Tanımı ve Tarihi
Hepimiz hayatın gerçeklerinden kaçmak için bir şeylere sığınırız. Kimileri kitap okur, kimileri seyahate çıkar kimileri, yeni bir diziye başlar. Alternatif bir kaçış yöntemi olarak Mandala öneriyorum. Hem de profesyonel bir çizer olmaya da hiç gerek duymadan! Peki nedir Mandala? Birlikte öğrenelim!
Esasen birçok kültürde, dinde ve inanç sisteminde benzer oluşumlarını gördüğümüz tarihi oldukça eski bir boyama sanatıdır. Sanskritçe olan Mandala ismi, manda: enerji, la: kap kelimelerinin birleşimlerinden oluşmaktadır. Enerjiyi tutan kap olarak Türkçeleştirdiğimiz bu boyama sanatı, Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad olarak da tanımlanabilir. Hinduizm’de Siva ve Sakti'nin kozmik dansını, Budizm de Buda Diyarını veya Buda'nın vizyonunu simgeleyen Mandalalar bulunmaktadır.
Budizm de Mandalalar onu yapan için evrendeki kutsallığın içkinliğini ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu hatırlatan önemli işaretlerdir. Budist bağlamda Mandala’ nın amacı, insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmaktır. (Wikipedia)
Yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda Osmanlı’da en yakın örneklerini görebiliriz. Osmanlı sultanlarının giymiş oldukları ayet ve hadis işlemeli gömleklerin üstlerinde Mandala desenleri vardır. Bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenen “Şifalı Gömlekler” ya da “Tılsımlı Gömlekler” i bunlardandır. Aynı zamanda camilerin kubbelerinde ki süslemelerde de aynı desenleri görmek mümkündür.
Maddesel ve manevi gücü aynı anda barındıran Mandala, özellikle Budizm’de önemli bir yere sahiptir. Bir yaşam felsefesi olarak yer edinmiştir.
Peki basit bir çizim işlemini bu kadar mistik ve felsefi yapan nedir?
Mandala çizimlerini incelediğimizde tam ortada bir noktanın bulunduğunu görebiliriz. Bu benliğimizi, iç dünyamızı, ruhumuzu temsil eder. Bu noktanın etrafında gelişen ve tekrarlayan desenler ise hayallerimizi, düşüncelerimizi, duygularımızı, içsel sıkıntılarımızı kısacası insan olmanın getirdiği tüm hissiyatları yansıtabileceğimiz, bir nevi araçlardır. Bu bağlamda düşündüğümüzde yapım aşamasında olumlu bir ruh halindeysek, iyi dilekler taşıyan bir tılsım olabileceği gibi, nefret, kin, öfke gibi olumsuz duygularla yapıldığında kötü bir enerji yayan tılsımlar olmaktadırlar.
Daha basit şekilde anlatmamız gerekirse, yuvarlak dünyada yaşayan dünyalılarız. Her insan ayrı bir dünyadır. Dolayısıyla iç içe geçen yuvarlaklar, iç dünyamıza yolculuk etmemizi sağlar. Mandala2nın dünyayı sembolize eden bu kozmik deseni bize sonsuzla olan ilişkimizi hatırlatır. Meditasyon yapan kişiye destek olan Mandala, dünyadaki erkek ve kadının da simgesidir. Hem maddesel hem manevi gerçekleri tanımlayan Mandala, hayatın tüm yönlerinde görülür. Dünya, güneş ve ay dediğimiz gökyüzüne ait dairelerde olduğu kadar arkadaş, aile ve topluluk gibi kavramsal öğelerde de yer alır.
Mandala aynı zamanda yüksek bilince sahip olma yolunda fayda sağlar.
Çizmeye nasıl Başlayabilirim?
Temel ve basit bir Mandala çizimi için sayfanızın ortasında bir nokta koyarak başlayabilirsiniz. Daha sonra etrafına çizdiğini yuvarlakların içlerini doldurarak Mandalanızı genişletebilirsiniz. Daha farklı ve özgün desenler eklemek ise her zaman daha iyidir.
Bu İşte İlerleme Sağlayabilir Miyim?
Daha profesyonel bir eğitim almak, bu işte ustalaşmak isteyenler için Mandala eğitim kursları mevcut. Udemy’nin online kurslarından birine katılabilir ya da Mandala Akademi’ye dahil olabilirsiniz.
DÜNYACA ÜNLÜ SPİRİTÜEL RESSAM PAUL HEUSSENSTAMM ‘IN BAZI ÇALIŞMALARI
Aynı zamanda Gülben Gönülden’ in Mandala Bir Dua Sanatı adlı kitabını edinerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yorum Bırakın