Gitaristlerin Başrolü: Jimi Hendrix

Gitaristlerin Başrolü: Jimi Hendrix
  • 1
    0
    0
    0
  • Johnny Allen Hendrix 27 kasım 1942’de Seattle A.B.D.’de dünyaya gelen bir gitar virtüözü, şarkıcı, söz yazarı ve bir döneme ışık tutmuş ikondur. İlk olarak İngiltere’de hatırı sayılır bir üne kavuran Jimi 1967 yılında Monterey Pop Festivalinde tüm dünyaca tanınır hale gelmiş ve bir dönemin en etkili festivali olan Woodstock Festivali’nin assolisti olan Jimi, 2003 yılında bir rock müzik dergisi olan Rolling Stone tarafından tüm zamanların en iyi gitaristi seçilmiştir.

    Boşanmış bir ailenin 5 çocuğundan en küçüğüdür. İlk başta Johnny Allen Hendrix olan ismi daha sonra ailesi tarafından James Marshall "Jimi" Hendrix olarak değiştirildi. Para ve ilgiden uzak olarak büyüdü. 16 yaşında annesinin vefatına kadar annesi ile yaşamıştır. Annesini kaybettikten sonra Jimiyi hayata bağlayan tek nesne, sahip olduğu gitarıydı.

    Gitar ile ilk olarak 14 yaşında tanışan Jimi, ilk gitarını bir çocuğun attığı telleri kopuk olan bir klasik gitardır. Bu gitar ile bazı parçaları ve basit riffleri çalmıştır. 15 yaşındayken babasının bir arkadaşından 5$'a bir akustik gitar aldı. İlk elektro gitarını ise babası Al Handrix tarafından alınan bir Supra Ozark’tı fakat bu gitarını amplifikatöre sahip olmadığı için amplifikatör kullanamadan çalıyordu.

    Jimi herhangi bir gitar dersi alamadı fakat kendisine idol olarak aldığı rock&blues sanatçıları olan Chuck Berry ve Elvis Presley gibi sanatçıların gitar kullanımını izleyerek onların şarkılarını bir şekilde çaldı ve kendiliğinden bazı basit notaları buldu. 

    Jimi ortaokulu bitirmişti. Garfield Lisesinden ise bazı ırkçı davranışlar ve kendisinin müziğe verdiği çok büyük önem nedeniyle liseden ayrıldı. Ve bir süre cafe ve barlarda çalarak müzik kariyerine devam etti.

    1960 yılında iki araba çalınma olayı yüzünden önünde iki seçenek vardı; hapse gitmek veya Amerikan ordusuna katılmaktı. Orduyu seçti ve Fort Campbell, Kentucky'ye gönderildi. Orduda bir bass gitarist olan Billy Cox ile tanıştı. Bu ikili daha sonra The King Kasuals isimli küçük grupta birlikte çalacaktı.

    Orduya adapte olamaması, birtakım sorunlar çıkartması, komutanlarının onun ayrılması gerektiğini söylemesi ayrıca bir paraşüt ile atlayış sırasında bileğini kırması sebebiyle ordudan ayrıldı.

    Jimi Hendrix solak bir gitarist olmasına rağmen sağ elliler için yapılmış gitarın tellerini ters sıralamada takıp gitarı ters kullanmasıyla da insanlar gözünde popülerite kazanmıştır. Özellikle Fender Stratocaster gitarını ters bir şekilde kullanmasıyla izleyicilerini büyülemiştir.

    İlk konserini bir Sinagog içerisinde vermiştir. Sonrasında sırasıyla “The Velvetones” isimli gruba ve ardından orduda tanıştığı Billy Cox ile çalmak için Tennessee’deki Clarksville’e gelmiş ve “The King Kasuals” isimli gruba katılmıştır. Bu grup yerel bir başarı edinmiştir fakat yeterli bir maddi gelire ulaşamamıştır. Bunun üzerine bu ikili Nashville’e taşınmış ve rock&blues müziklerine devam etmişlerdir. 1962 yılında ilk stüdyo performansını sergilemiştir Jimi ve ayrıca bir çok farklı gruplarda ritim, solo gitaristlik ve vokalistlik yaparak grupların işleyişi hakkında bilgi ve fikir sahibi olmuştur. 

    Fakat bu süreçte de yeterli maddi imkana ulaşamamıştır ve bu duruma canı sıkılan Jimi kuzeye, New York’a gitmiştir. New York’a yakın küçük bir kasaba olan Harlem’de kafe ve barlarda müziğini yaptı. Aynı zamanda Apollo Tiyatrosu’ndaki bir gitar yarışmasında ilk ödülünü kazanmıştı. 1966’da kendi grubu olan “Jimmy James and The Blues Flames” grubunu kurdu. Grubun üyeleri Jimi’nin kendi tanıştığı müzisyenlerdi ve Randy isimli 15 yaşında bir çocukta vardı. Grubuyla "Café Wha?" İsimli bir kafede çalarlarken Jimi şanslıdır. The Rolling Stones’un gitaristi olan Keith Richards’ın kız arkadaşı Linda Keith ile tanışır. Linda onun müziğini sever ve The Animals’ın menejeri Chas Chandler ile Jimiyi tanıştırır. Menajer “Hey Joe” isimli yerel bir şarkının rock versiyonunu yapmasını söyler ve sonra onunla İngiltere’de bir kontrat imzalar.

    Jimi Hendrix artık yeni bir albüm için kolarını sıvar ve yeni kuracağı grubun ismini menajer önerisi ile “The Jimi Hendrix Experience” olarak adlandırır. 

    Yeni grubu ile yayınladığı Purple Haze adlı şarkının kısa sürede avrupaya yayılmasıyla beraber ünlü olan Jimi, ilk albümü olan Are You Experienced’in çalışmalarına başladı.

    Yayınlanan bu albüm İngiltere’de yayınlandı aldığı olumlu tepkiler ile de kısa sürede A.B.D. ve Kanada’da satılmaya başlandı. The Beatles’ın en efsanevi albümlerinden olan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ın ardından İngiliz müzik listelerinde uzun bir süre ikinci sırada kalmıştır.

    Are You Experienced’ın ardından yayınladığı 1967 yılında "Axis; Bold as Love" ve 1968 yılındaki "Electric Ladyland" ile Jimi Hendrix artık tüm dünyada tanınan en iyi elektro gitarist idi. Blues müziğin kralı "B.B. King" ile beraber doğaçlama seansları düzenliyor ve The Doors grubunun vokalisti olan "Jim Morrison" ile beraber sahneye çıkıyordu.

    Jimi bazı anlaşmazlıklar yüzünden “The Jimi Hendrix Experience” grubunu dağıtır ve bunun ile ilgili de 18 Ağustos 1969 yılındaki 50.000'den fazla katılımcının olduğu döneminin en gözde festivali olan Woodstock Festivalinde assolist olarak 3. gün sahneye “The Jimi Hendrix Experience” olarak tanıtılınca sahneye çıkar ve hatırlatma yaparak yeni adlarının “Gypsy Sun and Rainbows” olduğunu söyler. İzleyicilerine hayatları boyunca unutamayacakları iki saatlik bir şov sahneleyen Jimi A.B.D sahnelerinden bir süre uzaklaşarak Avrupa turuna başlamıştı.

    Jimi Hendrix, 27 yaşında 18 Eylül 1970 yılında Londra’da kaldığı bir otelde yüksek alkol ve uyku haplarının tepkimeye girmesi nedeniyle hayata gözlerini yumduğu düşünülüyor. Naaşı ise Greenwood Memorial Park, Renton, Washington’a gömülmüştür.

    Menajeri tarafından her 10 yılda bir anısına konserler düzenlenmektedir.

     

    Albümleri:

    1. Are You Experienced 1967
    2. Axis: Bold as Love 1967
    3. Electric Ladyland 1968
    4. Band of Gypsys 1970
    5. Cry of Love 1971
    6. Blues 1994
    7. First Rays of the New Rising Sun 1997
    8. South Saturn Delta 1997

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.