İsyan, Kedi, Rock Müzik ve "HARDAL"

İsyan, Kedi, Rock Müzik ve "HARDAL"
  • 7
    0
    0
    0
  •      Her zaman olduğu gibi bugün de Türkiye'nin Rock Arşivi'nin derinliklerine dalarak öğrendiklerimi sizlerle paylaşıyorum :) Bugün sizlere tanıtmak ve şarkılarından bazılarına ilişkin hislerimi anlatmak istediğim, bence Türk Rock dünyasının en iyi albümlerinden bazılarına imza atan ancak talihsizliklerle savaşmış "GRUP HARDAL"

         Grup bir müzik sevdalısı olan Burhan Ağaoğlu'nun çabasıyla Vokalde Şükrü Yüksel, basta Aydın Şencan, gitarda Cahit Kukul ve davulda Sedat Avcı (Avdikoğlu) tarafından kuruluyor. Daha sonra ekibe klavye mevkiinde Özkan Turgay dahil oluyor. Grup, kurulduğu dönemde sıkı bir şekilde çalışıyor. Herkes tam anlamıyla müziğin içerisinde yoğurulmuş. Cahit Kukul ve Aydın Şencan, eskilerden beri tanışık, hatta "Siyah Gölgeler" adında Rumi, Eyüpsultan doğumlu bir grupları var. Bu gruptan sonra Cahit Kukul ve Aydın Şencan, Erkin Koray ve Sedat Avcı'nın üyesi olduğu Yeraltı Dörtlüsü'ne katılıyor.

         Grubun bu dönemde bulduğu ismi Cahit Kukul, “Hardal bir lezzet, biz de müzikte bir lezzetiz!" diye belirtiyor. (http://plakmecmuasi.com/2019/12/24/cahit-kukul-hardal-bir-lezzet-biz-de-muzikte-bir-lezzetiz/)

         

         Grup ilk albümü dünyada ve Türkiye'de Rock müziğin etkisinin azaldığı bir dönemde İstanbul Gelişim Stüdyoları'nda kaydediyor. Ancak bu döneme rağmen etkisi büyük oluyor ve gruba popülerlik sağlıyor. Albümün kapağı serigrafi tekniğiyle basılıyor. 

         Grubun ilk albümünün adı "Nasıl Ne Zaman" 1980 yılında raflarda yerini alıyor. Konserler veriyorlar, seyirciyle buluşuyorlar. Albümün ikinci şarkısı unuttum adeta bir uzay müziği... Hammond Klavyenin farkı. 

         

         "Sen Gittin Diye" şarkısı Cahit Kukul'a ait. Cahit abinin gitarıyla şarkılarda konuşmasını tüm parçalarda duyabiliyoruz. Aydın Şencan enfes bas çalıyor bu parçada.

         

         Şükrü Yüksel'in girişteki gülüşü, arkada akan e-piyano, sözlerin sorgulayıcı tavrı, araya katılmış enfes gitar ve synthesizer soloları... "Nasıl? Ne Zaman" gerçekten kült bir şarkı.

         

         Grup her ne kadar tanınsa da geniş kitlelere ulaşması İzzet Öz'ün Hardal'ın "Zor" adlı şarkısına çektiği klip ile oluyor.

         

         (TAVSİYE) "Lanet Olsun" şarkısı benim için yeri çok özel olan şarkılardan. Duyumu, sözleri ve hissiyatı ile bambaşka bir şarkı bence. adeta sevgiliye acı bir sitem. Bu şarkıyı da çok severek pandemi döneminde Kerem Özsoy ile beraber coverlamıştık. Kerem'in sesi bambaşka bir hava katmıştı şarkıya.

         

         Bu şarkının vesilesiyle de belirtmek gerekir ki grubun "Nasıl Ne Zaman" albümü farklı zamanlarda tekrar yayınlandı. (2009 - 2020) 2020'de yayınlanan albümün kaydı Nirvana ile de çalışan Bob Weston tarafından Chicago Mastering Service stüdyolarında yapılıyor. Bu yeni versiyonun kapağında grubun solisti Şükrü Yüksel'in çizimleri yer alıyor.

         

         İlk albümün başarısının ardından konserlere devam ederken 80 darbesi geliyor. 82 yılında ikinci albümün kayıtlarına başlarken Aydın Şencan kayıtları halledip yurtdışına gidiyor. Ancak Sedat Avcı da gidince bateriyi Zafer Oğuz çalıyor. Grubun ikinci albümü "Nereden Nereye?" 83 yılının 19 Ocak'ında raflarda yer alıyor. Albüm en az ilki kadar iddialı ve rağbet de görüyor. Ancak maddi imkansızlıklar albümün fazlaca basılmasını engelliyor.

         

         

         Bu albümdeki favorim "Uyandı" Vokalde sert ve kavgacı ton; Cahit abinin gitardaki enfes soloları şarkıyı dinlerken bizi mest ediyor. Ayrıca kedisi olanlar için tanıdık söylemlerle dolu bir şarkı :))

         

         Sözler ve ton biraz daha sert ve 80 döneminin bunalımlı havasını anlatıyor. Ayrıca ilk albüme göre de otoriteler tarafından daha sert bir rock tonu içerdiği söyleniyor.

         

         "Bırak Beni"deki klavye geçişleri ve vokaldeki isyankar tavır gerçekten üst düzey ve o dönemin rock seven gençlerini anlatıyor. Ben her dinlediğimde bir şeylerden bunalıp hayallerime, hedeflerime koşmaya çalışırken bileklerime prangalar vurmaya çalışanlara karşı bir isyan bayrağı çekiyor gibi hissederim. Ailenin, toplumun, dünyanın insanda yarattığı baskıyı iyice bakarsa birçok insanın görebileceğini düşünüyorum bu şarkıda. Ayrıca Cahit Kukul, belki de en sevdiğim sololarından birini burada atmıştır. Özel tavsiyemdir.

         

         Tüm bu gelişmeler olurken Şükrü Yüksel, yurtdışında Aydın Şencan ile karşılaştıktan sonra grubu tekrar toplamak isteğini dile getiriyor. Sedat Avcı ise bu sırada Erkin Koray ve Cem Karaca ile çalıyor. Cahit Kukul ise Rami'de müzik hayatına devam ediyor. Eski dostlarını toplayıp "Meteor" grubunu kuruyor.

         

         94 senesinde Cahit Kukul, "Hades Records" ile anlaşarak grubun seçme şarkılarından oluşan bir "Seçmeler" albümü çıkarıyor. Sonradan çıkan bu albüm sayesinde grubun şarkılarını Spotify'da dinleyebiliyoruz.

         Daha sonra Şükrü Yüksel ve Aydın Şencan yurtdışından dönüyor ve toplanan ekip yeni albümün kayıtlarına son hız başlıyor ve 99 senesinde "Universal S Music" etiketiyle Türk Rock Tarihinin en iyi albümlerinden olan "Yeniden Doğuş" albümü çıkıyor.

         

         Rock piyasasının underrated şarkısı "Leyla" var ilk sırada. Harika sözler, nefis sololar ve Şükrü Yüksel'in karakteristik sesi.

         "Taze bademler vardı adımı her söylediğinde..."

         

         Albümde toplam 12 şarkı var. Bu şarkıların kayıtları dönemin teknolojisinin gelişmesi ile daha dijital. Ve albümde blues geçişlerine yer veriliyor sık sık. "Siyah Şarkı" gerçekten siyahlığını en çok buradan alıyor.
     

         

         "ÖZEL TAVSİYE" Rock, pop, Alternative her türden insanı çeken "Ve Sadece Eğer" şarkısı var sırada. Cahit ve Aydın abiler her zamanki gibi üst düzey çalıyor. Rock organın tonu müthiş. Aydın Şencan'ın bas geçişleri "Vay be" dedirtiyor her dinleyişte.

         

         Kayıtların dijital olması müziği asla etkilemiyor. Guitar Hero'da gitarlarıyla rock dünyasını fetheden oyun kahramanlarının gerçek dünyadaki versiyonları adeta bu abilerimiz. Her gitar, klavye, vokal enfes tınlıyor. Bas geçişleri, klavyenin tuşları adeta bir dans icra ediyor. Muhteşem gerçekten. Şükrü Yüksel "Sevginin" şarkısında şarkıya ruh veriyor. Biraz daha dark bir şarkı dinleyince fark edeceksiniz. Öyle hype olma durumu oluşmuyor insanda.

         

        "Uzun Yol şarkısı tavsiyesi" Uzun bir yol. İkindi vakti turunculaşan gökyüzü. Ellerin direksiyondaki rahat tavrı ve radyoda çalan "Gitme"

         

         Gerçekten her parça özenle yazılmış ve bestelenmiş. Sözler, geçişler, atmosfer, vokal ve klavye... Her birinin üstadların elinden çıktığı o kadar belli oluyor ki.

         

         Özkan Turgay, "Mektup" adlı şarkıda senfonik bir atmosfer yaratmış. Klasik müzik eserlerinin yapılarını incelediğim bir dönemde bu şarkıya denk gelmem çok mutlu etti beni. Sadece rock müzik için değil her alanda başyapıtlar içeren bir albüm.

         

         "Pulluk" şarkısında rüyalar aleminde dolaştıran bir hava var. Yer yer Anadolu ezgileri yer yer Latin melodileri sarıyor kulaklarınızı. Aynı zamanda şarkı "Bir Modern Hymnos" diye geçiyor. "Hymnos" Yunanca dinsel içerikli şiir demek; bir de efsanesi var.

         

         "Post Contata" şarkısı Yunus Emre'nin şiirini içeriyor. Akustik bir havada Chill modu açılıyor albümün sonunda.

         

         Herkesten bahsetmişken Özkan Turgay'dan bahsetmemek olmaz. Kendisi her şarkının kulağımızı doldurmasının başlıca nedenlerinden biri. Arkada çaldığı klavyeler, piyanolar her şarkının yüksek derinliğini oluşturuyor.

         

         Aydın Şencan albüm kayıtlarından sonra Kanada'ya dönüyor. Daha sonra Erkin Koray soundunun babalarından olan Sedat Avcı 2001 senesinde vefat ediyor. Bu vefat haberi Rock camiasını derinden üzüyor. Bu olaydan çok etkilenen Hardal grubu son kez dağılıyor.

         

        Grubun gitaristi Cahit Kukul, uzun yıllar sonra 2021 Kasım'ında “Marduk Geliyor” şarkısını dinleyiciler ile buluşturdu. Cahit Kukul, Alper Gadiş ile beraber kaydettiği bu eserde, Marduk adlı bir kahramanın hikayesini anlatıyor. Güzel sololara ve keyifli bir ritme sahip olan bu esere kulak vermenizi isterim.

       

        Bu efsane grubu anlattığımız diziye son verirken Sedat Abi'yi rahmetle analım. Bize Rock müziğini miras bırakan büyük üstadları duyalım ve kendi kültürümüzün bu yüksek müzikalitesiyle övünelim ve onları bilerek yükselelim.

        Grup Hardal'ı da listeye ekledik. Anlattığımız tüm grupları Spotify listesinden de dinleyebilirsiniz dostlar. Sağlıcakla.

       

     

         

         
     

        

         

        

         

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.