Müziğin Dahi Adamı: Childish Gambino

Müziğin Dahi Adamı: Childish Gambino
  • 6
    0
    0
    0
  • Öncelikle yazıya şu bilgi ile başlamak istiyorum. Donald Glover'ın Childish Gambino adını "Wu Tang Name Generator" adlı siteden aldığını biliyor muydunuz ? Benimkisi Crazy Overlord ve aşırı derecede saçma Childish adına göre...

    Herkesin birbirini tekrar ettiği hip-hop piyasasında özgün kalmayı başarmış, deneysel olmaktan korkmamış ve şarkılarında, işlenmeyeni işleyeyen biri olarak ender rastlanacak bir şarkıcı. Popüler kültür referansları, akıllıca kelime oyunları ve ırkçılığı hem siyah hem de beyaz bir insan gözünden eleştirmesi ile de özgün bir lirikist. Hip-hop dünyasında gözardı edilemeyecek işlere sahip ve büyük bir önem taşıyor. Kendisi 2017'de Gambino adıyla çıkaracağı son bir albümü olduğunu söylese de bunun gerçek olmamasını umuyoruz.

                                                                                          

    Öncelikle bu dahi adamın diskografisinin kısa bir özetini geçmek istiyorum.

    2005'ten beri müzik ve hip-hop'la uğraşan Gambino'nun I Am Just A Rapper serisi, Culdesac, R O Y A L T Y mixtape'leri ile ayak sesleri duyulmaya başlamıştı.

    Bu ücretsiz albümlerden sonra Glassnote Records plak şirketi ile sözleşme imzaladı ve 2011 yılında prodüktör koltuğunda kendisi ve besteci Ludwig Göransonn'un olduğu, debut stüdyo albümü target="_blank" rel="noopener">Camp ve target="_blank" rel="noopener">Camp(Deluxe) albümlerini yayınladı.

                                                                           

    Müzik piyasasında iyi eleştirilerle yoluna devam eden Childish asıl damgayı 2013'te çıkaracağı target="_blank" rel="noopener">"Because The Internet" ile vuracaktı. 10 Aralık 2013'te çıkan ikinci albümü, En İyi Rap Albümü dalında, albümden çıkan single'ı "3005" ise En İyi Rap Performansı dalında Grammy'e aday gösterildi. Çeşit çeşit soundları içeren bu albüme daha sonra özel olarak değineceğim.

                                                                                 

    2016 yılında çıkardığı üçüncü stüdyo albümü "Awaken My Love", bilinen tarzından çok farklı bir albümdü. R&B, Funk, Soul temelli ve Glover & Göransonn prodüksiyonlu albüm Billboard 200'e beşinci sıradan girdi ve 2018 Grammy Yılın Albümü ödülünü Bruno Mars'ın 24K Magic'ine kaptırsa da aynı törende En İyi Geleneksel R&B Performansı ödülünün sahibi oldu.

    Ödül sahibi muhteşem şarkı Redbone'un altyapısının ne kadar ince işlendiğini görebilmeniz için bir video bırakıyorum.

                                                           

    Gelelim 2018 yılına. "This Is America" şarkısı ile uzun süre ülke ve global gündeme oturdu. Şarkıda Amerika'daki kurumsal ırkçılığı eleştirirken aynı zamanda tüyleri diken diken eden, ince imge ve referanslarla dolu şarkı video klibi aynı yıl içinde YouTube'da yarım milyar izlenmeyi aştı. This Is America parçası, Yılın Kaydı, Yılın En İyi Kısa Müzik Videosu ve Yılın Rap Ortak Çalışması olmak üzere 3 Grammy ile ödüle damgasını vurdu. Bu klipteki muhteşem oyunculuğundan da bahsetmemek olmaz. Yazıya devam ettikçe daha çok kıskanıyorum sanırım.

                                                                           

    2020 yılında karantinanın başlarında yayınladığı "3.15.20" albümü alternatif hip-hop, alternatif R&B ve neo-soul türlerinden oluşuyor. Prodüktör koltuğunda dördüncü kez, ayrılmaz ikili Glover & Göransonn var.

    Childish Gambino, diskografisinden de görebileceğimiz üzere müziğin her kısmını benimsemiş bir sanatçı. Eserlerinin tarifinin gizli maddesi ise yaptığı işe ruhunu katması ve asla yapmacık olmaması.                                                                                                                                                                                    

    İleride Kanye West, Kendrick Lamar gibi müzikaliteleriyle hip-hop'ın ufkunu açan sanatçılarla ortak projede yer almasını aşırı isterim şahsen. Zaten aralarındaki potansiyel kimyayı şu işlerle anlayabilirsiniz:

                                                                           

     

                                                                           

    Aktör, yönetmen, sahne performansçısı, senarist, prodüktör ve bir müzisyen olarak komplike bir sanatçı, Childish Gambino. Yazımı kült eseri Redbone'un live performansı ile kapatıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler ve iyi dinlemeler.

                                                                 

                                                                  

    Kaynak 1

    Kaynak 2

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.