2022 Grammy Ödülleri'nde Aday Olan Rap Albümlerine Bir Bakış

2022 Grammy Ödülleri'nde Aday Olan Rap Albümlerine Bir Bakış
  • 2
    0
    0
    1
  • 2022 Grammy Ödülleri'nde "En İyi Rap Albümü" dalında aday gösterilen albümlere bir bakmak ve 2021 yılına etkilerine bakmak istiyorum. Sessizliğinden ilk başlarda yakınsak da 2021 yılı bize bir sürü albüm verdi ve bunların sadece beş tanesi bu dalda aday gösterildi. Tabii ki albümlerin hak edip hak etmedikleri her yıl olduğu gibi bu sene de tartışılacaktır fakat ben o kısma olabildiğince girmeden mevcut olaya bakacağım.

     

    CALL ME IF YOU GET LOST

    Albüm Puanı: 7.5/10

    Öne Çıkan Şarkılar: JUGGERNAUT, WUSYANAME, LEMONHEAD

                                                   

    Grammy ödüllü sanatçı Tyler, The Creator; çok sevilen deneysel albümü "IGOR"dan 2 yıl sonra yeni albümü ile sahnelere döndü. Albüm tanıtımı da kendisine has bir şekilde oldu. Bu albümde çok daha fazla rap unsurlarına yer veren Tyler, daha fazla da agresif ve kendini yansıtan bir eser ortaya koymuş. Yine de soft ve romantizm dokularından da vazgeçmeyen sanatçı; soul, jazz, R&B müziklerini yine ustaca kullanıyor. Kendini asla yinelemeyen, müziğin her noktasını kendisinde bulunduran "CMIYGL", konukların da şahane performanslarına sahne olmuş. Tyler'dan sağlam bir geri dönüş.

     

     

     

    KING'S DISEASE II

    Albüm Puanı: 7.6/10

    Öne Çıkan Şarkılar: Death Row East, EPMD 2, YKTV

                                             

    Geçen sene Grammy ödülünü "King's Disease" ile sonunda alan Nas, ödüllü albümün devamı ile bu sene de aday oldu. İlk albümde de olduğu gibi altyapısını Hit-Boy üstlendi ve yine harika bir iş çıkardı. Nas ile Hit-Boy'un sürpriz kimyası kesinlikle beni şaşırtan bir durum. İkili adeta uzun uzun yıllardır çalışıyorlarmış gibi birbirini tamamlıyorlar. Albümde Nas, bir klasik olan lirikalitesini konuştururken, yeni nesil altyapı ve müziğe uyum nasıl sağlanacağının dersini veriyor. "40 Side" şarkısında trap bir beat'in üstündeki dansı bunun örneği. Hit-Boy'un sinematik atmosferi sağlayan beatleri, Eminem, Ms.Lauryn Hill, A Boogie Wit Da Hoodie'nin şahane performanslarını henüz dinlemediyseniz kaçırmayın derim.

    "I flew to Vegas to shoot the "Street Dreams" video and link with 2Pac. Tried to squash the East Coast/West Coast beef. We didn’t talk, but he was still alive in the hospital. And it rained that day in Vegas. Rest In Power"

     

     

    DONDA

    Albüm Puanı: 8/10

    Öne Çıkan Şarkılar: Off The Grid, Praise The Lord, Life Of The Party

                                                       

     

    Olaylı adam Kanye West, -yeni adıyla Ye- yaz boyunca sürekli ertelediği albümü, Ağustos ayının sonunda çıkarmıştı. Düzen, görsellik ve müzik olarak fazlaca karışık ve dağınık olan albüm, konuk sayısının Kanye West'i gölgeleme noktasında olmasına rağmenyine de artılara sahip. Kanye West'in müziği artık bir marka ve bu albümde de fazlaca kendini gösteriyor. Dini müzikten, drill müziğe kadar bir sürü repartuvara sahip ve tüm enstrümanlar yine yerli yerinde. Belirttiğim üzere sayısı fazlaca olan konuklar inanılmaz performanslara imza atmış. "Off The Grid"de Fivio The Foreign, "Life Of The Party"de Andre 3000, "Praise God"da Baby Keem, "Jesus Lord"da Jay Electronica, dediğim bu şarkılardan ve konuklarından birkaçı. Bu albümde fazlaca içe dönük ve duygusal olan Ye, hem lirikleri hem bu albüm için yaptığı diğer her şey ile annesine harika bir hediye bırakmış. "DONDA" kesinlikle herhangi kesimin içinden kendisi için bir şeyler bulabileceği bir eser. 

     

    CERTIFIED LOVER BOY

    Albüm puanı: 6.5/10

    Öne çıkan şarkılar: Fair Trade, Knife Talk, No Friends In The Industry

                                           

    Albüm puanı düşük görünüyor olabilir fakat Drake'in bu albümde biraz kolaya kaçtığını söylemeden de edemeyeceğim. Özellikle kapağından(bu tabii ki kriter değil), yüzeysel R&B temalı şarkılara kadar birden fazla basit nokta var ve bunlar Drake gibi bir sanatçının seviyesinin çok aşağısında kalıyor.

    Diğer albümlerin yanında kendisini aday olarak göremesem de içinde çok kaliteli şarkılar da barındırıyor. Öne çıktığını düşünüp eklediğim şarkıların yanında "Way 2 Sexy" ve "Pipe Down" da eklenebilir. Albümde üstünde titrenmiş altyapıların yanında iaşret edilebilecek bir diğer mevzu ise Drake'in albümde anlatmak istediği mesajı tamamen şeklini bozmadan ve distorsiyonları iletmesi. Drake'in ezberlenmiş şatafatı ve romantizmi yine Drake usülü bizlere iletiliyor.

     

     

    THE OFF -SEASON

    Albüm puanı: 7.8/10

    Öne çıkan şarkılar: a m a r i, m y . l i f e, t h e . c l i m b . b a c k

                                                 

     

    J. Cole'un büyük albümüne giden bir rota var ve "The Off-Season" da bu rotanın bir durağı. J. Cole'un yine birçok şarkının altyapısına imza attığı bu albüm, nostaljik havayı sonuna kadar körükleyen sample'lara borcunu üstünde yüzen lirikler ile ödüyor. Cole'un zararsız ve tatlı auto-tune ile nağmeleri ile flow'ları, 21 Savage, 6LACK, Bas, Lil Baby'nin hatta yılın sürprizi Morray'in muhteşem nakaratı albüme puanlar kazandıran birkaç unsur.

    Yıllar geçtikçe kendini yenileyen J. Cole, son kullanma tarihi olmayan bir albümü daha dinleyicilerine bıraktı. Albümde bazı noktalarda kısır bir döngü ve monotonluk olsa da kesinlikle bu yılı ödülsüz kapatmaması gereken bir eser. Önceki senelerde ciddi rakiplere denk gelen Dreamville rapper'ı, bu sene artık o ödüle bir adım daha yakın.

     

     

    Önceki yıllarda da fazlaca politik kararlar alan Grammy'nin bu sene nelere imza atacağını, 31 Ocak 2022 tarihinde gerçekleşecek törende göreceğiz.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.