The Gross Clinic (1875)

The Gross Clinic (1875)
  • 1
    0
    0
    1
  • Amerikalı realist ressam Eakins, Amerikan resim tarihinin en önemli ressamlarından biridir. Eakins, Philadephia’da doğdu ve yaşadı. Babası yazar ve hat sanatı öğretmeniydi, bu Eakins’in güzel yazma ve çizme konusuna ilgi duymasını sağladı. Aynı zamanda sporla çok ilgili büyüdü, bedenini doğru kullanmayı öğrendi. 

    Pensilvanya’da güzel sanatlar eğitimi aldı. Tıp okulunda derslere katıldı, anatomiye o kadar ilgi duyuyordu ki, bu merakıyla doktor bile olabilirdi. Neyse ki doktor olmak yerine okul biter bitmez 4 yıl sürecek Avrupa serüveni başladı. Paris’te tekrar güzel sanatlar okudu. O dönem yükselmekte olan izlenimci akımla ilgilenmek yerine, insan bedenini en gerçekçi şekilde yansıtmakla ilgilendi.  Babasına yazdığı mektupta, Avrupa resimlerinde, saf güzelliğin sadece kadın bedeni ile anlatıldığından, erkek bedeninin hiç kullanılmadığından şikayet etti. (Hayır, eşcinsel değildi.) Atletik erkek bedenini, kendininki de dahil, çok güzel olduğuna inanıyordu. Erkek bedenine olan ilgisi ileride başına işler de açacaktı.

    Pensilvanya’ya döndüğünde, okulda önce öğretmen, 2 yıl sonra profesör da oldu. Fotoğrafa da ilgi duymaya başlamıştı. Kendinin ve öğrencilerinin çıplak fotoğraflarını çekiyordu. Erkek bedeninin hareketlerini an ve an fotoğraflamak onun hobisiydi. Fotoğrafla keşfettiklerini, kas haraketlerini resimlerine aktardı. Kız öğrencilerin de bulunduğunu sınıfta, resmi yapılacak erkek modeli tamamen çıplak bırakması, akademi yöneticileri için bardağı taşıran son damlaydı. İstifaya zorlandı. O sanatı en gerçekçi şekilde icra etme peşindeyken, utanç içinde, itibari zedelenmiş buldu kendini. 

    Eakins, resim yapmayı o kadar çok seviyordu ve yeteneğini de o kadar farkındaydı ki, istediği resimleri yapamasa bile, sadece portrelerle de hayatını kazanabileceğini farkındaydı. 40 yaşındayken, 25 yaşındaki, ona bu zor zamanlarında destek olan, yetenekli öğrencisi ile evlendi. Birbirlerinin fotoğraflarını çektiler, vizyonlarını geliştirmekte birbirlerine destek oldular. Hiç çocukları olmadı. Aynı evde, farklı stüdyolarda çalışarak yaşadılar. Eakins, 71 yaşındayken vefat etti. 

    “The Gross Clinic” resmi, Dr. Samual Gross’un 70 yaşındayken, Jefferson tıp okulu öğrencilerine verdiği ders anını anlatır. Eakins bu resmi Avrupa’ya gitmeden önce, katıldığı tıp derslerinin etkisinde yapmıştı. Resimde sağ üst köşede, karanlıkta kalan erkek, kendisidir. Bu resim Jefferson tıp okulu tarafından 200 dolara satın alınıp, 2007’de Philadelphia müzesinde 68 milyon dolara satılmıştır. Eakins, Philadelphia tarafından sahiplenilen bir sanatçı olduğudan, resmin Philadelphia’da kalması için çok uğraşılmıştır.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.