Antik Dönemde Moda

Antik Dönemde Moda
  • 0
    0
    0
    0
  • Antik Mısır'da Giyim

    Antik Mısır'da kıyafetlerde yaygın olarak keten kumaşı kullanılıyordu. Kumaşın kalitesi toplumdaki sınıfsal yapıya göre değişiklik göstermekteydi. Erkekler sınıfsal bir ayrım olmaksızın peştemal giyiyorlardı ancak üst sınıftakilerin giydiği peştemalin boyu daha uzundu ve pelerin veya tunikle birlikte kullanıyorlardı. Kadınlar ise kumaşları drape yöntemiyle kullanarak birden fazla kıyafet giyilmiş izlenimi uyandırıyorlardı. Alt sınıftaki kadınlar beyaz kumaşlar kullanırken üst sınıftaki kadınlar kumaşlara renkli detaylar ekliyorlardı. Kraliyet ailesine mensup kadınlar ise başlarına tüyden aksesuar takıyorlardı. Ayakkabılarda yaş ve cinsiyet farkı yoktu, herkes deri sandalet kullanmaktaydı.

    Antik Yunan'da Giyim

    Antik Yunan'da kıyafetler sadece giyim amacıyla değil örtü gibi farklı amaçlarla da kullanılıyordu. Bu dönemde yaygın olarak dikdörtgen şeklinde kesilmiş farklı uzunluktaki kumaşlar iğneyle tutturularak bir arada kullanılmaktaydı. İçe peplos veya kiton adında tunik giyiliyordu. Peplos kadınlar tarafından giyilirken kiton her yaş ve cinsiyetten kişi tarafından giyiliyordu. Kış aylarında dikişsiz dikdörtgen yünlü kumaşlar kadınlar tarafından şal gibi kullanılırken erkekler tarafından da pelerin yerine kullanılmaktaydı.

    Antik Roma'da Giyim

    Antik Roma'da yaygın olarak omuzlardan vücuda dökülen ve toga adı verilen tek parça kıyafet tercih edilirdi. Toga takılıp düşmeden giymesi zor bir kıyafet olduğundan ve çabuk çözüldüğünden dolayı zamanla farklı şekillerde sarma teknikleri geliştirildi. Bu kıyafetin bir özelliği de sadece sivil halk  tarafından kullanılmasıydı. Çocuklar ve köleler tunik kullanırlardı.

    Antik Girit'te Giyim

    Antik Girit'te kadınlar ve erkekler yaygın olarak peştemal kullanırlardı. Kadınlar erkeklerden farklı olarak kıyafetlerinin boyunu uzatmak için altlarına daha fazla kumaş kullanıyorlardı. O dönemde uzun ve düşük yakalı elbiseler giyiliyordu ve ince belin ödüllendirilmesi sebebiyle korseler de sıklıkla kullanılıyordu. Erkekler peştemali kısa etek hizasında sarıyorlardı ve arkadan uzatılan kuyruğu metal bir kemerle tutturuyorlardı. Ayrıca Antik Girit'te atletik nüfusun fazla olması sebebiyle pantolon da sıklıkla tercih edilen bir parçaydı.

     

    kaynak


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.