Hikayesi Olan Şarkılar - Rasputin

Hikayesi Olan Şarkılar - Rasputin
  • 4
    0
    1
    0
  • Almanya Euro disko grubu Boney M'nin 28 Ağustos 1978'de üçüncü stüdyo Nightflight to Venus albümünün ikinci single'ı olarak yayımlanan Rasputin, grubun kurucusu Frank Farian tarafından George Reyam ve Fred Jay ile birlikte yazılmış, 20. yüzyılın başlarında Rusya Çarı II. Nicholas'ın arkadaşı ve danışmanı olan Grigori Rasputin ve ailesi hakkında yazılmış bir şarkıdır.

    Şarkının hikayesi, Rasputin'in II. Nicholas'ın mahkemesinde öne çıkmasını anlatır. Tsaritsa Alexandra Fyodorovna'nın Grigori Rasputin'in hemofili hastası oğlu Rus Tsarevich Alexei'yi iyileştireceğine ve bu nedenle Alexei'nin kişisel şifacısı olarak atanmasına atıfta bulunuyor. Rasputin bu pozisyondan, özellikle Alexandra'dan muazzam bir etkilenir. Bu aynı zamanda şarkıda da yeniden anlatılıyor; "For the queen he was no wheeler dealer" (Kraliçe için tekerlekli satıcı değildi). Ayrıca Rasputin'in Alexandra'nın metresi olduğunu iddia etmesinden; "Ra Ra Rasputin, lover of the Russian queen, there was a cat that really was gone" (Rus kraliçesinin sevgilisi Ra Ra Rasputin, gerçekten gitmiş bir kedi vardı). Rasputin'in Tsarina'ya yakınlığından kaynaklanıyordu. "He was big and strong, in his eyes a flaming glow...""He could preach the bible like a preacher, full of ecstasy and fire... (Büyük ve güçlüydü, gözlerinde alev alevdi... coşku ve ateşle dolu, İncil'i bir vaiz gibi, coşku ve ateşle dolu olarak vaaz edebilirdi...)

    Şarkı aynı zamanda Rasputin'i cinsel açıdan karışık biri olarak tasvir ediyor, başka bir çağdaş söylenti: "..But he was real great when he had a girl to squeeze." "..though she'd heard the things he'd done..."(..Ama sıkıştıracak bir kızı olduğunda gerçekten harikaydı..yaptıklarını duymuş olsa da.)  Rasputin'i Rus seçkinleri arasında son derece popüler olarak tasvir ediyor, bu tarihsel olarak desteklenen bir şey olarak düşünüldüğünden "Russia's greatest love machine". (Rusya'nın en büyük aşk makinesi).

    Şarkı, Rasputin'in siyasi gücünün, çağdaş rakiplerinin ana argümanlarından biri olan "devletin tüm işlerinde" Çar'ın kendisini gölgede bıraktığını iddia ediyor. Şarkının köprüsü, sözde cinsel kaçışları ve siyasi eylemleri dayanılmaz hale geldiğinde, "hanımlar yalvarmasına" rağmen, "yüksek rütbeli erkeklerin" düşüşünü planladığını belirtiyor. Şarkıda "bir vahşiydi" yazılmasına rağmen, hanımların "sadece onun kollarına düştüğünü" iddia ediyor. ("he was a brute", it claims that the ladies "just fell into his arms.")

    Şarkının sonu, 16 Aralık 1916'da Felix Yusupov, Vladimir Purishkevich ve Dmitri Pavlovich tarafından işlendiği gibi Rasputin'in suikastıyla sonuçlanan olayların popüler bir açıklamasının değiştirilmiş bir versiyonunu anlatıyor. Şarkı, komplocuların ona "Come to visit us" (Bizi ziyarete gel) dediğini doğru bir şekilde belirtir ve ardından Yusupov'un malikanesindeki suikastla ilgili yaygın olarak popüler bir açıklamayı anlatır: Rasputin'in suikastçılarının, şarabının zehirlenmesinden kurtulduktan sonra onu ölümcül bir şekilde vurduğu.

    Boney M'in Rasputin'i yayınlamasıyla, Almanya ve Avusturya'da listelerin zirvesine ve Birleşik Krallık ve İsviçre'de 2 numaraya yükseldi. Aynı zamanda Avustralya'da 1 Numaralı bir hit oldu ve onlara o ülkedeki ikinci (ve son) liste birincilerini verdi (diğeri "Rivers of Babylon").

    Şarkı İngilizce yazılmış olsa da, Almanca ve Rusça kelimelerle " But the kasatschok he danced really wunderbar!" (Ama kasatschok gerçekten wunderbar dansı yaptı!) Sovyetler Birliği'nde büyük popülerlik kazandı ve orada Rasputin'in ününü yeniden canlandırmasıyla anılır. Ancak şarkı, albümün Sovyet baskısına dahil edilmedi ve Boney M.'nin Aralık 1978'de Moskova'daki on performansı sırasında şarkıyı icra etmesi yasaklandı. 1979'da Polonya'ya yaptıkları ziyaret sırasında grup hükümet yetkilileri tarafından yapılmaması istenmesine rağmen şarkı. Sopot'taki şov, şarkının performansından çıkarıldıktan sonra ertesi gün ulusal TV'de yayınlandı, ancak radyoda canlı ve tam olarak yayınlandı.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Yorumlar (1)
    • 300 yıllık Romanov Hanedanı,nın sonunu getiren olaylar silsilesinin Mihenk taşı Rasputin. Sakallı ne kadar doğru demiş; " Din kitlelerin afyonudur ve beyni uyusturur.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.