Merhaba! Umarım geçen hafta yayınladığım test ile sizde plastik kullanımını azaltmaya yönelik adım atma isteğini oluşturabilmişimdir. Eğer hazırsanız gelin birlikte hem bilgilenelim hem de adım adım plastiksiz yaşama doğru bir yolculuğa çıkalım.
- İnsanların bilinçsizce kullandığı eşyaların başında kuşkusuz plastik poşetler geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde 1 yıl içerisinde her bir kişi 440 poşet tüketiyor. İnanılması zor ama maalesef ortadaki sayı korkunç. Aslında yapmamız gereken şey gayet basit. Şuan kolayca ulaşabileceğiniz bez çantalardan edinip alışverişlerinizde kullanmanız yılda 440 plastik poşetin doğaya umarsızca atılmamasını sağlayacaktır. Ayrıca buzdolabı poşetlerini kullanmaktansa bez ya da balmumu keseleri kullanmayı tercih etmemiz de büyük önem taşıyor.
- Gelelim günlük hayatımızda çok tükettiğimiz bir diğer plastik eşyaya. Ülkemizde kişi başı plastik su şişesi tüketiminin yıllık 68 litre pet, cam ve 81 litre de damacana olmak üzere 149 litre olduğu düşünülüyor. Sayılar yine korkunç maalesef ki. Pet şişeler gerçekten doğanın başının belası. Aslında bu kontrolsüz tüketimi engellemenin yolu yine gayet basit. Hem sağlık açısından hem de atık açısından cam ya da metal mataralar kullanmanız bu durumda en güzeli. Eğer günlük hayatı koşuşturmacalı geçen biriyseniz hafif ve rahat kullanılır olması açısından tek kullanımlık plastikler yerine SuCo. gibi uzun ömürlü mataraları tercih edebilirsiniz.
- Plastik çöpü arttıran bir diğer eşya ise diş fırçalarımız. Sadece Amerika’da yılda 25.000 ton plastik diş fırçası atılıyor. Dünya genelinde düşündüğünüzde karşılaştığımız tablo maalesef hiç iç açıcı değil. Bunun yerine doğada yok olması en kolay olan materyallerden biri olan bambudan üretilen diş fırçalarını kullanabiliriz.
- Yine kesinlikle kontrolsüzce kullanıldığını düşündüğüm diğer eşyalara geldik; plastik yemek araçları (çatal, bıçak, kaşık ve pipet). Özellikle de paket servisin bu kadar yaygınlaştığı bu pandemi döneminde kesinlikle dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum. Her ne kadar kulağa aslında biraz zor gelse de aslında hiç öyle değil. Yapacağımız tek şey bir bez kese ya da metal kutu içerisinde bu eşyaları yanımızda taşımak. Eğer dışarıda değil evde olacaksak sipariş notunda ya da sipariş verirken ilgili kişiye bu eşyaları pakete koymamalarını rica etmek.
- Bu maddeyi yazıp yazmamak arasında kaldım biraz açıkçası çünkü uygulaması maalesef hiç kolay değil. Hepimiz plastik ambalajlara sahip şampuan, duş jelleri ve diş macunlarını kullanıyoruz bu sebeple tahmin edersiniz ki yıllık tüketimimiz azımsanmayacak kadar çok. Bunlara alternatif olan ürünler var tabi ki. Bunlar; katı şampuanlar, saç kremleri hatta diş macunları. Ben maalesef denemeye henüz cesaret edemedim fakat severek takip ettiğim bazı insanların olumlu sonuçlar aldığını görmek beni meraklandırdı.
Kaynak
Umarım herkes bu yazıdan bir şeyler kapar da dünyamıza bir faydamız olur.