Herr Mannelig: Meşhur İsveç Baladı

Herr Mannelig: Meşhur İsveç Baladı
  • 1
    0
    0
    0
  • Herr Mannelig (ya da Herr Mannerlig), Orta Çağ'da dişi bir dağ trollünün bir şövalyeye evlilik teklif etmesini konu alan İsveç baladı. Anakronizm'le ilgili olan bu tarihi parça, Orta Çağ balad özelliği taşıyan bir parçadır. Parça, İsveç'te yaklaşık 200-250 yıl önce konuşulan konuları ve ülkenin kültürüne dair çeşitli renkleri içerisinde barındırmaktadır. Bu yıllarda yaşadışı ifade edilen troller aslına bakılırsa iskandinav mitlerinin önemli bir parçasıdır. insansı yaratıklar olarak büyük korkunç olarak tabir edilirler, insanları kaçırıp dağlara hapsettikleri söylenir.

    Herr Mannelig Baladının Hikayesi

    Herr Mannelig bir İsveç halk şarkısı olarak geçiyor. Balad, şiirin müziğe uyarlanmış haline verilen isim olduğundan dolayı, genellikle efsaneleri konu alan parçalar için de kullanılıyor. Türkü de halk şiirleri olduğuna göre, Her Mannelig’i uyarlarken türkü ya da balad diye de nitelendirmemiz mümkün. Hikayenin konusu tahmin edeceğiniz üzere acıklı.

    Bir dişi dağ trollü, bir şövalye olan Bay Mannelig'e (İsveççe: Herr Mannelig) evlenme teklif eder. Bunun karşılığında ona hediyeler, güzel bir yaşam ve adanmışlık teklif eder. Eğer Bay Mannelig teklifi kabul ederse de troll insana dönüşecektir. Ancak Bay Mannelig, trollü Hristiyan olmadığı gerekçesiyle reddeder. Aşkı karşılıksız kalan troll yaşadığı evine kapanır ve ağlar. Onun ağlamasıyla dağlar sarsılır, ağaçlardaki kuşlar trollün yanına gelir ve onunla birlikte ağlamaya başlarlar,fakat trollün gözyaşlarını kimse dindiremez.

    Herr Mannelig Baladı Yorumları

    Gamarna

    İsveç’li bir folk rock grubu tarafından yorumlanan bu versiyon, diğer coverlara da öncülük etmiş. İsveç mitolojisinden uyarlama olduğu için, şarkıda dilin İsveççe olması ve vokalin ses tonu sebebiyle en çok dinlenen versiyonlar arasında. Klipte geçen görüntüler yanıltmasın, sahneler Beowulf & Grendel filmine ait.

    Haggard

    Alman senfonik bir metal grubu olan Haggard’ın İtalyanca seslendirdiği versiyon, yine herkesin favorileri arasında. Hatta o kadar favori olmuş ki, Haggard coverının da coverları yapılmış… Ranthiel Soprano ve Buse Aşkar versiyonlarına da göz atabilirsiniz.

    In Extremo

    Alman folk metal grubu olan In Extremo’nun bu yorumunu beğensem de bir Gamarna ya da Haggard değil tâbiki. Ama yorum sizin belki hoşunuza gider.

    Cromdale

    Bu müzik grubu hakkında pek bilgi bulamasam da In Extremo versiyonundan kat kat yukarıda olduğunu düşünüyorum. Herr Mannelig parçasını bu cover ile de beğenerek dinledim.

    Heimataerde

    Orta Çağ motifleri kullanan Alman müzik grubu Heimataerde, elektronik ve metal müziği çok iyi harmanlamış.

    "Tamam yeter anladık" denmeden yazıyı bitireyim. Ayrıca daha birçok sanatçının yorumu bulunmakta ama hepsini buraya sıpdıramayacağım için bu kadar oldu maalesef... Merak ediyorum acaba hangisi sizin daha çok hoşunuza gitti?


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.