"The Eminem Show", Eminem'in 4 Haziran 2002'de çıkan, dördüncü stüdyo albümü. Albümün ana prodüktörlüğünü ilk defa Eminem üstleniyor. Yardımcı prodüktör Dr.Dre'nin yaptığı üç altyapı hariç geri kalanının hepsinin kendine ait olması, işin her kısmında rol alması ile fazlaca övgüyü hak ediyor. "Business", "Say What You Say", "My Dad's Gone Crazy"nin altyapıları Dr.Dre'ye emanet.
Projelerinin bu kadar çok satmasının nedeninin "komik, sarsıcı ve sert sözler" olduğunu söyleyenlere kendisinin çok yönlü bir söz yazarı olduğunu göstermek için bu albümde düşündürücü ve lirikal bir bombardımana tutacak şarkılara daha çok yer vermiş.
2005 yılında çıkardığı ve o yıla kadar olan tüm hit şarkılarını derlediği "Curtain Call: The Hits" albümünde bu albümden sadece 3 şarkı yer alıyor: "Sing for the Moment", "Without Me" ve "Cleanin' Out My Closet".
Albümün adı, genel teması ve artcover'ı Truman Show'dan esinlenilmiş.
Mikrofon başında, sahnede bir Eminem var. Albümün ilk parçası "Curtains Up"ta da bu an sese dökülüyor.
Eminem'in tiyatro temasını kullandığı "The Eminem Show-Encore-Curtain Call: The Hits" üçlemesinin ilki olan albümde 15 şarkı ve 5 tane skit olmak üzere 20 parça var. Skit, şarkılar arasında geçiş olarak kullanılan ses kayıtları, ufak skeçler. Günümüzde aşırı az kullanılsa da albümün havasına pozitif etkide bulunan şeyler.
Sanatçı, "White America", "Square Dance" gibi şarkılar ile beyaz ırkçılığını, dönemin ABD başkanı Bush ve yönetimi gibi olayları eleştiriyor.
"I never would've dreamed in a million years I'd see
So many motherfuckin' people who feel like me"
( Bir milyon yıl boyunca asla bunları hayal edemezdim. Görüyordum, benim gibi hisseden bir sürü insan var.)
"The Kiss(skit)", "Soldier", "Say Goodbye Hollywood" üçlemesinde ise eşini bir bar fedaisi ile öpüşürken yakaladığını ve daha sonrasında olanları anlatıyor. Bu konu üstünde biraz duralım.
Eminem, arkadaşı Gary ile otururken, eşi Kim'in işten başka bir adam ile birlikte olduğunu duyuyor ve Gary ile arabaya atlayıp olay yerine gidiyor. The Kiss adlı skitte bunlara şahit oluyor, Eminem'in yanında dolu olmayan bir silah taşıdığını duyuyoruz. Eşi Kim'i, John Guerra adlı bar fedaisi ile basan Em, silah ile birlikte arabadan fırlıyor ve adama saldırıyor.
"I love pissin' you off, gets me off
Like my lawyers when the fuckin' judge lets me off"
(Sizi kızdırmayı seviyorum, beni tahrik ediyor tıpkı avukatlarım beni kurtardığındaki gibi.)
(Burada aslında "let off" ve "get off" fiilerinin ikisi de "kurtarmak, serbest bırakmak" anlamı taşıyor fakat "get off" aynı zamanda "tahrik etmek" anlamı da taşıyor, kaliteli bir Shady kelime oyunu.)
"Soldier" şarkısında silahın boş olduğunu ve "Sing For The Moment" şarkısında ise ona yumruk ile saldırdığını doğruluyor yani silahlı bir saldırı olmamış. Guerra ile olan davası sırasında mahkemede silah olduğunu da reddediyor. Mevzubahis davadan bir kare:
"Soldier" şarkısında bu dava esnasında olanlardan bahsederken, bu hikayeyi anlatan üçlemenin "Say Goodbye Hollywood" parçasında da göz önünde olmaktan, tüm bu saçmalıklardan sıkıldığını ve daha sakin, huzurlu bir yere göç edeceğini söylüyor. Şarkı adı Billy Joel'in "Say Goodbye To Hollywood" şarkısından alıntı.
Albümde anlatılan bir başka şey ise Dr.Dre ve Eminem'in hem iş hem de normal dostluğu. "Business" ve "Without Me" şarkılarında bu dediğim ilişkilerinden bahseden Eminem, Dre ile kendisini "Batman ile Robin" ikilisine benzetiyor.
"Without Me" parçasının izlenme, dinlenme rekorları kırmasının yanı sıra fazlaca Slim Shady duyduğumuz bir parça. Slim Shady, Eminem'in eğlenceli, yaramaz ve kural bilmez alter egosu. Benim de çocukluğumu kapsayan, her gün defalarca klibi ile eğlendiğim "Without Me", aynı zamanda Eminem'in kendisi olmasa hip-hop dünyasının nasıl bir durumda olacağına değindiği bir parça ve çok akıllıca kelime oyunları barındırıyor.
Albümün bence en iyi ve samimi şarkısı "Cleanin Out My Closet", Eminem'in annesine olan nefretine, çocukluğunda olan olaylara odaklanıyor. Annesine lafını esirgemeyen, "dolabını temizleyen" (Cleanin out my closet" deyimi, içinde ne varsa dökeceği anlamını taşıyor.)
"I'm sorry, Mama
I never meant to hurt you
I never meant to make you cry
But tonight I'm cleanin' out my closet"
(Özür dilerim anne. Seni ağlatmak, seni kırmak istememiştim ama bu akşam içimdekileri dökmeliyim.)
Annesinin muzdarip olduğu Münchausen Sendromu'ndan -kişinin çevresinden ilgi görmek için hasta taklidi yapması- yorulduğunu da dizelerine ekliyor.
Eminem'in çocukluğunu mahveden annesine ve biraz da kendisini küçük yaşta terkeden babasına artık içinde tutamadığı şeyleri döktüğü bu şarkının en sevdiğim yerlerinden biri muhteşem altyapısı ve candan can alıcı nakaratı. Enstrümental, liriksiz versiyonunu target="_blank" rel="noopener">buradan dinlemenizi tavsiye ederim. (Tabii ki şarkının kendisini de dinleyin.)
Ama merak etmeyin, 2013'te çıkardığı "Marshall Mathers LP 2" albümünün "Headlights" parçasında annesinden özür diliyor ve zeytin dalı uzatıyor...
Dina Rae'nin nakaratında eşlik ettiği "Superman" ve Obie Trice featuringli "Drips" parçalarının konusu kadınlar ve seks üstünden gidiyor. Fakat "Superman" şarkısının alt tabakasında aslında Em'in eski eşi Kim'e duyduğu öfke yatıyor.
"They call me Superman, I'm here to rescue you"
(Bana Superman derler, seni kurtarmaya geldim.)
"Superman" kavramını, artık kadınları kurtarmak için gelmeyeceğini, bu tarz şeylerin onluk olmadığını anlatmak için kullanıyor burada. Bildiğiniz üzere Superman'in yardıma ihtiyacı olan kadınların çağrısına hemen yetişmek gibi meşhur bir özelliği var.
Bir de ilginç bir kesinliği olmayan bir bilgi olarak Eminem, ünlü filozof Nietzche'nin "Übermensch" adlı ve "Üstün insan" veya "Superman" anlamına gelen felsefik metaforuna göndermede bulunmuş olabilir. Ayrıca Nietzche'nin "Nihilizm" ve "death of God" kavramlarına paralel olarak, Kim onun için bittikten (death of God ) ve onunla boşandıktan sonra hiçbir değerinin, önemsediği şeyin kalmadığını düşündüğünü ama artık yeni şeyler edinmek için çabaladığını anlatmak için böyle bir referans ile açıklamış olması cidden muazzam bir detay. Müzikal olarak da çok sevdiğim ve nakaratı ile dilime dolanan bir şarkı.
"Sing For The Moment" parçası ise eşinin onu aldattığı bar fedaisi John Guerra'ya göndermeler içeriyor. Nakarat olarak Aerosmith'in meşhur şarkısı "Dream On"un nakaratı koyulmuş. Ve şarkının sonunda doğru grubun gitaristi Joe Perry'nin muazzam bir gitar solosu var. Ayrıca davul sesleri de TITANIC adlı grubun "I See No Reason" adlı parçasından alınmış.
Bir zamanlar üyesi olduğu D12 grubu ile birlikte söylediği "When The Music Stops" şarkısında rap müziğin gereğinden fazla ciddiye alındığını ve müzik kapandığında normal hayata geri dönülmesi gerektiğinden bahsediyor.
"If I were to die, murdered in cold blood tomorrow
Would you feel sorrow, or show love, or would it matter?"
(Eğer yarın soğukkanlılık ile öldürülseydim, üzülür müydünüz? Yoksa sevginizi mi gösterirdiniz? Ya da fark eder miydi?)
"Say What You Say" parçasında rapper Jermaine Duppi, Cannibus ve haber ajansı The Source Magazine'e diss atıyor. Şarkının prodüktörlüğündeki Dr.Dre'nin, rap ile işi bitmediğini anlatan bir kısım ile feat sanatçısı olarak da bu parçada yer aldığını da söyleyeyim.
Hepimizin bildiği meşhur, spor salonlarının vazgeçilmezi -ağırlıklar ve ekipmanlardan önce bu şarkıyı alıp yerleştirecek kadar(!)- "Till I Collapse" için değineceğim pek bir şey yok. Nakaratında ise nakaratların piri, 2011 yılında aramızdan geçirdiği kalp krizi sebebi ile ayrılan efsanevi isim Nate Dogg var. Bu şarkıya kattığı hava da zaten tartışmaya kapalı. Bu şarkıdaki davul sesleri de efsanevi rock grubu Queen'in "We Will Rock You" şarkısından alınmış.
Kalan iki şarkısı ise Eminem'in o zamanlar küçük olan kızı Hailie'yi bir şekilde içeriyor. "Hailie's Song" parçasında eski eşi ile yaşadığı sıkıntılı zamanlar ve sonrasında kızının yaşadığı durumlardan bahsediyor. Kızına bir övgü, hediye şarkısı olarak da tanımlayabiliriz. Eminem bu şarkıyı albüme koymayacakmış fakat Dr.Dre parçayı bazı kadınlara dinlettikten sonra kadınların duygulandığını görünce bunu albüme eklemeye karar vermiş.
"My Dad's Gone Crazy"de ise küçük Hailie'nin nakaratını duyuyoruz. Hailie de babası ile birlikte bolca vakit geçiriyormuş stüdyoda ve bir gün oraya buraya koşarken “Somebody please help me! I think my dad’s gone crazy!” (Biri bana yardım etsin! Sanırım babam delirdi.) diye bağırdığını duyan Eminem, bunu çok beğenmiş ve kayda almış. Hailie hiç uğraştırmadan tek seferde söylemiş mikrofona da aynı şeyi.
İnsanlar sonradan bu kadar argo içeren bir şarkıya küçük bir çocuğun canlı şahit olmasını eleştirmiş olsa da Eminem kızının bu şarkının kaydı alınırken orada olmadığını, sadece ilham verdiğini söylüyor.
Albüm "Curtains Close" skit'i ile bitiyor. Skit'te Eminem'in daha önceki albümlerinde de yer verdiği karakter Ken Kaniff'in "Without Me"den birkaç bukle söylemesi ile sonlanıyor. Ken Kaniff, Slim Shady LP'de Aristotle tarafından seslendirilse de daha sonra Eminem tarafından seslendirilmeye devam edilmiş. Kendisini daha fazla tanımak için:
Ve "The Eminem Show"un perdesi de kapanmış oluyor. 20 parçalık bu dolu dolu her duyguyu sonuna kadar barındıran albüme göz atmış olduk.
Eminem'in diğer türlerle yaptığı alışveriş, albümün en kilit şarkılarının ve neredeyse hepsinin altyapısına sahip olması Eminem'in ne kadar iyi bir müzik kulağına sahip ve bu oyunun her yönünde ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor ki daha sonraki albümlerinde de buna bol bol şahitlik ediyoruz.
The Eminem Show'u buradan dinleyebilirsiniz:
Kaynak:
Yorum Bırakın