta çıkmıştır ama o, bu anı görememiştir. Hürrem Sultan sadece Türkiye'nin değil Batı'nın da birçok sanatsal çalışmalarına konu olmuştur. Örnek olarak Joseph Haydn' in Roksalan adını verdiği ve Hürrem Sultan adına bestelediği 63. Senfonisini örnek verebiliriz. Döneminde adına birçok hastane, yemekhane, camiler yaptırmıştır. Cenazesi İstanbul'daki Süleymaniye Camii civarına defnedildi.


       2. Selim'in eşi Afife Nurbanu Sultan

     

    Asıl ismi Raşel'dir. Kaynaklarda Cecilia Venier-Baffo olarak da geçer.Yahudi bir ailenin kızı olduğu bilinmektedir. Bazı kaynaklarda Venedikli olduğu söylenir.

    Kendisine verilen Nurbanu ismi, ışık saçan kraliçe anlamına gelir.Barbaros Hayrettin Paşa'nın korfu seferi sırasında esir alınıp Osmanlı sarayına getirilmiştir. Gelini Safiye sultanla daima bir rekabet içindedir. İkisi de daima birbirleriyle karıştırılır çünkü aynı ailenin soyundan geldikleri söylenir. Oğlu 3. Murad başa geçince valide sultan olmuştur ve bu nedenle saraydaki nüfuzu artmıştır. Oğlunun saltanatı devam ederken 1583 yılında öldü. Nurbanu Sultan büyük bir servet sahibiydi bu yüzden adına birçok külliye, hayrat ve camiler yaptırmıştır.


       Sultan 1. İbrahim'ın eşi Hatice Turhan Sultan

     

    Asıl ismi Nadya olan Sultan, Rus kökenlidir.

    Tatarların eline düşüp Osmanlı'ya esir olarak getirildikten sonra Süleyman Paşa tarafından satın alınır. Daha sonra Süleyman Paşa Nadya' yı Kösem Sultan'a hediye eder. Deli İbrahim olarak bilinen padişah öldürüldükten sonra otorite boşluğu meydana geldiği için Kösem Sultan'la sürekli çekişmeler yaşar. Daha sonra Turhan Sultan, kendisinin öldüreceğini haber alınca yeniçerilerden önce ağaları ayaklandırararak Kösem Sultan'dan önce davranır ve onu boğdurarak öldürür. Bir süre devlet işlerinde rol alır. Kendisinin ölümüyle birlikte 4 yıl kadar sürecek bir valide sultansız dönem başlar.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.