Hikayesi Olan Şarkılar - Let It Be

Hikayesi Olan Şarkılar - Let It Be
  • 4
    0
    0
    0
  • 31 Ekim 1956'da Paul'ün annesi Mary Patricia McCartney meme kanserinden vefat etmişti. O gün söylediği son şeylerden biri, “Oğlanların büyüdüğünü görmek isterdim” di. Paul, "Beatles Anthology " (Şimdiden Çok Yıllar) adlı kitabında “Harika biriydi” diyor. “Gerçekten harika bir kadındı ve aileyi gerçekten kendine çekti, bu yüzden muhtemelen sonunda strese bağlı bir hastalıktan öldü. Pek çok kadın gibi o da ailenin gizli lideriydi.”

    Bu çok zor bir dönemdi,” diye devam ediyor Paul, 1968 Eylül ayının başlarındaki döneme atıfta bulundu. “John tam gün Yoko ile birlikteydi ve ilişkimiz çökmeye başlıyordu: John ve ben çok gergin bir dönemden geçiyorduk. The Beatles'ın dağılması yaklaşıyordu ve ben çok gergindim. Kişisel olarak benim için çok zor bir dönemdi. Sanırım ilaçlar, stres, yorgunluk ve her şey gerçekten etkisini göstermeye başladı. Tüm bunların bir çok kötü etkisini bir şekilde ıskalamayı başardım ama geriye dönüp baktığımda, sanırım sıkıntılar yaşıyordum.”

    “Bu gergin dönemde bir gece bir rüya gördüm. On yıl kadar önce ölmüş olan annemi gördüm. Ve onu görmek çok güzeldi çünkü bu rüyalar hakkında harika bir şey: aslında o kişiyle bir anlığına yeniden bir araya geldiniz; işte oradalar ve ikiniz de fiziksel olarak tekrar birlikte görünüyorsunuz. Benim için çok güzeldi ve o çok güven vericiydi. Rüyada, "Her şey yoluna girecek" dedi. "Bırak" kelimelerini kullanıp kullanmadığından emin değilim ama tavsiyesinin özü buydu. 'Endişelenme, her şey yoluna girecek' idi. Çok tatlı bir rüyaydı. Düşünerek uyandım, 'Ah, onu tekrar ziyaret etmek gerçekten harikaydı. Bu rüyayı gördüğüm için kendimi çok şanslı hissettim. Bu beni 'Let It Be' şarkısını yazmaya yöneltti. Kelimenin tam anlamıyla onun adı olan "Mother Mary (Meryem Ana)" ile başladım. 'Kendimi zor zamanlarımda bulduğumda', ki kesinlikle kendimi içinde buldum. Şarkı bu rüyaya dayanıyordu.”. McCartney'nin annesinin adı da Mary idi, bu da "Mother Mary" şarkı sözü için bir ilham kaynağı olarak gösterildi.

    Paul'ün The Beatles'ın geleceğiyle ilgili endişeleri “Let It Be” filminin çekimleri sırasında kayda alındı: “Sanırım (Beatles menajeri) Bay Epstein vefat ettiğinden beri çok olumsuzuz. Olumlu olmadık. Bu yüzden sırayla hepimiz gruptan bıktık. İçinde olumlu bir şey yok. Bu biraz zor. Biraz sıkıcı olmamasının tek yolu dördümüzün düşünmesidir - olumlu mu yapmalıyız yoksa unutmalı mıyız? Paul, “Let It Be” şarkısının yazımı ile ilgili olarak Steve Turner'ın “A Hard Day's Write” adlı kitabında şöyle devam ediyor: “Bütün bu iş sorunları beni üzmeye başladığında yazdım. Gerçekten "karanlık saatlerden" geçiyordum ve şarkıyı yazmak benim hayaletleri kovma yöntemimdi.”

    İlginç bir şekilde, yol arkadaşı Mal Evans, 1969 yılının Ocak ayında Paul ile yaptığı ve “Let It Be”nin kökeni hakkında alternatif bir hikaye sunan bir konuşmayı hatırladı. Keith Badman'ın “The Beatles Off The Record” adlı kitabında Mal şöyle anlatıyor: “Paul bir gün meditasyon yapıyordu, sürekli yazıyorlardı ve ben ona bir görümde geldim. Orada durup “Bırak olsun, olsun” diyordum ve şarkı da oradan geldi. Komikti; Birkaç ay sonra onu bir gece (Londra'daki Twickenham Film Stüdyoları'nda, Ocak 1969'da) bir seanstan geri getirmiştim. Saat sabahın üçüydü, yağmur yağıyordu, Londra'da hava karanlıktı ve o içeri girmeden hemen önce arabada oturuyorduk, sadece gülüyor ve konuşuyorduk. 'Mal, yeni bir şarkım var ve adı “Let It Be” dedi ve “Mother Malcolm” hakkında şarkı söylüyorum ama biraz utangaçtı. Bunun üzerine bana döndü ve 'Meryem Ana' desem sorun olur mu, çünkü insanlar anlamayabilir?' Ben de 'Tabii' dedim. Ama çok sevimliydi. Ve oradaki , tüm ihtişamıyla, sözleri şöyledir: "When I find myself in times of trouble, Brother Malcolm comes to me..."(Kendimi zor zamanlarımda bulduğumda, Kardeş Malcolm bana gelir...)

    Bu olağandışı hatıra, aslında Paul'ün The Beatles'ı 5 Eylül 1968'de yönettiği şarkının, "Let It Be" yazıldıktan kısa bir süre sonra "While My Guitar Gently Weeps" kaydının arasında, ilk baştaki kaba demosuyla desteklenebilir. "Süper Deluxe" 50. Yıl "Beyaz Albüm" kutu setinde yer alan bu erken doğaçlama yorumlama sırasında, Paul'ün Mal Evans'ın anlattığı gibi "Mother Mary" yerine iki kez "Mother Malcolm come to me" şarkısını söylediğini duyuyoruz. Bu, Pavlus'un annesinin rüyasına “bırak” demesiyle ilgili anılarının doğru olup olmadığını düşünmeye sevk edebilir. Zihnin bazen bizi gerçekten olmamış olabilecek bir şeye ikna edebilmesi inanılmaz!

    Her halükarda, yetiştirilme tarzı dini olmasına rağmen, Paul şarkıyı bir müjde parlaması ile sunmayı seçti. Paul, “Bugünden Çok Yıllar Sonra” kitabında şöyle anlatıyor: “Annem Katolikti ve beni ve erkek kardeşimi vaftiz ettirdi, ancak okul ve ara sıra kilise ziyaretleri dışında yaşadığımız tek dini şey buydu. şaşkın bir koro." 9 Ocak 1969'da şarkının provaları sırasında George Harrison, şarkı bir müjde hissi verdiğinden, Paul'ün onu kaydetmesi için Aretha Franklin'e sunmasını önerdi. "Yap VE ona ver," diye yanıtladı Paul. "

    Paul, lirik olarak, The Beatles içindeki sorunların ötesinde, genel olarak dünyaya konuyu genişletti, “Let It Be”, ezilenler için bir umut şarkısı haline geldi. Sevdiklerinden, muhtemelen ölümle “ayrılan” “kalbi kırık insanlar”, muhtemelen öbür dünyaya veya cennete atıfta bulunarak, teselli “bir cevap olacağı” konusunda teşvik edilebilir. “Üzerimde parlayan ışık” ya bu yaşam için umut verici olarak yorumlanabilir ya da genellikle ölüme yakın deneyimlerde atıfta bulunulan ışık. Her iki durumda da, şarkı sözleri, dinleyicinin onları nasıl yorumladığı anlamına gelecek kadar açık bırakılmıştır; bu, dini mezhepleri ne olursa olsun herkes tarafından ilişkilendirilebilecek iyi yazılmış bir şarkının kanıtıdır.

    “Meryem Ana”ya yapılan atıf, tam da bu nedenle kasıtlı olarak yapılmış görünmektedir. Paul, “Mother Years For Now”da, “'Mother Mary' bunu yarı-dini bir şey yapıyor” diye devam ediyor, “böylece bunu böyle kabul edebilirsiniz. umursamıyorum. İnsanlar bunu inançlarını güçlendirmek için kullanmak isterse çok sevinirim. Bununla bir problemim yok. Bence her türden inanca sahip olmak harika bir şey, özellikle de içinde yaşadığımız dünyada... Geriye dönüp baktığımda, Beatles'ın tüm çalışmalarına baktığımda, çoğunun olumlu ve olumlu bir güç olmasına çok sevindim. Şarkılarımızın çoğunun barış ve sevgi ile ilgili olması ve insanları daha iyisini yapmaya ve daha iyi bir hayata sahip olmaya teşvik etmesini her zaman çok şanslı buluyorum. Bu şarkıları Santiago'daki stadyum gibi tüm muhaliflerin toplandığı yerlerde yapmaya geldiğinizde, bu şarkılara sahip olduğum için çok mutluyum çünkü çok iyimserlik ve umut sembolleri."

    Bu bir “Lennon / McCartney” kompozisyonu olarak görülse de, John “Let It Be”den uzaklaştı. 1980'de Playboy dergisine “Bu tamamen Paul'ün” dedi. “The Beatles ile hiçbir ilgisi yoktu. Wings olabilirdi. Sanırım 'Bridge Over Troubled Water'dan ilham aldı. Bir tane yazmak istedi...'Let It Be'yi yazarken ne düşünüyor bilmiyorum. Bu Simon & Garfunkel şarkısı, Let It Be'den yaklaşık bir buçuk yıl sonrasına kadar piyasaya sürülmedi. ” yazıldı, ancak John'un görüşü iyi anlaşıldı. Lennon, Ocak 1969 oturumlarının, ilk yıllarında icra ettikleri bilinen rock and roll şarkılarına atıfta bulunarak “hızlı şarkılar” üretmesini istedi.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.