The Nightmare, Kabus , 1781 Henry Fuseli

The Nightmare, Kabus , 1781 Henry Fuseli
  • 2
    0
    0
    1
  • Henry Fuseli doğaüstü ve mitolojik öğeleri sıkça kullanmış bu resminde kabus gören bir kadın rahatsız bir şekilde görülür kollar ve baş aşağı doğru kaymış, üzerine bir “İncubus” oturmuş. İncubus (kabus) : Ortaçağda kadınların kabus görmesine neden olan ve aynı zamanda onlar ile cinsel ilişkiye giren bir iblis olduğuna inanılır. Erkeklere musallat olana ise Succubus adı verilmiştir. Ortaçağda İncubus’lardan çocuk sahibi olunabileceğine inanılırdı. Kral Arthur’un efsanevi büyücüsü Merlin’in bu tür bir ilişkiden doğan bir çocuk olduğu söylenir.

    Nightmare kelimesi Mare’den gelir . Mitolojideki İncubus ve Succubus ile aynıdır. Kabus getiren ruh yada iblis anlamına gelir.

    Kadının duruşu ve vücudunun resmedilişi aşikar bir cinsellik vurgusu taşır. Kabuslar Freud için cinsel anlam içeren rüyalardır, bazı yorumcular bu yüzden Fuseli için Freud’un kabusla ilgili yorumlarının öncüsü demiştir.

    Resimdeki korkutucu at figürü özellikle resme eklenmiş “Mare” isminin eski ingilizce’de Horse anlamına gelmesi ve İskandinav mitolojisinde kabusları getirenin at olması yüzünden resme eklenmiş.

    Resim gerçekten korkutucu bir film sahnesi etkisi bırakır izleyende.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.