BİRİKMİŞ BİR NEFRETİN ZENGİN YETENEKLERLE BİRLEŞİMİ: TOOL

BİRİKMİŞ BİR NEFRETİN ZENGİN YETENEKLERLE BİRLEŞİMİ: TOOL
  • 6
    2
    8
    0
  • İsmi ve logosu itibariyle "penis" betimlemesi yapan bu garip grup, 1990 yılında Los Angeles'ta davulcu Danny Carey, gitarist Adam Jones ve vokalist Maynard James Keenan tarafından kurulmuştur. Aslında çoğu müzik grubunun aksine çıkış albümüyle oldukça büyük kitlelere ulaşmayı başarabilmişlerdir. Agresifliği ve rahatsız ediciliğiyle dikkatleri üzerine çeken Undertow albümü aslında müzikal anlamda da oldukça başarılıydı. Bu noktada özellikle Sober parçası grubun isminin duyulmasında kilit rolü oynamıştır. Zira oldukça akılda kalıcı ve dolu dolu bir parçadır. Grubun gitaristi olan Adam Jones'un tasarladığı albümün iç kısımlarındaki görsellerin çıplaklık içerdiği gerekçesiyle Wallmart gibi mağazalarda albüm satışının yasaklanması üzerine albüm; barkod görselli ek bir kapakla satışa sunulmuştur. Bu hareket Tool'un ilk protest davranışıdır. 6 Nisan 1993'de yayınlanan albüm sadece Amerika'da 2,910,000 adet kopya satmıştır. Albümün çıkışından sonra Adam Jones'un söylediği söz grubun aslında çok başka kafalarda olduğunun ipucunu vermektedir: "Biz bir metal grubu değiliz, biz bir grunge grubu değiliz, biz bir rock grubu veya country müzik grubu değiliz, biz Tool'uz."

    İlk albümün çıkışından 3 sene sonra yayınlanan Ænima albümü grubun kendisini ne kadar hızlı geliştirdiğini gösteren bir albüm olmuştur. İnsanlığın doyumsuzluğunu, körelen zevkleri, uyuşturucu bağımlılarını, yolsuzlukları, kirli iş adamlarını ve politikacıları hedefine alan albümün temelinde Tool'a göre tam bir pislik yuvası olan Los Angeles ve onun "züppe"lerine taşlama mevcuttur. Vokalist Maynard James Keenan'ın belki de en başarılı olduğu albümdür. Sesindeki isyan ve nefreti dinleyiciye bu denli güçlü hissettirmesi onun ne kadar yetenekli olduğunu göstermiştir. 17 Eylül 1996'da yayınlanan Ænima ilk hafta 148.000 kopya satmıştır. Rolling Stone'un  Tüm Zamanların En İyi 100 Metal Albümü listesinde 16. sıraya yerleşmiştir.

    Yeni bir devrin başlangıcı: Lateralus

    Tarihler 15 Mayıs 2001'i gösterdiğinde azımsanamayacak kadar çok metal müzik hayranının gözünde başyapıt olan Lateralus yayınlanmıştır. Kabbala öğretileri ve Fibonacci sayı dizilimiyle yazılan Lateralus parçası Tool'un amacının "bir şeyleri anlatmak"tan daha çok ortaya komplike bir sanat eseri çıkarmak olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlığın yüzyıllardır kendine sorduğu "neden yaşıyoruz, neye hizmet ediyoruz" gibi soruları biraz agresif bir vokalle bize sunan grup aynı şekilde bu sorulardan arınmamız gerektiğini, bu anı yaşadığımızı ve var olduğumuzu, var olacağımızı, bundan önemli bir şey de olmayacağını hatırlatıyor aslında Lateralus albümü. Kendimize, birbirine geçmiş düşünceler içerisinde altından kalkılamayan varoluş soruları sormamızın ve altın oranı bulmaya çalışmamızın aslında gerek olmadığını, onun bizi bulacağının mesajını veren albümün Lateralus parçasındaki tek bir söz açıklıyor tüm bu karmaşıklığı: "spiral out, keep going".

    Lateralus gibi ağır ve dolu bir albüm çıkaran grubun yeni albümü beklenenden kısa sürede gelir. 2 Mayıs 2006'da yayınlanan 10,000 Days albümü Keenan'ın bir trafik kazasında bitkisel hayata giren ve ardından da yaşamını yitiren annesine adanmıştır. Vokalist Keenan annesinin ölümüyle parçalanmıştır çünkü ona gerektiği kadar ilgi göstermediğini düşünüyor ve aslında bir nevi pişmanlık duyuyordur. Bu hislerini parçadaki yanık sesiyle hissetmemiz de Keenan'ın ne kadar büyük bir ses sanatçısı olduğunu gösteriyor. Müzikal anlamda da değişikliğe giden grubun bu albümdeki başarısının büyük bir kısmı baterist Danny Carey'e aittir. Yine agresif bir müzik sergilemelerinin yanı sıra albüm kapağındaki görseli birebir çağrıştıran ve resmen duyduğumuz sesleri görselleştiren bir davul performansı sergilemiştir. Albüm, ilk haftasında tam 564,000 kopya satmıştır. 

    10,000 Days'ten sonra uzun bir sessizliğe gömülen Tool tam 13 yıl sonra, 30 Ağustos 2019'da yayınlanan Fear Inoculum ile hayranlarına bu kadar beklemelerinin karşılığını fazlasıyla vermiştir. Özellikle baterist Danny Carey'nin en iyi performansını sergilediğini düşündüğüm Pneuma parçası ile devleşen bu albüm, 7empest parçasındaki beynimize zımba çakan bass gitar performansı ile de öne çıkıyor. Üyelerinin her birinin ustalığını ortaya koyduğu Fear Inoculum yine gruba yakışan protest bir yaklaşım sergilemektedir. Büyük ve güçlü olan herkesin, her şeyin yaşadığı bir duygu vardır; korku. 13 senelik inanılmaz büyük bir sessizliğin ardından çıkıp gelen bu albüm, aslında Tool hakkında da ipuçları verir bize. Albümün, kendilerine neden bu kadar uzun süre bekleyip yeni bir albüm yapmadıklarını soran binlerce hayrana bir cevap olarak yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. James Keenan, her ne kadar "albüm yapmak için malzeme gerekli, büyük bir şeyler yaşanması gerekli" dese de; belki de korkuyordur artık Tool. Belki de tüm bu başarı ve büyük işler, metal müzik dünyasında progresif türün hala ölmediğini göstermek, insanların üçüncü göz'ünü açmalarını sert bir müzikal dille diretmek yormuştur Tool'u. 


    Yorumlar (8)
    • Didn't you feel ashamed while writing this, please delete it, everyone has wikipedia and no one is interested in reading your a2 turkish, my time was wasted

      • ألا تخجل من كتابة هذا ، يرجى حذفه ، كل شخص لديه ويكيبيديا ولا أحد يهتم بقراءة لغتك التركية a2 ، لقد ضيع وقتي

        • Haçen bu nedu, hiç mi utanmadin uşağum, cabuk sil ayağına 2 el ateş ederum bre zındık صلى على سيدنا محمد

          • bende beyenmemişem. çok böyük tool hayranıyam devrim anime ile başladı letarelusla değil bu bir gercek. hep vikipedide bulduğumuz bilgiler var ayrıca. okurkende çok yoruldum yazarın türkçesi aynı benimkisinden. صلى على سيدنا محمد

            • Bu incelemeyi sildirmek için salavat zinciri صلى على سيدنا محمد

              Yorum Bırakın

              Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.