Duman

Duman
  • 1
    0
    0
    0
  • Duman, 1999 yılında kurulmuş, vokalisti Kaan Rıza Tangöze, gitarist Batuhan Mutlugil, bas gitarist Ari Barokas ve baterist olarak sırasıyla Alen Konakoğlu, Cengiz Baysal (2007-2016) ve en son olarak gruba katılan Mehmet Demirdelen ile alternatif rock, grunge, anadolu ve psikodelik tarzlarda müzik yapan bir rock grubudur.

    Şişli Terakki Lisesi yıllarında yakın arkadaş olan Yakup Trana ve Kaan Rıza Tangöze 90'larında başında lisede müzik kariyerlerine başlangıç yaparlar. İlk kurdukları grubun adı "Fly"dır. Bu grup adıyla lise yıllarında birçok müzik aktivitesine katılım yapmışlardır. Yakup ve Kaan’ın kaderi üniversite yıllarında da kesişti. İkisi de Bilkent Üniversitesine gitmişlerdi. Lisedeki Fly adlı gruplarının 1993’te üniversitede "Mad Madame" olarak güncellediler. Mad Madame’de Yakup Trana’nın kuzeni olan ayrıca Şişli Terakki Lisesinde de aynı ortamda bulundukları Ari Barokas'da ( Ayrıca Ülker, Mitsubishi, Perwoll ve Sabancı Holding'in de reklam müziklerini yapmıştır.) grupta vardı. Ankara’da üniversitelerine devam etmelerine rağmen sık sık İstanbul’da sahnelerine devam ettiler. Mad Madame ile daha çok Pearl Jam coverları çalmakta olan bu grup İstanbul’da popüler olan Galata Köprüsü’nün altında kurulan bir rock bar olan "Kemancı" (Diğer isimleri: Köprüaltı, Köprüaltı Kemancı, köprü kemancı, Eski Kemancı) gibi meşhur mekanlarda sahne fırsatı bulmuşlardı.

    Kaan ve Yakup Trana A.B.D’ye eğitimleri için çıkmıştır ve Kaan Tangöze A.B.D’de Seattle Üniversitesinde ekonomi üzerine Yüksek lisans yapmaktadır. Bu ikili aynı zamanda burada bir müzik okuluna kayıt olup 2 yıl eğitim aldılar. Grunge müzik türünün kalbi olan Seattle'da takılan ikili grunge türünden yoğun etkilenmiştir. İleride Kaan Tangöze grunge ile arabeski harmanlayıp anadoluya uyarlayacaktır. İkili A.B.D.’de müziklerine ve parça çalışmalarına devam etmektedir. Seattle'da yazdığı "LaLaLa" isimli bir parçası ABD'de yayınlanan iki toplama albümde yer aldı.

    Kaan Tangöze Türkiye'ye geri dönmesiyle beraber, 1999 yılında Yakup Trana'nın ayrıca kuzeni olan Ari Barokas'ın da Bulunduğu Mad Madame’ye babası Batu Mutlugil ile Blue Blues Band’de çalan Batuhan Mutlugil’i de dahil olmaya davet etti. Yakup Trana bu gruba dahil olmayıp A.B.D.’de ki müzik eğitimine devam etti ve Duman böylece kurulmuş oldu.

    İlk albümünü çıkartmak için yola koyuldular; ancak grubun henüz bir ismi yoktu. Bu durumun üzerine grubun ismi “Halimiz Duman” isimli parçalarından yola çıkarak “Duman” oldu.

    Duman’ın ilk albümü 1999’da çıkan “Eski Köprünün Altında” ile müzik piyasasına giriş yaptı. Albümde yer alan bir çok şarkıya ("Köprüaltı", "Hayatı Yaşa" ve "Bebek") klip çekildi

    Duman ikinci albümü “Belki Alışman Lazım” ile büyük bir çıkış yaptı. "Her Şeyi Yak" parçasına Kaan’ın da yorumuyla büyük bir beğeni toplayan grup, "Oje", "Bu Akşam", "Belki Alışman Lazım" ve "Her Şeyi Yak" parçalarına klip çekildi.

    2.5 yıl kadar yakın bir aradan sonra 2005'in Haziran aylarında “Seni Kendime Sakladım” adlı 3. stüdyo albümlerini yayınladılar ve albümle aynı ismi taşıyan “Seni Kendime Sakladım” şarkısıyla çıkış yaptılar. Ardından Aman Aman ve En Güzel Günüm Gecem şarkılarına klip çektiler.

    Bu albümdeki ve konserlerdeki başarılarından dolayı Altın Kelebek Ödülüne aday gösterildiler ve bu ödülü kazandılar. Ödüllerini Erkin Koray'a bu bize değil size layık diyerek verdiler.

    Kaan Tangöze ve Batuhan Mutlugil 2006 yılında vatani görevlerini yerine getirmek için askere gittiler.

    8 Aralık 2008 tarihinde, 2009 18 Mart'ta çıkan yeni albüm  “Duman I” ve “Duman II” albümünden parçalarının kayıtlarını İrlanda'da yapmıştır ve yaklaşık 2 ay süren kayıtlar süresince Duman grubu İrlanda'da kalmıştır. Daha sonradan Duman 7 Şubat 2009 tarihinde İrlanda'da kayıtlarını bitirip kendi ana vatanları Türkiye'ye dönmüştür. Duman, yeni albüm kayıtlarını Dublin'de; Muse, Snow Patrol, Manic Street Preachers, R. E. M, The Editors, The Departure gibi dünyaca tanınmış rock gruplarının da kayıtlarını yaptığı Grouse Lodge Stüdyosu’nda 65 günde gerçekleştirmişlerdi.

    12 Eylül 2013 tarihinde 13 parçalık “Darmaduman” albümünü çıkardı. İlk klip söz ve müziği Ari Barokas'a ait olan "Yürek" isimli şarkıya çekildi. İkinci klip söz ve müziği Kaan Tangöze'ye ait olan "Melankoli" isimli şarkıya çekildi. Üçüncü klip söz ve müziği Batuhan Mutlugil'e ait olan "Öyle Dertli" isimli parçalarına çekilmiştir.

     

    Solo albümleri:

    Batuhan Mutlugil, "Bambaşka" adlı single'ını 4 Aralık 2020 tarihinde tüm dijital platformlarda yayınlamıştır. 15 Ocak 2021'de ise 9 şarkıdan oluşan "Yadigar" isimli albümünü yayınlamıştır.

    Ari Barokas ise 2018 yılının şubat ayında ilk solo çalışması olan "Lafıma Gücenme" albümü yayınlanmıştır.

    Kaan Tangöze 2015 yılında "Gölge etme" adlı solo albümünü yayınlamıştır.

     

    Albümler:

    1.      Eski Köprünün Altında (1999) 

    2.      Belki Alışman Lazım (2002)

    3.      Seni Kendime Sakladım (2005)

    4.      Duman I (2009)

    5.      Duman II (2009)

    6.      Darmaduman (2013)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.