Freud'a Narsizm'i Yeniden Tanımlattıran Bir Albüm: Watch The Throne

Freud'a Narsizm'i Yeniden Tanımlattıran Bir Albüm: Watch The Throne
  • 6
    0
    0
    1
  • "Watch The Throne", Jay-Z ve Kanye West'in 2011 yılında çıkardığı ortak albüm. İlk başta 5 şarkılık EP olarak yayımlanması planlanırken daha sonra 12 şarkılık bir LP albüme çevrildi ve Deluxe versiyon ile 16 şarkıya çıkarıldı. Bu albümden bir süre sonra araları bozulan ve 2019'da bir partide barışan ikilinin birlikte çalıştıklarında nasıl bir şey ortaya koyduklarının ve kimyalarının bir kanıtı, "Watch The Throne".

                                                                       

    Şarkılara geçmeden önce albümün yapılış kısmından biraz daha bahsedelim. Kanye West, ustalık eseri "My Beatiful Dark Twisted Fantasy"yi yayımlandıktan kısa bir süre sonra "Watch The Throne"u duyurmuştu. Albümün çıkış süreci iki şarkıcının yoğun programları ve kayıtların birçok farklı ülkede yapılmasından dolayı biraz uzamıştı.

    İngiltere, Fransa, Avustralya gibi birçok farklı yerde, otellerde kayıtları tamamlanan albüm için Jay-Z, "Birlikte olmamız önemliydi, asla mail ile bu işi yapmadık." diyor.

                                                                                                                                              

    Prodüksiyon kadrosu da elit bir düzeyde olan albümün kadrosunda, Kanye West, Mike Dean, Hit-Boy, Swizz Beats, Pharell Williams, RZA, No I.D. gibi isimler var. Vokal konuğu olarak ise Frank Ocean, Beyonce, Kid Cudi isimleri göze çarpıyor. Curtis Mayfield ve Otis Redding gibi 60'lı yılların usta sanatçılarından performanlarından da kesitler barındıran albüm, okullarda prodüksiyon dersi olarak okutulması gereken tarzdan.

                                                                                 

    Tabii ki de "Müziğin dahi adamı Kanye" işin içinde iken aksi mümkün mü? Yabancı kültürlerden alınan sound'lardan tutun, çeşit çeşit enstrüman kullanımına ve bol bol rock, jazz, soul esintileri duyuyoruz. Beat'lerin yapımında tüm prodüktörler büyük bir özenle çalışmış ve kullandıkları sample'lar ile de neden işlerinin zirvesinde olduklarını göstermişler.

                                                             

     

    Kanye West'in en büyük hit'lerinden biri olan "Stronger"ın yapım aşamasından bir video:

                                                               

    Albümün teması, havasından buram buram ego kokusu alıyoruz. Kanye ve Jay'in kendilerini hip-hop'ın zirvesine koyduğu, içinde bulundukları lüks ve şöhret dolu yaşamdan bol bol bahsettikleri bir albüm. Tabii ki de sadece bu kadarı ile sınırlı değil. İhtişam ve güç temasının yanında dönemin magazinsel olayları, kişisel hayatlar, ırkçılık ve zamanında yapılan siyahi katliamlarından hatta kraliyet ailesinden bile bahsediliyor.

                                                "I'm moving the Nets to BK" - Jay-Z, N***** In Paris

    ("Nets'i Brooklyn'e taşıyorum." NBA takımı olan Brooklyn Nets, o zamanlar New Jersey şehrinde ve "New Jersey Nets" olarak oynuyordu. Brooklynli Jay-Z'nin bu cümleyi kurması itibarına ve gücüne ne kadar güvendiği konusunda albümden seçebileceğim sadece bir örnek. Daha sonra Nets franchise'ini New Jersey'den Brooklyn'e taşıyan bir grup yatırımcılardan biri olacaktı. )

    Albümün öne çıkan şarkıları, Frank Ocean'in albümü başlatan muhteşem girişi ve sinematik tarzı bir açılış olan "No Church In The Wild", hemen hemen herkesin bildiği, 19.yüzyıl Fransa'sında yaşayan Afro-Amerikan'ların yaşadıklarından bahseden "N**** In Paris" ve albümün en can alıcı şarkısı olan "Murder To Excellence".

                                                                         

    (Bu öğlen üç ölüm haberi duydum ve haberlere bakıyordum: "Kahretsin, daha yeni, okuldan sonra bu çocuklaydım."

    "Murder" ve "Excellence" olarak harika bir beat-switch ile ikiye ayrılan şarkının ilk kısmında siyahi insanların çektikleri zulümler, ikinci kısmında ise o günlerden siyahilerin artık zirvede olduğu günlere geliminden bahsediliyor.

                                                                       

    Bu şarkıların dışında "Made In America", "Gotta Have It" ve "Welcome To The Jungle" gibi şarkılar da albümü yükselten şarkılar. Kişisel tavsiye olarak altyapısı için "Gotta Have It" şarkısını kesinlikle öneriyorum. Şarkının beatini yapana kadar Kanye West ve Pharell Williams, adeta bir "beat savaşı" yaparak, uygun beati seçene kadar tüm hünerlerini sergilemişler.

    "Watch The Throne Tour" adı altında yapılan ve 1 yıldan uzun süren konserler ile de tüm dünyada büyük ses getiren albüm bir çok şehirde yok satmıştı. RIAA tarafından "Platinum Certificate" ödülüne layık görülmüş ve çıktığı yıllarda tüm listelere ilk sıralardan giriş yapmıştı.

                                                                                       

    Kanye ve Jay-Z'nin hip-hop, şöhret ve lüks üstünde sahip olduğu gücü baştan sona yansıtan bu albümden kesinlikle birçok şarkıyı seveceksiniz. Dinlemek için:

     

    Kaynak:

    1  2  3  


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.